Zoeken

App voor mensen met autisme

Studenten helpen mee aan het ontwikkelen van een app die mensen met autisme meer structuur geeft.

dinsdag 5 juli 2016
Ondersteuning bij dagelijkse routine

Vrijdag 10 juni legden negen studenten Interactief vormgever (Mediavormgever) en Mediadeveloper hun Proeve van Bekwaamheid af voor een publiek van beoordelaars, vertegenwoordigers van de doelgroep, de opdrachtgever en docenten van hun opleidingen.

De opdrachtgever, Bemika software, ontwikkelt een app voor mensen met autisme of een geestelijke beperking. Zij vroegen Ma om mee te ontwikkelen. De app zorgt voor ondersteuning bij de dagelijkse routine. Voor de begeleiders is er een webapplicatie gemaakt waarmee de app via een dashbord beheerd kan worden.

Geboren uit noodzaak

Miloš Despotović van Bemika software: ”Het plan om deze app te ontwikkelen ontstond toen ik een noodkreet van een vader ontving, omdat er geen hulpmiddel was voor zijn zoon.” Zes studenten Interactief vormgever en drie studenten Mediadeveloper gingen met deze opdracht aan de slag. Hiermee werd Daley geboren.

De app en het bijbehorende dasboard die door het team zijn ontwikkeld geven de gebruiker gedurende de dag meldingen dat het tijd is voor een activiteit. Een timer geeft aan hoe lang de gebruiker over de activiteit mag doen. Zo krijgt de gebruiker bijvoorbeeld om 9 uur een melding dat het tijd is om te douchen en dat dit 15 minuten mag duren. De app wordt niet alleen gebruikt voor mensen met autisme, maar ook door mensen met een geestelijke beperking. Er is een audio-optie en er wordt gewerkt met duidelijke pictogrammen of een foto. Daarnaast is de app uitgerust met een panic button waarmee de begeleider gebeld wordt, of er wordt een mail of sms verstuurd. Het team heeft de app getest bij gebruikers. De gebruikers waren unaniem positief. Ook begeleiders waren er zeer over te spreken. Een moeder: “Ik kan nu ook zelf een planning maken en krijg iedere keer een melding als de taak is uitgevoerd. Voor mijn zoon is duidelijkheid heel belangrijk en die kan ik hem nu geven.”

Trots op hoge niveau

Examinatoren en begeleidende docenten Rosmerta Goei en Lisette Hensen waren zeer tevreden over het resultaat: “We zijn heel trots op het hoge niveau en de professionele manier van werken door deze studenten. De feedback werd heel goed verwerkt.” Van deze groep zijn er vier studenten cum laude geslaagd.