Zoeken

Allround mediamaker (dtp-er)

De allround mediamaker (dtp-er) is verantwoordelijk voor het voorbereiden, bewerken en opmaken van digitale bestanden voor drukwerk en online publicatie, zoals posters en magazines. Tijdens deze opleiding leer je hoe je ideeën omzet in producten met behulp van software zoals Photoshop, Illustrator, InDesign en Dreamweaver.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
3
Kwalificatiedossier:
Mediamaken
Maximum aantal:
30 plaatsen

Wat leer je? (niveau 3)

Tijdens de opleiding Allround mediamaker (dtp-er) leer je alle aspecten van mediavormgeving. Je leert grafische producten te ontwerpen en hoe je producten voorbereidt voor drukwerk en online publicatie. Je krijgt praktijklessen in druk- en signtechnieken en leert werken met verschillende softwareprogramma’s zoals Photoshop, Illustrator, InDesign, After Effects en Wordpress. Naarmate de opleiding vordert, leer je alle details van deze programma’s en hoe je tekst en beeldmateriaal bewerkt en combineert in een mooie en technisch verantwoorde lay-out.

Aan het einde van de opleiding heb je gewerkt met alle mogelijke media-uitingen, waaronder posters, brochures, magazines, verpakkingen, print- en online advertenties, websites, infographics en motion graphics.

Meeloopochtend 28 maart
Denk je dat de opleiding Allround mediamaker een leuke opleiding is, en wil je een keer meedraaien om een beter beeld te krijgen? Of heb je nog geen idee en wil je je gewoon oriënteren? Dat kan! We organiseren op donderdag 28 maart een meeloopochtend. Ook als je je al hebt aangemeld en meer wil weten ben je welkom. Mail hiervoor met Nicole Reijnen: n.reijnen@ma-web.nl.

Studieprogramma

De opleiding duurt drie leerjaren, waarbij elk jaar is verdeeld in vier periodes van tien weken. Elke periode staat in het teken van een specifiek thema en project; de beroepsopdracht. Tijdens de beroepsopdrachten werk je afwisselend individueel, in groepjes of samen met studenten van andere opleidingen.

In leerjaar 2 ga je tijdens een beroepsopdracht ook aan de slag met het realiseren van opdrachten voor echte klanten. Elke periode bestaat uit vijf units waarin je de technieken en vaardigheden leert die je nodig hebt om de beroepsopdracht succesvol af te ronden.

In leerjaar 3 ga je ook op stage om praktijkervaring op te doen. Je sluit de opleiding af met je stageverslag en een Proeve van Bekwaamheid. Voor de proeve maak je onder begeleiding van een beoordelaar uit het bedrijfsleven een paar media-uitingen waarmee jij laat zien dat je een volwaardig beginnende beroepsbeoefenaar bent.

Allround mediamaker/dtp-er in beeld
03:15

Dit ben je nu...

Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je gevoel hebben voor kwaliteit en heel nauwkeurig kunnen werken met de software. Ook moet je verantwoordelijkheid voelen voor het (technische) eindproduct en oplossingsgericht kunnen werken. Flexibiliteit is nodig omdat tussentijdse wijzigingen en tijdsdruk geen uitzondering zijn. Zelfstandig werken en overleggen met je leidinggevende of opdrachtgever zijn ook belangrijke competenties.

Digital Talks #2: Allround mediamaker (DTPer)

Digital Talks #1: Allround mediamaker (DTPer)

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Mediamaken-BOL niveau 3

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Werken
Na het afronden van deze opleiding kun je aan de slag als allround mediamaker (dtp-er) bij verschillende bedrijven, bureaus en organisaties. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een reclamebureau, een drukkerij of een uitgeverij. Er zijn genoeg mogelijkheden in het mediawerkveld omdat de digitale en technische ontwikkelingen blijven toenemen. Je kunt ook doorgroeien naar een leidinggevende functie binnen het vakgebied.

Doorstuderen
Met een diploma Allround mediamaker (dtp-er) kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding Mediavormgever. Je studie duurt dan nog twee jaar.

Ik heb gekozen voor Allround mediamaker want ik vind het leuk om creatief bezig te zijn, dingen uit te werken die je in je hoofd hebt, en dat je dat dan mooi kunt maken met je eigen invulling.

Willemijn, student Allround mediamaker

Waarom Ma?

MA helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de werkgevers in en rond Amsterdam en weten wat zij belangrijk vinden. Want MA is een vakschool.

Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus laten we je samenwerken aan projecten met medestudenten. En we begeleiden je intensief. Want we willen dat iedereen een diploma haalt.

“Maak mooie lay-outs voor websites en printproducten.”

“Ervaring opdoen in de praktijk tijdens je stage.”

“Leer alle ins en outs van verschillende software-programma's.”

“Na je opleiding direct aan het werk, of doorstuderen.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste reclamebureaus, studio’s en ontwerpbureaus ter wereld en veel copyshops en drukkerijen. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: