Zoeken

360-graden video's

360-graden film is de afgelopen jaren aan een flinke opmars bezig. Steeds meer mensen kijken 360-graden content en er verschijnen steeds meer producties die gemaakt zijn met deze techniek.

Ma en 360-gradenMa wil haar studenten voorbereiden op de toekomst. Daarom sluiten we in de opleidingen zoveel mogelijk aan bij de ontwikkelingen in het werkveld. Zo is de kans groot dat bijvoorbeeld onze studenten Audiovisueel, Filmacteur en Mediamanager na hun studie gevraagd worden mee te werken aan 360-graden producties. Een goede reden dus om alvast tijdens de opleiding kennis te maken met deze techniek. Tegelijkertijd is de techniek nog experimenteel en biedt het ons de kans om niet alleen te ‘volgen’ in de ontwikkelingen, maar ook mee te helpen ontwikkelen.360-graden promovideo'sZo heeft Ma samen met Eastbound (een bedrijf van twee oud-studenten en gespecialiseerd in VR) vier 360-graden promotievideo’s gemaakt die toekomstige leerlingen een beeld geven van wat het werkveld en de lessen inhouden.

In iedere video kun je rondkijken in een werksituatie in de media: een filmset, de opening van een pop-up store, de game-industrie of backstage voor aanvang van een optreden. Vervolgens stap je een lessituatie binnen en zie je welke opleidingen betrokken zijn bij dit werkveld. Kortom, je ziet waar je later terecht kunt komen als je een opleiding volgt op het Mediacollege Amsterdam. Ook zijn er drie behind the scenes-video's gemaakt, die inzicht geven in het productieproces van de video’s.

Bekijk de video’s (met je VR-bril en koptelefoon!) via de links hieronder.

VR-video Filmindustrie
VR-video Pop-up store
VR-video Game-industrie
VR-video Backstage

VR Behind the Scenes - Pre-productie
VR Behind the Scenes – Productie 
VR Behind the Scenes - Post-productie

Hoe werkt het 360-graden filmen?Vaak wordt er gebruik gemaakt van een set-up met meerdere camera’s, waarvan de beelden in de nabewerking aan elkaar worden gemonteerd. Maar er zijn ook camera’s met een bijzondere lens die 360 graden opneemt. De 360-graden video’s zijn te bekijken via je smartphone, sociale media of een website. Maar het allermooiste wordt het als je een VR-bril opzet, dan ben je echt ‘aanwezig’ in het verhaal.
Wat is er zo bijzonder aan deze techniek?In tegenstelling tot ‘traditionele’ film kun je als kijker 360 graden rondkijken. Je hebt daardoor meer regie in het verhaal en je voelt je daardoor ook meer ‘aanwezig’. Hierdoor beleef je alles veel intenser dan met traditionele film.

Voor de filmmaker is het een uitdaging om niet meer met de traditionele kaders te kunnen werken. Tegelijkertijd biedt het nieuwe mogelijkheden om verhalen te vertellen. Zo zijn er films waarin je verschillende ‘clues’ kunt oppakken als je op het juiste moment in een bepaalde richting kijkt. Iedere clue geeft vervolgens weer een ander stukje van de film prijs.

Bij camera’s met een lens die 360 graden opneemt is de grootste uitdaging dat tijdens het filmen alles rondom de camera in beeld is. Regisseur en crew kunnen daarom niet in dezelfde ruimte zijn als de camera en acteurs zijn opeens ‘alleen’ op de set en zich daardoor nog bewuster van de camera. Dit is namelijk straks de kijker, en dus een echte ‘aanwezige’ op de set.

Deel deze pagina: