Zoeken

Magic Realism 2

Magic Realism 2 is een samenwerking tussen het Mediacollege Amsterdam (Ma) en het Hout- en Meubileringscollege (HMC). Studenten van Ma maken een app in Virtual Reality waar de studenten van het HMC hun meubels in kunnen testen. Dit project is onderdeel van het Practoraat Het Nieuwe Kijken.

Practoraat Het Nieuwe KijkenHet practoraat Het Nieuwe Kijken (HNK) is een digitaal en fysiek ‘ontdekkingscentrum’, waar experimenten worden gedaan die moeten leiden tot nieuwe manieren van kijken, nieuwe productiemethoden en nieuwe organisatievormen. Denk hierbij aan nieuwe technieken zoals virtual en augmented reality.
Magic Realism 1In het eerste project van HNK, Magic Realism 1, hebben studenten daarom geëxperimenteerd met het maken van een VR-experience voor de open dag. Het eindproduct was een virtueel kantoor waarin de speler een aantal opdrachten moest uitvoeren om het verhaal tot een goed einde te brengen. De toeschouwers genoten mee van de op het oog vreemde handelingen van de speler. Dit project werd met zoveel enthousiasme ontvangen dat er direct een vervolg aan is gegeven.
Magic Realism 2In Magic Realism 2 kregen wederom studenten van verschillende Ma-opleidingen de opdracht een VR-experience te maken, maar dit keer met een externe opdrachtgever: het Hout- en Meubileringscollege.

Magic Realism 2
02:16

Het HMC wilde VR kunnen gebruiken voor het tot leven brengen van concept-meubelstukken en ruimtes, die door hun studenten ontwikkeld worden. De VR-tool was bedoeld om het werk te kunnen bekijken en beoordelen op ware grootte. Daarnaast moest het mogelijk zijn de textuur en kleur van de meubels te kunnen veranderen en vrij in de ruimte te kunnen verplaatsen, om zo de objecten in verhouding tot hun omgeving te kunnen beoordelen.

Naast het ontwikkelen van de tool kregen de studenten bovendien de opdracht om hun eindproduct op een unieke manier te presenteren: toeschouwers moesten op een scherm de VR-gebruiker in zijn VR-wereld live bezig kunnen zien. Een methode die nog maar zelden wordt toegepast vanwege de complexe technieken die hiervoor nodig zijn.
EindpresentatieTien weken zijn de zeven studenten van de opleidingen Audiovisueel, Game artist, Gamedeveloper en Mediadeveloper in het medialab van het HMC met deze uitdaging aan de slag gegaan, om uiteindelijk vol trots tijdens het MediaBites-festival hun eindproduct te tonen.

Net als bij het eerste deel van Magic Realism was samenwerking de sleutel tot succes. Door kennis en ervaring van verschillende disciplines te verbinden werd het voor de studenten mogelijk om een gecompliceerde opdracht als deze tot een goed einde te kunnen brengen.

Deel deze pagina: