Zoeken

Mediadevelopers leren vwo'ers programmeren

Sinds 2013 is code.org wereldwijd actief om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren computer- en programmeerskills leren. Code.org: "Elke leerling moet de kans krijgen om te leren programmeren. Het helpt probleemoplossende vaardigheden, logica en creativiteit te ontwikkelen. Leerlingen krijgen door vroeg te beginnen de basis voor een succesvolle hedendaagse loopbaan.”

Programmeerles aan vwo-leerlingenDe opleiding Software developer aan het Mediacollege Amsterdam kan zich vinden in deze doelstelling en hoefde dan ook niet lang na te denken over de vraag van het Hervormd Lyceum Zuid (HLZ) in Amsterdam: “Kunnen jullie onze leerlingen van 2-vwo leren programmeren?” Het HLZ was ook bekend met code.org. De school organiseerde een themaweek over duurzaamheid en had, om sites te kunnen bouwen over dit onderwerp, behoefte aan deze specifieke vaardigheden.

Zelf lesmateriaal voorbereidenEen klas tweedejaars studenten van de opleiding Mediadeveloper van Ma ging met het project aan de slag. Ze bereidden zelf het lesmateriaal voor en gingen naar het HLZ. De 27 vwo’ers werden in groepjes van vier gedeeld en kregen gedurende anderhalve dag uitleg van de mbo-studenten hoe je een website moet maken met html, css en javascript. Daarna hadden de vwo’ers nog een dag om zelf verder te werken aan de website, voordat ze aan het eind van de week een presentatie moesten houden en beoordeeld werden door de Mediadevelopers.

Zowel de mbo-studenten als de vwo-leerlingen waren enthousiast en zeiden veel geleerd te hebben. Diederik Dol, begeleider vanuit het HLZ: "Volgens mij is het voor beide partijen ontzettend leerzaam geweest. Diverse vwo-leerlingen hebben ook echt ontdekt dat dit misschien wel iets is wat ze vaker willen doen. Daarnaast hebben de studenten zich in deze drukke klas heel goed staande weten te houden."

Deel deze pagina: