Zoeken

Portfoliodag

Amsterdamse mbo’s doen er alles aan om hun opleidingen af te stemmen op de eisen van de arbeidsmarkt. Zodat studenten goed voorbereid met hun stage kunnen beginnen en daarna een goede start kunnen maken in hun eerste baan. In november 2016 was hiervan een mooi voorbeeld te zien bij het Mediacollege Amsterdam.

De klik tussen studenten en bedrijven

Meer dan 20 bedrijven kwamen de portfolio’s van derdejaars studenten Mediavormgever en Mediadeveloper beoordelen. Doel hiervan: de studenten inzicht geven in de vaardigheden die werkgevers belangrijk vinden. En daarnaast natuurlijk over en weer kennismaken en de eerste contacten leggen voor een succesvolle stage.PortfoliogesprekEen van de deelnemende bedrijven was Fixico, bekend van de online schade-herstelservice. Fixico is een marketinggestuurd bedrijf dat gebruik maakt van webtechnologie om commerciële doelstellingen te realiseren.

Mujib Azizi, verantwoordelijk voor development en aansturing van de teams bij Fixico, is enthousiast over de Portfoliodag: "Van een cv valt moeilijk af te lezen of iemand in het team past. Probleemoplossend vermogen is voor ons heel belangrijk, daarnaast communicatie en het vermogen om te reflecteren op de gekozen werkwijze. Tijdens het portfoliogesprek ga ik met studenten in op de aanpak die zij hebben gevolgd in hun projecten en laat ik hen reflecteren op het proces. Dat proces hoeft niet vlekkeloos verlopen te zijn, als ze maar kunnen aangeven waar en waarom er problemen zijn ontstaan. Van dat soort studenten heb ik er al twee gesproken."

Studenten zijn goed opgeleid en hebben voldoende basiskennis.

Mujib Azizi, oud-student en deelnemer aan de Portfoliodag

EnthousiastMujib, zelf afgestudeerd aan het Mediacollege Amsterdam, is erg te spreken over de kwaliteit van de opleidingen. "Studenten zijn goed opgeleid en hebben voldoende basiskennis: door hen te koppelen aan ervaren collega’s pakken ze het heel snel op. Het feit dat ze op school al kennisgemaakt hebben met scrumtechnieken draagt hier zeker aan bij."

Ook Bas Sluis van Netexpo Haarlem is enthousiast over de opzet van de Portfoliodag: ‘Wij werken vaak met stagiairs; onze huidige stagiair tipte me over deze dag. Ik vind dit evenement veel leuker dan verwacht: vooral het enorme enthousiasme van de studenten spettert er vanaf."

StageNa deze Portfoliodag hebben studenten een week om hun portfolio aan te passen. Daarna volgt het portfoliogesprek met een begeleider van school waarin de kwaliteit van het werk beoordeeld wordt en ingegaan wordt op wat de student tijdens de stage wil leren. Als het portfolio voldoet, wordt de student in contact gebracht met geschikte stagebedrijven. Is er een klik, dan staat niets een succesvolle stage in de weg.

Deel deze pagina: