Zoeken

MaTalks met oud-topschaatser Mark Tuitert

woensdag 17 april 2019

Woensdag 17 april vond op het Mediacollege Amsterdam de eerste MaTalks plaats. Niemand minder dan oud-topsporter Mark Tuitert was aanwezig om de Ma-studenten te vertellen over zijn weg naar ondernemerschap na zijn carrière als professioneel schaatser.

MaTalks is een nieuw initiatief voor studenten van Ma. Gastsprekers uit de praktijk nemen de studenten mee in hun ervaringen ter inspiratie en bevordering van hun ondernemendheid.
Niets gaat vanzelfTijdens deze eerste editie, met als host meester Yasin, nam Mark Tuitert de studenten mee in zijn droom om professioneel schaatser te worden en hoe deze droom werkelijkheid is geworden. Talent, hard werken en vooral héél veel focus en doorzettingsvermogen waren de sleutelingrediënten die uiteindelijk leidden tot een olympische medaille op de 1500 meter. Dat hij hierbij ook flinke tegenslagen op persoonlijk vlak moest overwinnen maakte zijn verhaal persoonlijk en herkenbaar.
FocusIn 2014 stopte hij met schaatsen op professioneel niveau. Maar wat nu? Behalve dat hij al presentator, spreker en bewegingscoach was, kwamen de ideeën over ondernemen die hij jarenlang had genoteerd nu van pas en hij startte in 2017 een eigen onderneming, First Energy Gum (kauwgom met cafeïne voor een energyboost). Belangrijk daarbij zijn het juiste netwerk, zoals bekende sporters die het product uitproberen en er reclame voor maken, en de inzet van sociale media om het product in de markt te zetten en houden. Ook hierbij brengt Mark focus aan: zijn hoofd bruist van de ideeën, maar wat niet in het plaatje past komt er niet in.

Voor de studenten was dat misschien wel de belangrijkste tip: denk na over wat je écht graag doet, focus daar voortdurend op, zoek rolmodellen en laat je niet tackelen door tegenslagen om je doel te bereiken.
OndernemendheidMaTalks is een initiatief van de projectgroep Ondernemendheid. Het doel is de ondernemendheid van studenten te vergroten, want een ondernemende houding en ondernemend gedrag worden steeds belangrijker om nu tijdens je studie en later in je werk succesvol te zijn. Verantwoording nemen voor (studie)doelen en benutten van kansen staan hierbij centraal. En omdat je ondernemendheid niet uit een boekje kunt leren, geven we inspiratiebronnen die dichtbij de beleving van onze studenten staan een podium tijdens MaTalks.