Zoeken

Minister Ollongren bezoekt redactie Channel 6 Fake News

Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken bezocht de studentenredactie van Channel 6 Fake News.

woensdag 14 maart 2018

Woensdagmorgen 14 maart in alle vroegte verwelkomde het Mediacollege Amsterdam hoog bezoek: minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken bezocht de studentenredactie van Channel 6 Fake News (C6FN). De studenten doen in het kader van de verkiezingen op 21/3 onderzoek naar echt nieuws en nepnieuws. De minister liet met haar bezoek zien hoe belangrijk de aandacht voor dit onderwerp is. AT5 maakte een reportage van het bezoek.
Channel 6 Fake NewsDe online nieuwszender wordt gevormd door studenten van het Mediacollege Amsterdam en wisselt in aanloop naar de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen op 21/3 echte berichten en nepnieuws af.  Het Mediacollege Amsterdam wil op deze manier jongeren bij de (gemeentelijke) politiek betrekken, en leert de toekomstige mediamakers bovendien om te gaan met nepnieuws.

Tot en met 21/3 zijn er dagelijks online uitzendingen en beeldreportages te zien over de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Sleepnetwet. De producties van C6FN worden gedeeld via sociale media kanalen, en gedeeltelijk overgenomen door de lokale televisiezenders AT5 en SALTO. Door naast echt nieuws ook nepnieuws te maken en te verspreiden, verkennen de studenten de mogelijkheden van nepnieuws. De kennis die hiermee wordt opgedaan stelt de studenten in staat nepnieuws beter te herkennen en hier adequaat mee om te gaan in hun toekomstige beroepspraktijk.
AanleidingJongeren halen hun informatie tegenwoordig voornamelijk uit kanalen zoals Facebook, YouTube en Instagram. Deze focus op sociale media zorgt ervoor dat jongeren kwetsbaar zijn voor nepnieuws. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen waarschuwde de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren eerder al voor de gevaren van nepnieuws voor onze democratie. Met C6FN wordt direct ingespeeld op de oproep van Ollongren om meer bewustzijn te creëren voor dit risico.  Daarom bracht de minister op 14 maart een bezoek aan de redactie van C6FN.

De redactie met minister Ollongren

InitiatiefC6FN is een initiatief van het Mediacollege Amsterdam en Stichting F6 en maakt onderdeel uit van het practoraat Mediawijsheid. Lessons learned worden verspreid via mbomediawijs.nl en de MBO Raad ten behoeve van het vak Burgerschap. Het practoraat Mediawijsheid is een samenwerkingsverband van Mediacollege Amsterdam, Hout- en Meubileringscollege  en het ROCvA College West en wordt mede mogelijk gemaakt door de MBO-Agenda Amsterdam.

Het project is opgezet met hulp van onder andere de Vereniging van Nederlandse Journalisten (VNJ) en AT5. De VNJ heeft in de voorbereiding op het project de studenten van raad en daad voorzien. Daarnaast heeft de bekende YouTube-vlogger Ismail Ilgun een training gegeven over vloggen.

Website: channel6fakenews.nl
Facebook: @Channel6fakenews
Instagram: @channel6fakenews
Twitter: @C6fakenews #C6FN