Zoeken

Oud-student in the picture: Joost Klaver, geluidstechnicus

Wat kun je worden met een Ma-diploma op zak? Onze alumni hebben het antwoord!

donderdag 10 juni 2021

Interview: @yaelbakkerphotography
Foto: Lars Bezemer Fotografie

Wat kun je nou eigenlijk worden met een Ma-diploma op zak? Onze alumni hebben het antwoord! De komende tijd zetten we diverse afgestudeerden in the picture die vertellen over hun loopbaan tijdens en na hun studie. Met deze keer: Joost Klaver, afgestudeerd geluidstechnicus.
Wie ben je?Mijn naam is Joost Klaver. Ik ben 22 jaar en in 2019 afgestudeerd aan de opleiding Geluidstechnicus.
Wat heb je allemaal gedaan sinds je afstuderen?“Ik ben al freelancer geworden voordat ik afstudeerde. Als freelancer werk ik bij verschillende projecten, zoals Sound of Silence (theatertour), Ik blijf hier! Een ode aan Ramses.(theatertour), Haltpop festival, Filmwerkgroep en nog veel meer.”
Wat zijn de belangrijkste dingen die het Mediacollege Amsterdam (Ma) je heeft geleerd?“Het belangrijkste vond ik de theorie-ervaring van software, zoals Dante en Smaart, maar ook de basistheorie over hoe je moet mixen en wat geluid is is ontzettend belangrijk om te weten.”
Is er nog iets dat je hebt gemist op de opleiding?“Ik had graag meer praktijkervaring met bandjes mixen gehad. En ik vind het ook jammer dat we niet meer gastlessen van technici hebben gehad met een uitleg over hoe zij mixen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en werkwijze.”
Kom je in het werkveld nog andere Ma-alumni tegen?“Na het afstuderen waren er jammer genoeg niet veel klasgenoten die dit vak bleven doen, maar degenen die het vak nog doen zie ik af en toe. Ik kom wel regelmatig oud-studenten van voorgaande jaren tegen.”
Als je nog een andere opleiding bij Ma zou mogen doen, welke zou dit dan zijn, en waarom?“Ik zou kiezen voor de opleiding Audiovisueel. Deze opleiding is goed te combineren met de podium- en evenementensector, en sinds corona is er veel meer interesse en vraag naar.”
Heb je nog contact met je oude stageplaatsen?“Zeker! Poppodium P3 in Purmerend en theater de Drommedaris in Enkhuizen. Het ligt helaas een beetje stil op beide plekken vanwege corona, maar ik heb nog een paar dingen kunnen doen in P3, zoals musicals.”
Hoeveel contact heb je nog met je oude klasgenoten?“Iedereen is zijn eigen weg aan het volgen, dus we spreken elkaar niet heel vaak, maar we hebben een appgroep waar we af en toe wat in delen. Persoonlijk spreek ik mijn oud-klasgenoten ook nog wel eens.”
Wat vond jij het leukste aan studeren bij Ma?“Dat waren de stages. Ik heb daardoor heel veel geleerd en contacten gemaakt om mee te werken. Het belangrijkste is dat ik ook veel vrienden gemaakt heb die van hetzelfde vak houden.”
Als je oneindig veel budget had, wat zou dan jouw droomproject zijn?“Ik heb met een vriend een toekomstplan. We willen een poppodium openen op Bonaire, waar we bands willen neerzetten met de genres punk, rock, jazz en ska, en we zelf de techniek verzorgen.”
Wat is jouw grootste fail geweest, en wat heb je hiervan geleerd?“In mijn beginperiode als technicus had ik een avond met vijf bandjes achter elkaar op hetzelfde podium. In de middag deden we de soundcheck en ik was vergeten om één band op te slaan op de mengtafel. Hierdoor moesten we net voor het optreden begon de band opnieuw soundchecken, met publiek in de zaal. Gelukkig verliep de rest van de avond goed .”
Wat wil je nog bereiken qua werk als geluidstechnicus?“Ik heb nu tours gehad in Nederland, maar ik zou nog wel eens een tour willen doen in het buitenland.”
Wat voor advies geef jij mee aan de mensen die als geluidstechnici gaan afstuderen?“Probeer je kennis niet alleen maar op geluidstechniek te houden. Goede algemene kennis is belangrijk, dus leer ook de basis van licht, riggen en video, want ik denk dat dat in de toekomst alleen maar belangrijker wordt.”