Zoeken

To and fro: virtueel schommelen in de ruimte

Student Game artist Lotte de Vries bedacht en maakte een bijzondere VR-omgeving helemaal in haar eigen stijl.

maandag 29 mei 2017

Lotte de Vries is derdejaars student aan de opleiding Game artist. In het tweede jaar van haar opleiding kreeg ze de opdracht een eigen project te bedenken. Zonder voorwaarden, ga maar iets maken wat je echt graag wilt doen en geef daar je eigen invulling aan, was het idee. Eigen stempelZe had al eerder aan een project meegewerkt over Virtual Reality (VR) maar was daar een schakel in het geheel. Daarom was dit Lotte’s kans haar eigen stempel te zetten en een VR-omgeving te maken in haar eigen stijl. Een plaatje op Pinterest van een man op een schommel in een omgekeerde spacewereld inspireerde haar. Ze borduurde op dit idee voort en doopte het project ‘To and fro’: je zit op een schommel die ineens omdraait, en hebt de ervaring dat de hele wereld plotseling verandert.

Om een werkende VR-omgeving te bouwen vond Lotte drie studenten van de opleiding Gamedeveloper (Danny Kruijswijk, Pim Horeman en Tim Bajmat) die, na een aanvankelijke dosis scepsis, mee wilden werken. Al snel kwamen ze erachter dat de schommel langzaam moest omdraaien, omdat anders iedereen misselijk zou worden. Nog beter was het idee dat de virtuele wereld om jou heen beweegt in plaats van dat jijzelf ronddraait in die wereld.

To en Fro - VR-project Game artist & Game developer
01:58

Veel vrijheidBinnen vier dagen was het prototype klaar. Lotte schakelde een medestudent Game artist (Daniël Randeraad) in om mooie belichting, rondvliegende planeten en andere meer technische zaken in de virtuele wereld te krijgen. Lotte: “Door zo weinig mogelijk van tevoren vast te leggen en voornamelijk de ideeën in mijn hoofd te laten, had ik de vrijheid om aanpassingen te doen, zoals een ander voorwerp dan ik eerst bedacht had door de ruimte te laten vliegen.” Lotte kreeg steeds feedback van medestudenten en docenten; iedereen was erg enthousiast.
Dutch Game AwardsNa een aantal tests en demo’s waren de docenten zo te spreken over To and Fro dat ze het project inzonden voor de Dutch Game Awards. Helaas werd het niet genomineerd maar voor Lotte was het  eer dat ze haar project mocht komen pitchen voor een jury van mensen uit de game-industrie.

Ook op het Mediacollege Amsterdam zelf is To and Fro ingezet. Tijdens de introductieweek voor nieuwe studenten gaven Lotte en haar vier medestudenten een gastles aan de eerstejaars van de opleiding Mediaredactiemedewerker. De gastles ging over VR, ter voorbereiding op een bezoek aan de VR-cinema. Vijf mensen mochten de schommel uitproberen en zo kreeg Lotte ook indirect feedback op haar werk.ExperimenterenLotte weet nog niet precies waar ze mee verder wil. “Ik ben goed in assets bouwen, en daar een eigen stijl in maken. Ik begon met character design, en kwam erachter dat ik 3D ook heel vet vind en daar mijn stempel kan neerzetten. Ik ben nu vooral aan het uitproberen wat ik leuk vind. Deze school biedt de kans om te experimenteren, zodat mijn portfolio kan groeien. Het maakt ook eigenlijk niet uit, als ik er maar voor kan gaan!”