Zoeken

XR lab geopend op Media Park

Onderwijs- en innovatielab voor de media van de toekomst is gestart met 5 studenten.

maandag 18 maart 2019

Het XR lab heeft haar deuren geopend in het Media Park in Hilversum. Half maart zijn 5 studenten hier begonnen met hun stage. Zij gaan 20 weken aan de slag met innovatieve projecten van partners uit het mediaveld, zoals AVROTROS en Fremantle Media. XR lab is een onderwijs- en innovatielab voor de media van de toekomst, waarin Mediacollege Amsterdam, MBO College Hilversum, Media Perspectives en een breed netwerk van bedrijven samenwerken.
Aansluiting op werkveldDoel van deze samenwerking is om een betere aansluiting van het mediaonderwijs op het werkveld te realiseren. “De ontwikkelingen in de media-industrie gaan zo hard, als we nu met een opleiding starten dan lopen de studenten die over drie jaar klaar zijn alweer achter. Het is dus zaak om in ons huidige onderwijs ruimte te creëren voor continue innovatie.” aldus Claas Hazewinkel, projectleider van XR lab.
Onderzoek naar nieuwe mogelijkheden
De X staat voor het onbekende, de R voor reality, het lab voor het experimentele karakter. “We proberen wat uit, testen, maken prototypes en dan gaat er bijvoorbeeld ook wel eens iets stuk. Hoort erbij. Onze projecten hebben altijd een immersive component. We werken bijvoorbeeld aan virtual en augmented reality-projecten. Zo hebben we in een eerder project het Melkmeisje van Vermeer virtueel in 3D nagebouwd waardoor de bezoekers in het schilderij konden rondlopen.”
Input van jongerenFinus Tromp, Hoofd Interactieve Media bij AVROTROS, is blij met de komst van deze nieuwe generatie naar het Media Park. “Jongeren zijn een belangrijke doelgroep die steeds minder gebruik maakt van de traditionele mediakanalen. Met XR lab halen we deze doelgroep in huis en werken we met ze samen in projecten.” Stagiair Dave: “Ik vind het als gamedeveloper supertof om aan meerdere projecten voor verschillende opdrachtgevers te werken. Als ik gewoon stage zou lopen bij een bedrijf zou ik waarschijnlijk veel minder zelf mogen doen, terwijl ik hier met mijn team echt verantwoordelijk ben voor het resultaat. Dat is ook wel spannend maar hé, wat wil je nou?”
Eerste stap
Claas Hazewinkel: “Dit is eigenlijk pas de eerste stap in een grotere beweging die we willen veroorzaken: een community of practice rondom media van de toekomst.” Meer informatie over dit experiment vind je op XR lab. Kijk voor meer informatie over VR en Augmented Reality op Magic Realism, een platform van Ma over dit onderwerp.