Zoeken

Allround Signmaker

Als Allround Signmaker maak je allerlei producten die je elke dag ziet op straat. Denk aan bewegwijzering, reclameborden en spandoeken, naambordjes en autoreclame. Een signmaker maakt ontwerpen, doet de voorbewerking, bedient apparatuur, werkt signproducten af en monteert het materiaal op locatie.

De opleiding

Toelatingseis:
Vmbo-kb // mbo-2 Medew. Sign of mbo-2 Medew. creatieve productie (richting Sign)
Leerjaren:
3 jaar met vmbo-kb diploma // 1 jaar met mbo-2 diploma
Leerweg:
Bol
Niveau:
3 (uitstroom op niveau 4 mogelijk)
Kwalificatiedossier:
Signmaker

Wat leer je?

Als signmaker is geen dag hetzelfde. De ene dag verzorg je de belettering van een winkelgevel, de volgende dag maak je een spandoek of een beursstand voor een internationaal bedrijf. Wil je in de toekomst een creatieve en gevarieerde baan, dan is de opleiding Allround Signmaker misschien iets voor jou. Je kunt deze opleiding in 1 of 3 jaar doen. Als je al bent opgeleid op mbo-niveau 2 tot Medewerker Sign of tot Medewerker Creatieve Productie in de richting Sign, dan duurt de opleiding 1 jaar. Heb je vmbo-kb, dan duurt de opleiding 3 jaar. 

Als signmaker maak je niet alleen signproducten maar ontwerp je die ook. En je geeft leiding aan projecten. Tijdens de opleiding verdiep je je vaardigheden en ga je meer leren over leidinggeven, organiseren en plannen. Het grote verschil met niveau 2 is dat je zelf gaat ontwerpen en verantwoordelijk wordt voor het project. Verder krijg je ook praktijkles in druktechnieken en DTP.

Uitstroom op niveau 3 of 4

Studenten die de opleiding Allround Signmaker op niveau 3 volgen stromen in principe na drie jaar uit op dit niveau. Na het behalen van je diploma ben je dan Allround Signmaker. Maar heb je meer in je mars en zoek je meer uitdaging in je opleiding, dan bieden we je de mogelijkheid uit te stromen op niveau 4. Het verschil met de niveau 3-opleiding zit vooral in de vakken Rekenen, Nederlands en Engels. Je volgt vanaf leerjaar 1 deze lessen op een hoger niveau en je moet op dit niveau ook de examens afleggen. Als Signspecialist-in-wording krijg je in het laatste (derde) leerjaar een aantal extra vakken. Ook loop je in dat jaar stage op een hoger niveau en je Proeve van Bekwaamheid rond je eveneens af op een hoger niveau. Na het behalen van je diploma ben je Signspecialist.

Allround Signmaker in beeld
03:03

Iets voor jou?

Als signmaker overleg je veel met je collega’s en anderen, zoals vormgevers en opdrachtgevers. Je moet nauwkeurig zijn, flexibel kunnen omgaan met tussentijdse wijzigingen en in staat zijn om onder tijdsdruk te werken. Vakkennis en organisatietalent zijn heel belangrijk.

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een mbo-opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-studentenkaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Ben je jonger, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je achttien wordt. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs terugbetalen. Ook je OV-chipkaart valt onder deze regeling.

Wat na Ma?

Werken

Ben je klaar met je opleiding Allround Signmaker, dan kun je direct aan de slag bij gespecialiseerde signbedrijven. Ook kun je besluiten als zelfstandig ondernemer te gaan werken.

Doorstuderen

Wil je nog verder leren, dan kan dat ook. Je kunt je specialiseren in de richting van ontwerpen en vormgeving en instromen in een niveau 4-opleiding op dit gebied.

Stilzitten achter de computer is niks voor mij, ik moet bezig zijn. T-shirts bedrukken vind ik het leukst, dan loop je rond met je eigen ontwerp!

Daisy, student Allround Signmaker

Waarom Ma?

Ma helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je werk van kunt maken. We kennen de creatieve bureaus in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven uit de branche en laten we je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!

“Direct na je opleiding aan de slag.”

“Veel variatie in je werkzaamheden.”

“Signmaker is een dynamisch beroep.”

“Altijd een stage die bij je past.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste signbedrijven, ontwerpstudio's, promotie- en reclamebureaus ter wereld. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden