Zoeken

Licht­technicus

Als lichttechnicus ben je verantwoordelijk voor het licht bij festivals, optredens, voorstellingen en presentaties. Met LED-licht, bewegend licht, digitaal licht en projecties ontwerp je een lichtshow, die je programmeert met lichtcomputers. De technische mogelijkheden van licht worden steeds groter en lichtshows worden steeds complexer. Hierdoor is er vraag naar goed opgeleide lichttechnici.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Podium- en evenemententechniek
Maximum aantal:
30 plaatsen in totaal

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je welke lichtbronnen er zijn en hoe ze werken. Ook leer je verschillende belichtingstechnieken en lichteffecten te maken voor allerlei producties, van pop tot cabaret. Je leert programmeren op lichtcomputers en hoe je veilig een lichtset op- en af kunt bouwen. Naast de technische kant van het vak leer je ook hoe je op een creatieve manier licht kunt gebruiken om verrassende lichtshows te maken. Verder zijn digitaal beeld (zoals projecties) en beeldbewerking belangrijke onderdelen in deze opleiding. En je leert werken en programmeren met mediaservers om realtime beelden te kunnen weergeven. 

Iets voor jou?

Kun je goed tegen stress, onverwachte ontwikkelingen en leg je makkelijk contact? Dan is de opleiding Lichttechnicus misschien iets voor jou. Want een evenement of theaterproductie vraagt om een goede samenwerking in een team. Daarnaast is de presentatie van een concept of product aan een opdrachtgever belangrijk. Je bent je daarom bewust van trends en blijft op de hoogte van de laatste (technische) ontwikkelingen. 

Studieprogramma

In de eerste fase van je opleiding krijg je een goede basiskennis van licht en doe je een korte oriënterende stage. Later ga je jouw kennis verder verdiepen en werk je met steeds complexere sets. Ook kun je ook aangeven in welk werkgebied je de meeste interesse hebt. Dat zijn er drie: Theatre & Performance, Events of Concept & Design. 

Werkgebieden

Theatre & Performance
Of het nu om een musical, popconcert, cabaret of reizende productie gaat, jouw inbreng is onmisbaar. Door passende belichting geef jij artiesten de technische ondersteuning die nodig is voor een geslaagde voorstelling. Tijdens de voorstelling zit je achter de knoppen of sta je desnoods op het podium om alles in goede banen te leiden, want the show must go on.

Events
Evenementen zijn tijdelijke producties op locatie, zoals een festival, beurs of een bedrijfspresentatie in een fabriekshal. Door jouw technische ondersteuning kan het event plaatsvinden. Evenementen worden steeds crossmedialer; projecties, live streaming, licht en geluid, alles staat met elkaar in verbinding. Jij bedient de apparatuur of staat op het podium om alles te coördineren. Of het nu een klus binnen of buiten is, in de zon of regen, jij zet op elke locatie een show neer.

Concept & Design
Voorafgaand aan een voorstelling of event moet worden nagedacht over het ontwerp van de show. Hoe komt de show eruit te zien? Wat is het doel en hoe bereiken we dat? Bij een productpresentatie draait het om het promoten van het product, bij een dance event om het gevoel dat je krijgt als bezoeker. Bij Lowlands houden de vormgeving en techniek niet op bij het podium, maar zie je het overal op het terrein terug. Jij bent de creatieve technicus die de techniek gebruikt om elke keer met iets verrassends te komen. Je kunt dan ook prima samenwerken met ontwerpers en artiesten.

Specialisaties

De opleiding Lichttechnicus heeft geen andere afstudeerrichtingen, want Licht is een specialisatie binnen het kwalificatiedossier Podium- en evenemententechniek. Geluid en Podium & Rigging spelen dan ook een rol in de opleiding en deze vakken volg je samen met studenten van de opleidingen Podium- en evenemententechnicus en Geluidstechnicus.

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Met een diploma Lichttechnicus kun je werken bij o.a. theaters, reizende producties, evenementen en poppodia. Maar ook bij bijvoorbeeld verhuurbedrijven kun je aan de slag. 

Doorstuderen

Met een diploma niveau 4 kun je terecht op het hbo, zoals de Theaterschool Amsterdam of de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Voor een groot project mochten we alles zelf bedenken, ontwerpen en uitvoeren. Dat was supergaaf, want dan zie je precies hoe alles wordt wat je in je hoofd had.

Isabelle, student Lichttechnicus

Waarom Ma?

Ma helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de theaters en de evenementensector in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven en vanaf je eerste dag doe je ervaring op in onze eigen studio's. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!

“Leer alles over de technische en creatieve mogelijkheden van licht.”

“Leer samenwerken met studenten van andere opleidingen.”

“Keuze uit theatre & performance, events, concept & design.”

“Meteen aan de slag in onze eigen studio's.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omgeving zitten de beste theaters, poppodia, festivalorganisaties en facilitaire bedrijven. En, ze kunnen hardwerkende jonge professionals die verantwoord omgaan met lichtapparatuur goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden