Zoeken

Finale keuzedelen bij broedplaats sQuare

De eerste lichting AV-studenten heeft hun keuzedeel afgesloten bij sQuare, broedplaats voor ondernemende creatieven.

donderdag 31 januari 2019

De eerste lichting AV-studenten van het Mediacollege Amsterdam heeft hun keuzedeel afgesloten bij sQuare. Sinds september gingen 80 studenten iedere dinsdag naar deze broedplaats voor doorontwikkeling van creatieve vakmensen op mbo-niveau. Zij volgden daar een van de volgende keuzedelen: lean & creatief, inspelen op innovaties, ondernemend vakmanschap.

Dinsdag 29 januari was de finale. Studenten werden uitgenodigd om zichzelf en hun werk te pitchen aan diverse opdrachtgevers. Onder de opdrachtgevers waren Floor van Hulsen, creatief producent voor o.a. filmmuseum EYE en Benjamin Fro en Rick Imambaks, animator voor o.a. Ronny Flex.Studenten pitchen voor een opdracht
Voor sommige studenten was het nog even wennen om zichzelf te presenteren. Daarom bleef het in veel gevallen bij een vrijblijvend portfoliogesprek. Ook viel op dat een aantal studenten nog niet echt had nagedacht over hun toekomst en de manier om zich daarop voor te bereiden. Maar het feit dat hen deze vraag door een opdrachtgever gesteld werd zette hen zichtbaar aan het denken. Uiteindelijk slaagden verschillende studenten erin om een opdracht te verwerven. Zo gaat Morena Schwarzwalder werken als cameravrouw voor Rick Imambaks. 
Afsluitende opdrachtVervolgens kregen alle studenten de opdracht om een YouTubefilmpje te maken voor ‘Karel’. Karel staat voor KAR ELEKTRICITEIT OP LOCATIE. Een stalen busje en voormalige SRV-wagen dat decors, bouwmateriaal, gereedschap en andere productie-onderdelen vervoert én voorziet in energie op locatie voor buitenevenementen in Amsterdam. Karel is een waar rolmodel. Hij is namelijk CO2-neutraal en verspreidt de boodschap van groen en duurzaam dwars door de stad. De studenten gingen alleen, of in groepjes aan de slag met de opdracht. Er werd druk gefilmd en gemonteerd met mobieltjes.
Even wennenVoor veel studenten was het even wennen aan deze nieuwe, niet-schoolse manier van werken. Zo gaf Hilal aan dat dat ze het best lastig vond om opeens veel ruimere opdrachten te krijgen dan op school. In de opdrachten op school wordt volgens haar vaak heel precies omschreven wat je moet doen en ook hoe. In de keuzedelen werd je daarin veel vrijer gelaten en was het vaak zoeken wat er nu precies werd verwacht. Toch vond ze het een positieve ervaring. Met als bekroning dat ze een van degenen was die door Floor van Hulsen is gevraagd om mee te werken aan clips voor Benjamin Fro.
VervolgHet keuzedeel ondernemendheid kreeg een onverwacht vervolg. Rick Imambach, oud-student van Ma, heeft meet-ups gehouden met geïnteresseerde studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgever om een talentvolle student te scouten die als setdesigner mee kan werken aan een videoclip. Rick vindt het super om met onze mbo'ers te werken. De videoclip wordt opgenomen bij sQuare.