Zoeken

Geschiedenis

Het Mediacollege Amsterdam is een Amsterdamse vakschool voor media, design en technologie. Het instituut biedt opleidingen op vmbo- en mbo-niveau. MA biedt momenteel onderwijs aan ongeveer 2500 studenten en heeft 14 opleidingen voor de brede creatieve industrie. De school bestond in 2018 100 jaar.

Amsterdamse Grafische School

In 1913 Steendrukken Steendrukken 1932 werd in het Americain Hotel de Vereeniging Amsterdamsche Grafische School gesticht; een initiatief van werkgeversorganisaties en vakbonden om voldoende personeel op te leiden voor de grafische industrie. Pas in 1917 kregen we de aangevraagde subsidies toegekend. Op 1 juli 1918 ging het onderwijs aan de Amsterdamsche Grafische School (AGS) van start, en daarmee het grafische onderwijs in Amsterdam. In 1933 wordt het pand aan de Dintelstraat 15 in gebruik genomen. In dit pand geven we nog steeds onderwijs.

Grafische MTS

Het Meisjes jaren '80 Grafische MTS Studenten in de jaren '80 vak tekenen wordt in de jaren '70 en '80 belangrijker, maar ook steeds ingewikkelder. Daarmee stijgt de vraag naar hoger geschoold personeel. Begin jaren '70 wordt de Amsterdamse Grafische School omgezet in de Grafische MTS. De Grafische MTS krijgt in 1980 een nieuw gebouw aan de Contactweg 36.

Grafisch Lyceum Amsterdam

In Werken met de computer jaren '90 Grafisch Lyceum Amsterdam Werken op de computer jaren '90 1990 ontwikkelt de school zich tot het Grafisch Lyceum Amsterdam. Het Grafisch Lyceum Amsterdam kiest er tijdens de fusiegolf rondom de ROC’s voor om zelfstandig te blijven en als vakschool verder te gaan. De school volgt de ontwikkelingen in de markt; zo wordt de internet-ontwikkeling opgepikt met het starten van een opleiding multimediavormgeven. Later hebben we ook theatertechniek en audiovisuele techniek aan het aanbod toegevoegd.

Mediacollege Amsterdam

In 2006 gaat het Grafisch Lyceum Amsterdam verder onder de naam Mediacollege Amsterdam (MA), omdat de oude naam het opleidingsaanbod niet meer dekt. Dit keer geen fusie of stelselwijziging, maar een eigen transformatie. De snelle ontwikkelingen in de branche leiden er toe dat MA haar werkgebied breder definieert: het bestrijkt nu het hele gebied van de media. Maar MA ziet ook een andere rol voor zichzelf, niet alleen opleidingsinstituut, maar ook een platform dat de aankomende generatie en de branche met elkaar verbindt.

Ma 100

Het Mediacollege Amsterdam vierde in 2018 haar 100-jarig bestaan, en daarmee het 100-jarig bestaan van het grafische onderwijs in Amsterdam. Zo vond op 6 juni een grote reünie plaats in Vondel CS in Amsterdam en is een boek samengesteld over 100 jaar media in Amsterdam, waarbinnen het Mediacollege Amsterdam een bijzondere plek inneemt.

Reünie 6 juniIn de zomer van 2018 bestond het Mediacollege Amsterdam (voorheen: Grafisch Lyceum Amsterdam, Grafische MTS, Amsterdamse Grafische School) 100 jaar. Om dit bijzondere jubileum te vieren organiseerde MA op woensdag 6 juni 2018 een ‘Whatever happened to the heroes’-reünie in VondelCS in Amsterdam.

Bijna 1500 reünisten van de Amsterdamse Grafische School (AGS), het Grafisch Lyceum Amsterdam/ Grafische MTS en meer recent het Mediacollege Amsterdam kwamen naar het Vondelpark om herinneringen op te halen en feest te vieren. Met een DJ, een docentenband, hapjes en drankjes en prachtig zomerweer zat de sfeer er goed in.

Tv-presentator Rob Kamphues, bekend van onder meer 'De Reünie', haalde per decennium oud-studenten naar zijn reünie-klasje om te praten over leraren en vakken van vroeger en over de 'good old days' in het algemeen.

Logo Ma 100 jaar

Deel deze pagina: