Zoeken

Starten bij Ma

Hier vind je allerlei praktische informatie die jouw start bij Ma zo makkelijk mogelijk maken.

Nog niet gestart bij Ma?

Maar wel interesse in een van onze opleidingen? Bekijk dan deze website of de opleidingsgids 2024-2025 via de downloadknop hieronder.

Wil je hem liever per post thuisbezorgd krijgen? Stuur dan een mail naar info@ma-web.nl, met daarin je vraag, je naam en volledige adres. 

Welkom bij Ma

Op welkombijma.nl kun je alle informatie vinden om aan het begin van het schooljaar goed voorbereid te beginnen. Door op de opleiding te klikken die je gaat volgen, vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede start te maken.

Kosten

De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Prestatiebeurs

Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Als je 18 jaar bent kom je in aanmerking voor Tegemoetkoming Studiekosten. Als je in aanmerking komt voor studiefinanciering, dan krijg je geen tegemoetkoming meer. Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je een studentenreisproduct krijgen (OV-kaart). Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Regeling tegemoetkoming leermiddelen

Ouders van 18- studenten die aantoonbaar onvoldoende middelen voor onderwijsbenodigdheden hebben, kunnen een beroep doen op het mbo-studentenfonds. Uit dit fonds worden dan de verplichte leermiddelen vergoed en stelt het Mediacollege Amsterdam een laptop in bruikleen ter beschikking gedurende de loop van van de opleiding. Ook studenten van 18+ kunnen in bijzondere gevallen in aanmerking komen voor dit fonds. Op de informatie-avond voorafgaand aan hun studiejaar kunnen aankomende studenten meer informatie ontvangen over deze regeling.

Vakanties mbo studiejaar 2023-2024

Lesperiode
Start schooljaar: maandag 4 september 2023
Laatste lesdag: vrijdag 12 juli 2024
Zomervakantie 2024: maandag 15 juli t/m vrijdag 30 augustus 2024

Vakanties*
Herfstvakantie: maandag 23 oktober t/m vrijdag 27 oktober 2023
Kerstvakantie: maandag 25 december 2023 t/m vrijdag 5 januari 2024
Voorjaarsvakantie: maandag 19 februari t/m vrijdag 23 februari 2024
Goede Vrijdag en 2e paasdag: vrijdag 29 maart en maandag 1 april 2024
Koningsdag: zaterdag 27 april 2024
Meivakantie: maandag 29 april t/m vrijdag 3 mei 2024
Hemelvaart: donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei 2024 (vrije dag)
Pinksteren: maandag 20 mei 2024 (2e pinksterdag)
Zomervakantie: maandag 15 juli t/m vrijdag 30 augustus 2024

Aanvang schooljaar 2024-2025 voor mbo-studenten: maandag 2 september 2024

stagiairs volgen in plaats van de MA-vakantieregeling de vakantieregeling van hun stagebedrijf.

Onderwijsovereenkomst
Studentenstatuut

Deel deze pagina: