Zoeken

Starten bij Ma

Hier vind je allerlei praktische informatie die jouw start bij Ma zo makkelijk mogelijk maken.

Nog niet gestart bij Ma?

Maar wel interesse in een van onze opleidingen? Bekijk dan deze website of de opleidingsgids 2020-2021 via de downloadknop hieronder.

Wil je hem liever per post thuisbezorgd krijgen? Stuur dan een mail naar info@ma-web.nl, met daarin je vraag, je naam en volledige adres. 

Welkom bij Ma

Op welkombijma.nl kun je alle informatie vinden om aan het begin van het schooljaar goed voorbereid te beginnen. Door op de opleiding te klikken die je gaat volgen, vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede start te maken.

Kosten

De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Prestatiebeurs

Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Tegemoetkoming

Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Ook krijg je een OV-kaart.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Vakanties mbo studiejaar 2020-2021

Lesperiode
Eerste lesdag: maandag 31 augustus 2020
Laatste lesdag: vrijdag 16 juli 2021

Vakanties*
Herfstvakantie: maandag 12 oktober t/m vrijdag 16 oktober 2020
Kerstvakantie: maandag 21 december 2020 t/m maandag 4 januari 2021
Voorjaarsvakantie: maandag 22 t/m vrijdag 26 februari 2021
Goede Vrijdag en Pasen: vrijdag 2 april en maandag 5 april 2021
Koningsdag: dinsdag 27 april 2021
Meivakantie: maandag 3 mei t/m vrijdag 7 mei 2021
Hemelvaart: donderdag 13 mei en vrijdag 14 mei 2021
Pinksteren: maandag 24 mei 2021
Zomervakantie: maandag 19 juli t/m vrijdag 3 september 2021

*stagiairs volgen in plaats van de Ma-vakantieregeling de vakantieregeling van hun stagebedrijf.

Onderwijsovereenkomst
Studentenstatuut