Zoeken

Ma en H20 Esports Campus starten esports onderwijslab

Studenten, docenten en het werkveld gaan een esports-onderwijstraject ontwikkelen.

woensdag 16 september 2020

Het Mediacollege Amsterdam en H20 Esports Campus in Purmerend starten binnenkort een esports onderwijslab. Studenten, docenten en het werkveld gaan hier een esports-onderwijstraject ontwikkelen. De studenten krijgen onder andere een rol bij de productie, broadcasting en livestreaming van esports en gaming-events met alles wat daarbij komt kijken inclusief opbouw en afbouw, productie, contentcreatie en camerawerk.
EsportsEsports en gaming worden steeds populairder in Nederland. Wereldwijd zijn het de snelst groeiende onderdelen van de entertainmentindustrie. Er worden grote toernooien georganiseerd, waarin de beste gamers ter wereld het tegen elkaar opnemen. Met competities, trainingsprogramma’s voor spelers, flinke prijzenpotten en live uitzendingen is het een niet te onderschatten tak van sport geworden. In 2020 zijn er wereldwijd 92 miljoen(!) kijkers.
Esports en mediaBinnen esports ontstaan de beroepen van de toekomst, met raakvlakken in de gehele mediabranche. Denk hierbij aan regisseur, video-editor, GFX-designer, broadcast producer, camera operator, gamedeveloper, floormanager, eventmanager en in-game cameraman (een nieuwe game-gerelateerde discipline).

De H20 Esports Campus brengt deze disciplines in een ecosysteem bij elkaar, zowel vanuit onderwijs, start-ups en esports, als gaming- en creative tech (gerelateerde) bedrijven. Vanuit de visie dat gamers, esporters en influencers de ontwikkelaars van de toekomst zijn, fungeert de campus als een aanjager voor de verdere uitbouw van esports en de mediabranche in Nederland.
Hybride opleidenBinnen het Mediacollege Amsterdam bestaat een grote groep studenten vanuit verschillende opleidingen die interesse heeft in deze nog volop te ontdekken en ontwikkelen wereld. Martijn Groep, lid College van Bestuur: “De ontwikkelingen gaan snel en grenzen van mediaberoepen vervagen. Wanneer we willen aansluiten op deze ontwikkelingen is samenwerken met het werkveld een vereiste. Daarom starten we bij H20 een zogeheten ‘hybride excellentietraject’. Deze leeromgeving krijgt de vorm van een lab, met ruimte voor onderzoek en experimenten op het gebied van esports en gaming. Bovendien is het een plek waar in co-creatie met de start-ups binnen H20 geleerd kan worden. Op deze manier maken onze studenten kennis met meerdere facetten van de branche en worden ze breed en flexibel opgeleid.”
Door gaming en esports ontstaan nieuwe banenOok Joost Roset, namens H20 verantwoordelijk voor esports producties en broadcasting, is blij met de samenwerking: “Op de H20 Esports Campus bestaan er veel mogelijkheden: studenten kunnen zich hier volop ontwikkelen in nieuwe disciplines die raakvlakken hebben met de bestaande opleidingen binnen het Mediacollege Amsterdam en binnen het eigen interessegebied. Omdat ze vaak zelf ook fanatieke gamers zijn, verwachten we dat de interesse groot is. We kijken dan ook uit naar de start.”