Zoeken

Online onderwijs, hoe gaat dat na 3 weken?

Docent Ruben Koops vertelt over de voor- en nadelen van online lesgeven.

donderdag 2 april 2020

Na drie weken online onderwijs ervaren we bij het Mediacollege Amsterdam dat het voor veel docenten in het begin even wennen was. Tegelijkertijd is het een uitdaging én een mooie kans om te experimenteren met nieuwe technieken, nieuwe werkvormen uit te proberen en het contact met studenten een andere dimensie te geven.

Een van deze docenten is Ruben Koops. Hij geeft les bij de opleiding Ruimtelijk vormgever. Een opleiding bij uitstek waar fysieke lessen belangrijk zijn, want studenten werken in 3D en 4D hun opdrachten uit. Wat ziet hij als de voordelen van online lesgeven? Zijn er ook nadelen? En hoe doe je dat eigenlijk, online lesgeven over onderwerpen die je alleen fysiek kunt maken?
Meer focusRuben: “Ik speelde al langer met het idee of ik bepaalde lessen op afstand zou kunnen geven. Want voor softwarelessen hoeven studenten in principe alleen maar mijn beeld te zien en mijn stem te horen. Het is eigenlijk een beetje achterhaald om dan 30 studenten naar één plek te halen, waar ze met z’n allen naar een beamerscherm kijken, met alle afleidingen van de groep die daarbij komen kijken. Nu kan ik mijn scherm en stem delen en kunnen de studenten met meer focus vanuit hun eigen werkplek met een kop thee/koffie mijn les volgen. Tijdens de les kunnen ze in de chat vragen stellen en ook zien welke vragen al gesteld zijn. Ik kan de les ook nog eens opnemen, zodat ze deze later kunnen terugkijken. Ik denk dat we dit in de toekomst voor bepaalde lessen prima in kunnen zetten!”
Zelfstandig werken"Een nadeel is dat je minder goed overzicht hebt wat mensen aan het doen zijn. In een klaslokaal zie je wie er oplet en loop je rond. In deze setting kan dat niet. Het goede daarvan is dat studenten nu op eigen kracht bij de les moeten blijven. Ik denk dat je hier als student dan tactieken voor gaat ontwikkelen en dat dit een winst is voor zelfstandig werken. In de klas zorg ik ervoor dat iedereen oplet, thuis moet je dat helemaal zelf doen."
Experimenteren met bouwen in VR“Het niet fysiek kunnen bouwen is natuurlijk wel een probleem voor Ruimtelijk vormgever, we zijn hard aan het nadenken hoe we dit kunnen oplossen. Ik ben nu bezig om een experiment op te zetten waarin we een klein groepje studenten gaan vragen om in Virtual Reality dingen te bouwen. Dit vervangt natuurlijk niet het fysieke bouwen van een object, maar met deze techniek kun je wel door je creatie heenlopen. Dit zou in de toekomst wel kunnen worden ingezet om te schetsen in 3D.”