Zoeken

Oud-student in the picture: gamedeveloper Niels van der Marel

“Ken je goede en minder goede kanten, vooral op technisch gebied, en kijk wat je kunt verbeteren."

woensdag 26 januari 2022

Tekst: Yael Bakker

Wat kun je worden met een Ma-diploma op zak? Onze alumni hebben het antwoord! In deze serie zetten we afgestudeerden in the picture die vertellen over hun loopbaan tijdens en na hun studie. Met deze keer: Niels van der Marel, afgestudeerd als gamedeveloper.
Wie ben je?“Mijn naam is Niels, ik ben 23 jaar en in 2019 afgestudeerd aan de opleiding Media- en Gamedeveloper (tegenwoordig: Software developer) aan het Mediacollege Amsterdam.”
Wat heb je zoal gedaan sinds je afstuderen? “Eerst heb ik enkele maanden gewerkt als junior gameplay programmeur bij Dutch5, mijn laatste stagebedrijf. Hiermee ben ik gestopt doordat ik aan mijn nieuwe studie begon: Game Architecture and Design aan Breda University of Applied Sciences (Buas). Je kunt na Ma namelijk gemakkelijk doorstromen naar hbo-opleidingen.”

Barricade official trailer
01:48

Wat zijn de belangrijkste dingen die het Mediacollege je heeft geleerd?“Toch wel het leren omgaan met populaire game engines, toegepast C# programmeren, object-georiënteerd programmeren, omgaan met andere studenten, leraren en mensen uit de industrie, connecties maken en onderhouden, samenwerken tijdens projecten en versiebeheerprogramma’s correct gebruiken.”
Kom je in het werkveld nog andere Ma-alumni tegen?“Niet heel veel. Tijdens mijn eerste stage bij GamePoint leerde ik wel meerdere oud-studenten kennen die al een paar jaar aan het werk waren in de industrie. Later ben ik samen met een paar andere studenten door gaan studeren in Breda. Ik ben dus nog niet veel aan werken toegekomen, wat ook invloed kan hebben.”
Heb je nog contact met je oude stageplaatsen?“Ja! Mijn oud-collega’s bij GamePoint spreek ik soms nog, ze hebben mij bijvoorbeeld een bericht gestuurd toen een feature waar ik aan werkte ook echt helemaal geïmplementeerd was. Ook heb ik na afloop van mijn stage bij Dutch5 daar nog enkele maanden gewerkt als junior programmeur. Hoewel het contact minder is geworden door de drukke vervolgopleiding, hebben we wel regelmatig contact.”
Wat vond jij het leukste aan studeren bij Ma?“Vooral de gezelligheid en de sfeer. De leraren waren erg persoonlijk en geïnteresseerd. De studenten om mij heen waren meestal aardig en in de latere jaren vaak ook wel passievol over projecten. Ook de vrijheid voor eigen projecten was fijn en het kunnen gebruiken van schoolapparaten zoals VR-headsets en 3D-printers was ook erg fijn.”
Wat is het leukste project dat je bij Ma hebt gedaan?“Mijn eindexamenproject vond ik het allerleukste (zie de trailer hierboven). We hadden het doel om echt iets heel gaafs met elkaar te maken. In de eindexamenperiode hadden we al een tof product gemaakt in één week, maar tijdens het echte examen was het samenwerken en produceren van ons eindproduct heel goed gelukt.”

Buiten je comfortzone gaan is belangrijk

Wat wil je nog bereiken in je werk als gamedeveloper?“Als eerste mijn hbo afmaken met een mooie stage, als het kan in het buitenland. Het liefst werk ik dan voor langere tijd bij een grote studio. Vooral om ervaring op te doen en aan een Triple-A game te werken. Als alles meezit, lijkt het mij gaaf om ooit mijn eigen studio te starten in Nederland.”
Wat voor advies geef jij aan mensen die als gamedeveloper gaan afstuderen?“Zorg dat je je eigen goede en minder goede kanten kent, vooral op technisch gebied. Kijk wat je kunt doen om die kanten te verbeteren. Sommigen zullen zich erg vasthouden aan specifieke game engines en codeertalen, maar juist buiten je comfortzone gaan is belangrijk.”

Bekijk ook de website van Niels.