Zoeken

Oud-student in the picture: mediavormgever Fleur Lagerwerf

"Het belangrijkst wat Ma mij heeft geleerd is om mijn visuele gedachtegang goed op papier te zetten."

maandag 11 juli 2022

Wat kun je worden met een Ma-diploma op zak? Onze alumni hebben het antwoord! Deze keer: Fleur Lagerwerf (22), in 2020 afgestudeerd aan de opleiding Mediavormgever.

Wat heb je allemaal gedaan sinds je afstuderen?
“Sinds ik ben afgestudeerd heb ik mijn eigen bedrijf gestart, La Fleur Design (@la.fleurdesign). Via een collega van mijn stage ben ik aan mijn eerste klus gekomen: een proefschrift vormgeven en in elkaar zetten, inclusief boekenlegger en uitnodigingen. Dit is nog steeds mijn favoriete opdracht! Verder maak ik veel logo’s en ben ik bezig met een jubileumboek voor een muziekvereniging uit mijn stad.

Daarnaast ben ik in 2020 een hbo-opleiding begonnen aan de HvA, Creative Business, waarin je wordt opgeleid tot mediaprofessional. Maar toen ik in november 2021 een marketingstage deed bij Grachtenmuseum Amsterdam kwam ik er weer achter hoe leuk vormgeven is. Inmiddels ben ik gestopt met Creative Business en ben ik na drie maanden stagelopen in dienst gekomen als Medewerker online marketing en communicatie. Behalve marketing, zorg ik voor alle visuele uitingen van het museum. Denk aan: flyers bij de deur, tekstborden in tentoonstellingen, video’s en ticketzuilen. Het geweldige aan deze baan is dat ik mijn eigen werk overal tegenkom! Het museum zit in een 17e-eeuwse grachtenpand, dus het is ook nog eens een inspirerende werkplek. Verder ben ik medeverantwoordelijk voor de social mediakanalen en neemt mijn werkgever mij mee in alle marketingplannen. Ik ben blij met deze kans om mezelf door te ontwikkelen op marketinggebied naast wat ik het liefste doe: vormgeven.”

Wat zijn de belangrijkste dingen die Ma je heeft geleerd?
“Het belangrijkst wat Ma mij heeft geleerd is om mijn visuele gedachtegang goed op papier te zetten. Zo kunnen zelfs de minst visuele mensen ook meegenieten met de ontwerpen en ideeën die door mijn hoofd gaan. Het is een manier van mezelf uiten, of het nou voor mijn werk is of privé. Ook het kunnen toelichten van je werk en het proces is hier een groot onderdeel van, al kwam dit wel pas in het vierde jaar aan bod.”

Wat heb je gemist op de opleiding tot mediavormgever?
“Ik miste toch wat meer voorbereiding op afdelingen en mensen met wie je te maken krijgt, zowel met een eigen bedrijf als in loondienst. Natuurlijk moet je zelf fouten maken om te leren, maar een kleine heads-up was wel fijn geweest.”

Wat vond jij het leukste aan studeren bij Ma?
“Naast mijn passie vinden, vond ik de mensen het leukste. Ik had nooit gedacht dat ik er zulke goede vriendinnen aan over zou houden. De diversiteit in personen die ik heb ontmoet is ook iets wat echt mijn blik heeft veranderd. Ik heb begrip gekregen voor dingen waarvan ik eerst niet eens wist dat ze bestonden en voelde me geaccepteerd.”

Wat is jouw grootste faal geweest, en wat heb je hiervan geleerd?
“Niet om hulp vragen wanneer dat nodig was. In de eerste maanden van mijn stage in 2019 heb ik verantwoordelijkheid gekregen en deze niet genomen. Tot de dag van vandaag vertel ik aan anderen hoe belangrijk het is om hulp te vragen als iets niet lukt. Bijvoorbeeld als je een deadline niet gaat halen of als je een opdracht niet helemaal begrijpt. Om hulp te vragen moet je soms je trots opzij zetten, maar het toont ook verantwoordelijkheid en het geeft jezelf ook rust. Uiteraard eerst zelf proberen, maar kom je er niet uit: vraag om hulp.”

Wat voor advies wil jij aan de mensen die als Mediavormgever gaan afstuderen meegeven?
“Wees uniek en vergelijk jezelf niet met anderen. Elke vormgever is anders en heeft een eigen stijl. Maak goed gebruik van je eigen stijl. Zelf had ik nooit gedacht dat ik de vormgever zou worden van een museum in Amsterdam. Ik geniet er nog elke dag van als ik binnenkom. Mijn mening wordt gevraagd bij alle visuele uitingen. Ook heb ik geleerd om naar de mening van een ander te vragen. En dan niet omdat je het zelf niet weet, maar omdat je oprecht benieuwd bent wat verschillende personen met verschillende functies ervan vinden.”