Zoeken

Oud-student in the picture: topsporter en vormgever Lindsay Frelink

“Hoe gek ook, als je iets in je hoofd hebt, ga er dan voor en focus op dat doel."

donderdag 7 oktober 2021

Wat kun je nou eigenlijk worden met een Ma-diploma op zak? Onze alumni hebben het antwoord! In deze serie zetten we afgestudeerden in de spotlights die vertellen over hun loopbaan tijdens en na hun studie.

Met deze keer: Lindsay Frelink (22), mediavormgever en paralympisch kampioen rolstoelbasketbal. Onlangs won ze met haar team een gouden medaille tijdens de Paralympics in Tokyo, waar het damesteam rolstoelbasketbal in de finale China versloeg. Ondertussen is ze net een nieuwe opleiding gestart op het hbo en heeft ze haar eigen vormgevingsbedrijf. Wie is deze energieke oud-student?Wie ben je en wat doe je?“Al vanaf dat ik 8 jaar was en Esther Vergeer ontmoette, had ik een droom: de top bereiken in de sport. In basketbal bleek ik goed te zijn en ik kwam steeds verder. Zo ver, dat de Paralympics in zicht kwamen. Ondertussen deed ik de opleiding Mediavormgever aan het Mediacollege Amsterdam. Ik ben in 2019 afgestudeerd en mijn eigen vormgevingsbedrijf lindsayfrelink.nl begonnen.”
Hoe ging dat, die combinatie van sport en een opleiding?“Dat was behoorlijk pittig. Vooral tijdens mijn laatste studiejaar was het erg chaotisch. Veel geplan, veel rijden naar en van trainingen, mijn auto die bij school in de prak werd gereden, school missen om te kunnen trainen. Sterker nog, ik heb mijn eigen diploma-uitreiking gemist omdat ik toen in de voorbereiding van het EK zat. Toch ben ik blij dat ik verder heb gekeken dan alleen mijn sportcarrière en een diploma heb behaald.”
Hoe zag je leven eruit na je afstuderen bij Ma?“Na mijn opleiding ging ik intern op Papendal om elke dag te kunnen trainen. Het was best eenzaam, omdat een sociaal leven er bij inschiet als elke dag in het teken van sporten staat. Vanwege corona moest ik na een half jaar weg van Papendal en ging ik weer bij mijn ouders wonen. Om fit te blijven, trainde ik in de speeltuin. Ook de Spelen gingen niet door, in eerste instantie was dat enorm balen maar ik besloot het van de positieve kant te zien: zo had ik nog een jaar langer om te trainen!”

“Ik was zó blij dat de Paralympics dit jaar wel doorgingen. We kwamen in de finale, versloegen China en wonnen een gouden medaille! Dan krijg je automatisch ook huldigingen, een ontvangst bij de koning en een lintje, maar ik probeer daar nuchter onder te blijven, want ik wil niet een te groot ego krijgen.”
Wat heeft Ma voor je betekend in waar je nu staat?“Het Mediacollege Amsterdam heeft me altijd support gegeven als het weer eens anders liep, zoals door vrij te geven als ik moest trainen of door de deadline van een opdracht aan te passen. Heel fijn, Ma had altijd vertrouwen dat het wel goed kwam. En ik heb natuurlijk een vak geleerd. Het meest nuttige hierin vind ik Illustrator, want daarmee kan ik mijn creativiteit uiten. Ik heb bijvoorbeeld mijn eigen tattoo ontworpen.”
Heb je nog veel contact met andere oud-studenten?“Doordat ik veel aan het trainen ben, heb ik weinig contact met andere alumni van Ma. Mensen begrijpen dat niet altijd, dat je geen tijd overhoudt voor een sociaal leven en sowieso veel moet laten als je aan topsport doet.”
Wat zijn je ambities voor de toekomst?“Over 3 jaar zijn er alweer Olympische Spelen, in Parijs, en daar train ik dus voor. Maar ook voor het EK in Madrid, in december dit jaar. Na Parijs wil ik het rustiger aan gaan doen en me meer gaan focussen op werk, dan is het mooi geweest. Ik ben net met de opleiding Creative Business op het hbo gestart, en moet tegen die tijd ook gaan stagelopen. Uiteindelijk wil ik de kant van de film- en tv-wereld op.”
Heb je tips voor de huidige studenten van Ma?“Hoe gek ook, als je iets in je hoofd hebt, ga er dan voor en focus op dat doel. Maar investeer wel genoeg tijd en energie erin, want alleen dan gaat het lukken.”