Zoeken

We make the city: hackathon Montessori Lyceum en Ma

Studenten / leerlingen van twee Amsterdamse scholen bedenken binnen één dag oplossingen om de stad schoner en toegankelijker te maken.

maandag 9 juli 2018

SamenwerkenHet Mediacollege Amsterdam gelooft in de kracht van samenwerken. Met bedrijven, tussen opleidingen onderling én met andere scholen. Op 20 juni vond daarom de hackathon ‘We make the city’ plaats, waaraan leerlingen van het Metis Montessori Lyceum (MML) en studenten van het Mediacollege Amsterdam (Ma) deelnamen.

Maak de stad schoner en toegankelijkerDe hackathon was uitgeschreven door de gemeente Amsterdam; deelnemers wordt gevraagd oplossingen te bedenken om de stad schoner en toegankelijker te maken. De leerlingen van het MML waren afkomstig uit de ‘code’-klas (1e en 2e klas havo/vwo). Studenten van Ma zitten in hun eerste jaar van de opleiding Mediadeveloper. Beide groepen werden aan elkaar gekoppeld en verdeeld in teams van 3 à 4 personen. De teams kregen vervolgens zes uur de tijd om een creatieve oplossing te bedenken die klaar is voor gebruik en gericht op bewoners van Amsterdam.

Inzicht geven en oplossingen biedenDe uitdaging was niet alleen het ontwerpen en bouwen van een app of een andere digitale variant. Misschien nog wel lastiger was het om de informatie die beschikbaar is over vuil en verkeer op zo’n manier te ontsluiten dat er op basis van deze gegevens maatregelen genomen kunnen worden. Bij vuil is het bijvoorbeeld belangrijk te weten wanneer en waar dit ontstaat, wie de vervuiler is en wie er last van hebben. Bij verkeer is het belangrijk om integrale verbanden in de stad te zien.

Aan het eind van de dag presenteerden de deelnemers hun product: een digitale kaart, een app of een website waarmee inzicht gegeven wordt in de oorzaken van vuil en verkeersproblematiek, en waarbij oplossingen geboden worden. In iedere categorie werd een winnaar bekend gemaakt.

Hackathon Mediacollege Amsterdam en Montessori Lyceum Amsterdam 2018
02:09

Ingrid van de Bovenkamp (opleidingsmanager Mediadeveloper bij Ma): “Het was geweldig om te zien wat er ontstaat als je onze developers met programmeurs in spe van een middelbare school laat samenwerken. Ik geloof dat één groepje zelfs voorgoed het zwerfvuilprobleem in Amsterdam heeft opgelost!Winnaars: Challenge Make our city accessible:
- Daniel Macleod, MML
- Jochem Baas, MML
- Latricha Seym, Mediacollege Amsterdam, MD1B

Challenge Make our city clean:
- Jacques Lame, MML
- Quinten de Leeuw, MML
- Daan Korver, Mediacollege Amsterdam, MD1B
- Jesse Sijtsma, Mediacollege Amsterdam, MD1B

Daan Korver (Mediacollege Amsterdam) uit het winnende team ‘Clean’: “Ik vond het een superleuk en leerzaam evenement: samen met onbekende collega's aan een oplossing werken, presenteren, nieuwe tools leren kennen en pizza's eten! Misschien gaan we zelfs een start-up inrichten voor ons winnende plan Afvalbak GO.

Latricha Seym (Mediacollege Amsterdam) uit het winnende team ‘Accessible’: “Ik vond het heel tof om hieraan te werken. De hoofdprijs, de bestuurbare robot, heb ik meteen operationeel gemaakt. Ik heb mijn docent nog uitgelegd hoe het werkt!