Zoeken

Gamedeveloper (Software developer)

De ontwikkelingen in de game-industrie gaan razendsnel. Games en game-onderdelen worden steeds meer gebruikt voor andere toepassingen. Denk aan brain games, simulaties of serious games voor de medische wereld. Als gamedeveloper bij Ma programmeer je onderdelen van games en voel je je thuis in een creatieve omgeving.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Software development
Maximum aantal:
60 plaatsen in totaal

Momenteel is de opleiding bezig met vernieuwing van het onderwijsprogramma. Dit kan betekenen dat de naam van de opleiding vanaf studiejaar 2020/2021 wijzigt.

Wat leer je?

Als gamedeveloper programmeer je onderdelen van games. Je leert veel over technologie en programmeren en je komt in aanraking met de vormgeving van games (game art). Want een product moet niet alleen goed werken, het moet er ook aantrekkelijk uitzien. Ook leer je samenwerken met game artists, want zij nemen later de vormgeving voor hun rekening. Omdat je later meestal in opdracht werkt, leer je samen met andere studenten al tijdens je opleiding te werken voor opdrachtgevers. 

Je opleiding begint met een periode waarin je samen met studenten van de opleiding Mediadeveloper de lessen volgt. Na deze periode kies je ervoor om verder te studeren als gamedeveloper.

Iets voor jou?

Er zijn veel jongeren die graag gamen. Daarom zijn er ook veel mensen die gamedeveloper willen worden. Maar van gamen houden is niet genoeg. Om gamedeveloper te worden heb je specialistische kennis en vaardigheden nodig, en ben je vooral geïnteresseerd in de techniek áchter de games. 

Verder ben je in staat om een ingewikkeld probleem uit te pluizen en op te lossen en verbanden tussen gegevens te herkennen. Als je dan ook nog een goed ruimtelijk inzicht hebt, is deze opleiding misschien iets voor jou. Daarnaast vind je het leuk om samen te werken en je werk af te stemmen met anderen en ben je altijd op zoek naar nieuwe (technische) mogelijkheden in jouw vakgebied.

Studieprogramma

Studenten van de opleidingen Mediadeveloper en Gamedeveloper starten met een gezamenlijke periode. Hierna kies je ervoor om verder te gaan als mediadeveloper of gamedeveloper. Beide opleidingen duren vier jaar.

Als gamedeveloper ben je verantwoordelijk voor het programmeren van onderdelen van games. Je werkt in teams met studenten van de opleiding Game artist. Je specialiseert je daarvoor in programmeertalen zoals C# en JavaScript. Daarbij gebruik je pakketten zoals Unity 3D. Zo leer je uiteindelijk samen met de game artists een volledig werkende game te ontwikkelen.

Ook leer je werken volgens agile ontwikkelmethoden als scrum en pair programming, en maak je gebruik van een professionele ontwikkelomgeving inclusief versiebeheer. Verder krijg je nog meer mogelijkheden tot verdieping, zoals in wiskunde voor een betere aansluiting op het hbo, of in ondernemerschap. Zo bereid je je nog beter voor op de beroepspraktijk.

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Bedrijven zitten momenteel te springen om goede programmeurs. Na je opleiding kun je als programmeur gaan werken bij een bedrijf dat games ontwikkelt of zich bezighoudt met gerelateerde technologieën, zoals app-development.

Doorstuderen

Met een diploma niveau 4 kun je doorstuderen op een aantal hbo's, zoals Game Development of Software Engineering bij de Hogeschool van Amsterdam. Je zult merken dat je met de bij Ma opgedane vakkennis een vliegende start maakt in het hbo.

Wat ik leuk vind is dat je veel moet onthouden en dat je iets maakt wat je niet meteen ziet, je maakt een onderdeel van een game.

Mateusz, student Gamedeveloper

Waarom Ma?

Ma helpt je jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de gamebedrijven in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool. Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Tijdens je opleiding koppelen we je aan bedrijven. En we laten je samenwerken aan projecten met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen.

“Haal het beste uit technologie en creativiteit.”

“Leer games programmeren.”

“Samenwerken met game artists.”

“Na je opleiding direct aan het werk, of doorstuderen.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. Dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omstreken zit een aantal van de beste gamebedrijven ter wereld. En, ze kunnen hardwerkende jonge professionals die zich gespecialiseerd hebben in gamedevelopment goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier momenteel geen probleem. Bovendien heeft Amsterdam alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden