Zoeken

Gamedeveloper

De ontwikkelingen in de game-industrie gaan supersnel. Games en game-onderdelen worden steeds meer gebruikt voor andere toepassingen. Denk aan brain games, simulaties of games voor de medische wereld. Als gamedeveloper bij Ma programmeer je (delen van) games en voel je je thuis in een creatieve omgeving.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb met wiskunde
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Applicatie- en mediaontwikkeling

Wat leer je?

Als gamedeveloper ontwikkel en programmeer je (delen van) games. Je leert veel over technologie en je komt in aanraking met game art. Ook leer je samenwerken met game artists, die het grootste deel van de vormgeving voor hun rekening nemen. Je opleiding begint met een half jaar dat je samen met studenten van de opleiding Mediadeveloper volgt. Na dit half jaar ga je verder studeren als gamedeveloper.

Iets voor jou?

Als je in staat bent een ingewikkeld probleem op te lossen, verbanden tussen gegevens kunt herkennen en een goed ruimtelijk inzicht hebt, dan is deze opleiding misschien iets voor jou. Daarnaast vind je het leuk om samen te werken en af te stemmen met anderen en ben je altijd op zoek naar nieuwe (technische) mogelijkheden.

Studieprogramma

In het eerste halfjaar leer je niet alleen veel over technologie, maar ook over de basis van digitale vormgeving en game art. Later in de opleiding krijg je nog meer mogelijkheden tot verdieping, zoals in wiskunde voor een betere aansluiting op het hbo, of in ondernemerschap. Ook leer je werken volgens agile ontwikkelmethoden als scrum en pair programming. Daarbij maak je gebruik van een professionele ontwikkelomgeving inclusief versiebeheer (git). Zo bereid je je nog beter voor op de beroepspraktijk.

Na het eerste half jaar kies voor Mediadeveloper of Gamedeveloper. Mediadeveloper duurt in totaal 3 jaar, Gamedeveloper 4 jaar.

Gamedeveloper
Als gamedeveloper volg je samen met de mediadevelopers dezelfde basis, waarin je bekend raakt met het programmeren van games en interactieve media-uitingen. Later in de opleiding werk je in teams met studenten van de opleiding Game artist aan complete games. Je specialiseert je daarvoor in programmeertalen zoals C#, Java(Script) en Actionscript. Daarbij gebruik je pakketten zoals Unity 3D. Zo leer je uiteindelijk samen met game artists een volledig werkende game te ontwikkelen.

Kosten

Schoolkosten
De schoolkosten van een mbo-opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-studentenkaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Ben je jonger, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Vergeet niet om op tijd een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je achttien wordt. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs terugbetalen. Ook je OV-chipkaart valt onder deze regeling.

Wat na Ma?

Werken

Bedrijven zitten momenteel te springen om goede programmeurs en softwareontwikkelaars. Na je opleiding kun je als gameprogrammeur terecht bij bedrijven die games en game-onderdelen ontwikkelen.

Doorstuderen

Met een diploma niveau 4 kun je doorstuderen op een aantal hbo's, zoals Game Development bij de Hogeschool van Amsterdam of een van de game-opleidingen van de NHTV. Je zult merken dat je met de bij Ma opgedane vakkennis een vliegende start maakt in het hbo.

In het eerste jaar hebben we een Astroid gemaakt met Flash. Iedereen had een verschillend spel gemaakt. Het was leuk om te zien hoe iedereen verder kwam en hoe ik zelf verder kwam.

Menno, student Gamedeveloper

Waarom Ma?

Ma helpt je jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de gamebedrijven in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool. Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Tijdens je opleiding koppelen we je aan bedrijven. En we laten je samenwerken aan projecten met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen.

“Haal het beste uit technologie en creativiteit.”

“Leer games programmeren.”

“Samenwerken met game artists.”

“Na je opleiding direct aan het werk, of doorstuderen.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. Dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omstreken zit een aantal van de beste gamebedrijven ter wereld. En, ze kunnen hardwerkende jonge professionals die zich gespecialiseerd hebben in gamedevelopment goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier momenteel geen probleem. Bovendien heeft Amsterdam alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden