Zoeken

Game artist

Teken je graag en ben je gek van games? Dan is de opleiding Game artist misschien iets voor jou. Als student leer je digitale art te maken op verschillende gebieden: 2D, 3D en animatie. Je werkt zowel digitaal als analoog/op papier. Daarnaast maak je kennis met game engines. De combinatie tussen techniek en creativiteit spreekt jou aan.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb + Creatieve en artistieke aanleg
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediavormgever
Maximum aantal:
90 plaatsen

Wat leer je?

Als student van de opleiding Game artist leer je toegepaste (geanimeerde) digitale art te maken op verschillende gebieden: 2D, 3D, Animatie en Play & Innovate. Dit zijn alle ingrediënten die je nodig hebt om art voor games te maken. Je leert vooral door heel veel te oefenen. Daarnaast maak je kennis met game engines. De assets die je maakt zijn niet alleen bruikbaar voor games, maar kunnen ook gebruikt worden voor de film- en animatieindustrie.

Met de kennis die je opdoet werk je samen met gamedevelopers
aan een game of een gamification project (het toepassen van gametechnieken in niet-gameomgevingen, bijvoorbeeld voor de medische wereld of het onderwijs). Daarnaast krijg je te maken met de nieuwste technologiën.

Je leert jouw vaardigheden toe te passen binnen - maar zeker ook buiten - bestaande kaders. Want de technologie ontwikkelt zich razendsnel. Er worden producten ontwikkeld waarvan de mogelijkheden nog lang niet allemaal ontdekt zijn. Denk aan Virtual Reality, 3D-print, een Leap Motion, de Hololens of Neurosky-apparatuur. Al deze toepassingen hebben behoefte aan (geanimeerde) 2D- en 3D-art assets.

Game artist in beeld
03:20

Iets voor jou?

Tekentalent en creativiteit vormen de basis van de opleiding. Maar leuk kunnen tekenen en van gamen houden is niet genoeg. Er komt veel meer bij kijken, zoals een professionele beroepshouding. Want art maken waarmee je aan de slag kunt in de game-industrie vereist heel veel discipline, doorzettingsvermogen, kritisch kijken naar je eigen en andermans werk en goed om kunnen gaan met feedback.

De nadruk ligt op samenwerken en art maken binnen kaders, zoals doelgroep, markt, tijd en techniek. Je maakt een game namelijk niet in je eentje en ook niet voor jezelf. Dat doe je in een team van meerdere game artists en game developers. Het is dus belangrijk dat je een teamplayer bent. 

Ook moet je buiten schooltijd - in de avonden en weekenden- heel veel oefenen. Je zit per week echt minimaal 40 uur achter je laptop.

Als jij je hierin herkent, dan is de opleiding Game artist misschien iets voor jou. 

Digital Talks #2: Game Artist

Digital Talks #1: Game Artist

Studieprogramma

Als game artist word je in de eerste fase van je opleiding breed opgeleid. Je leert art te maken op verschillende gebieden: 2D, 3D, Animatie en Play & Innovate. Dit zijn alle ingrediënten die je nodig hebt om art voor games te maken. Richting de stage ontwikkel je een portfolio met werk dat aansluit bij de bedrijven waar je zou willen stagelopen. Na twee stages (bij verschillende bedrijven) kom je terug op school voor het examen, de Proeve van Bekwaamheid.

De opleiding heeft nauw contact met de game-industrie, bijvoorbeeld voor stageplaatsen en de jaarlijkse portfoliodag, waar bedrijven uit de industrie de portfolio's van onze studenten komen bekijken voor ze op stage gaan. Je krijgt dus alle kansen als je echt wilt werken in de game-industrie, maar die moet je wel zelf (leren) benutten.

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Mediavormgeving-BOL niveau 4

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Met een afgeronde opleiding Game artist kun je aan de slag bij een bedrijf dat games of game-onderdelen ontwikkelt of zich bezighoudt met deelgebieden zoals animeren of het maken van 3D-models. Ook is er een groeiende groep studenten die de sprong waagt en voor zichzelf begint als ZZP'er of freelancer.

Doorstuderen

Met een niveau 4-diploma kun je doorstromen naar een game-opleiding op hbo-niveau bij de HKU, HvA of NHTV. Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, stromen er ook studenten door naar opleidingen die ogenschijnlijk (nu nog) ver af liggen van de industrie (zoals communicatie-, marketing-en filmopleidingen).

Vooral 3D vind ik leuk. Je bedenkt iets, je werkt het helemaal uit, je brengt het tot leven. Je kunt het voor iemand maken en er iemand blij mee maken.

Núria, student Game artist

Waarom Ma?

Ma helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de game-industrie en weten wat jouw toekomstige opdrachtgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan gamebedrijven. En we laten je vanaf het begin samenwerken met studenten van andere opleidingen zoals gamedevelopers. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen! 

“Werk samen met gamedevelopers en ontwikkel een complete game.”

“Ma helpt een stage te vinden die bij je past.”

“Leer visuals uitwerken in 2D- en 3D-software.”

“Minstens 40 uur per week achter je laptop om echt goed te worden.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omgeving zitten veel bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van games. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: