Zoeken

Game artist

Games en game-onderdelen zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ze worden steeds meer gebruikt voor andere toepassingen dan spelletjes. Simulaties, Virtual Reality en games voor de onderwijs- en medische wereld zijn hier voorbeelden van. Al deze producten hebben (geanimeerde) 2D- en 3D-art assets nodig. Dit zijn alle onderdelen die je ziet in een game. Als game artist bedenk je deze assets en je ontwerpt ze ook.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediavormgever

Wat leer je?

Als student van de opleiding Game artist leer je jouw vaardigheden toe te passen binnen - maar zeker ook buiten - bestaande kaders. Tegelijkertijd leer je het ambacht van het maken van toegepaste (geanimeerde) digitale 2D- en 3D-art assets.

In de eerste helft van je opleiding word je breed opgeleid en ga je werken in projecten. Later ga je je verdiepen en je kennis in steeds grotere projecten toepassen. In het derde jaar werk je aan verdiepende opdrachten. Daarna ga je een jaar op stage. Je sluit de opleiding af met de Proeve van Bekwaamheid.

Game artist in beeld
03:20

Iets voor jou?

Tekentalent en creativiteit vormen de basis van de opleiding. Maar er komt meer bij kijken. Art maken waarmee je aan de slag kunt in de game-industrie vereist heel veel discipline, doorzettingsvermogen, kritisch kijken naar je eigen en andermans werk en goed om kunnen gaan met feedback.

De nadruk ligt op samenwerken en art maken binnen kaders, zoals doelgroep, markt, tijd en techniek. Je maakt een game namelijk niet in je eentje en ook niet voor jezelf. Dat doe je in een team van meerdere game artists en gamedevelopers. Het is dus belangrijk dat je een teamplayer bent. Ook moet je buiten schooltijd heel veel oefenen. Je zit per week echt minimaal 40 uur achter je laptop. Als jij je hierin herkent, dan is de opleiding Game artist misschien iets voor jou.

Studieprogramma

Als game artist word je de eerste anderhalf jaar breed opgeleid. Je krijgt vier basisvakken: 2D, 3D, Animatie en Play&Innovate. Dit zijn alle ingrediënten die je nodig hebt om art voor games te maken. Na anderhalf jaar maak je op basis van niveau en talent een keuze voor 2D & Animatie of voor 3D & Animatie. Richting de stage ontwikkel je een portfolio met werk uit de gekozen richting en werk dat aansluit bij de bedrijven waar je zou willen stagelopen. Na een jaar stage bij twee verschillende bedrijven kom je een half jaar terug op school voor de Proeve van Bekwaamheid.

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een mbo-opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een notebook, laptop of Ipad beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-studentenkaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Ben je jonger, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je achttien wordt. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs terugbetalen. Ook je OV-chipkaart valt onder deze regeling.

Wat na Ma?

Werken

Met een afgeronde opleiding Game artist kun je aan de slag bij een bedrijf dat games of game-onderdelen ontwikkelt of zich bezighoudt met deelgebieden zoals animeren of het maken van 3D-models. Banen zijn echter schaars, vandaar dat een groeiende groep studenten de sprong waagt en voor zichzelf begint als ZZP'er of freelancer.

Doorstuderen

Met een niveau 4-diploma kun je doorstromen naar een game art opleiding op hbo-niveau bij de HKU, HvA of NHTV. Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, stromen er ook studenten door naar opleidingen die ogenschijnlijk (nu nog) ver af liggen van de industrie (zoals communicatie-, marketing-en filmopleidingen).

Je kunt mensen ook dingen leren door games. Misschien wil ik later wel die kant op, met applied games die bestuurd worden door hersengolven!

Noa, student Game artist

Student Game artist met laptop en rode koptelefoon

Waarom Ma?

Ma helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de game-industrie en weten wat jouw toekomstige opdrachtgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan gamebedrijven. En we laten je vanaf je eerste schooldag samenwerken met studenten van andere opleidingen zoals gamedevelopers. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen! 

“Werk samen met Gamedevelopers en ontwikkel een complete game.”

“Ma helpt een stage te vinden die bij je past.”

“Leer visuals uitwerken in 2D- en 3D-software.”

“Minstens 40 uur per week achter je laptop om echt goed te worden.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omgeving zitten veel bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van games. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden