Zoeken

Game artist

Teken je graag en ben je gek van games? Dan is de opleiding Game artist misschien iets voor jou. Hier leer je digitale kunst maken op verschillende manieren: 2D, 3D en animatie. Wat je maakt, komt niet alleen in games terecht, maar ook in films, animaties en reclame. De opleiding combineert techniek met creativiteit. Naast tekenen en beeldende vorming ontwerp je in 2D en 3D. Je zult veel moeten oefenen, experimenteren en onderzoeken.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb + Creatieve en artistieke aanleg
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediavormgever
Maximum aantal:
90 plaatsen

Wat leer je?

In de game- en filmwereld werk je nooit alleen. Samenwerking staat centraal. Je leert naar de opdrachtgever te luisteren en met je team een passend concept te bedenken na grondig onderzoek. Als de opdrachtgever akkoord gaat, werk je het idee uit in de gewenste stijl, zowel realistisch als gestileerd. Je hebt ook kennis van game-engines om je kunst te optimaliseren.

Je gebruikt verschillende softwarepakketten, dus affiniteit met computers en technische problemen oplossen is belangrijk. Naast tekentalent en creativiteit, leer je ook een professionele beroepshouding aan. Discipline, doorzettingsvermogen en het omgaan met feedback zijn essentieel voor de game-industrie.

Je werkt met de nieuwste technologieën, inclusief virtual en augmented reality. Soms werk je aan projecten met gamedevelopers of audiovisuele studenten. Daarnaast leer je handmatig schilderen, tekenen en kleien.

Tijdens de opleiding kun je kiezen tussen twee richtingen: Technical Artist en Animatie. Daarover lees je meer hieronder bij 'Studieprogramma'.

Studieprogramma

Tijdens de opleiding kun je kiezen tussen twee richtingen: Technical Artist en Animatie.

Als Technical Artist ben je de brug tussen creativiteit en programmeren. Je beheerst 2D, 3D en animatie en hebt basiskennis van programmeren. Je automatiseert taken in de kunstproductie. 

Als Animator wek je stilstaande beelden tot leven. Je bent nauwkeurig en werkt met software zoals Adobe Animate, Maya, Blender en Unity om vloeiende animaties te maken. 

De opleiding bestaat uit vier modules van tien weken, waarin je aan beroepsopdrachten werkt. Je krijgt inhoudelijke kennis en vaardigheden in units, begeleid door docenten. Tijdens een module bespreek je gezamenlijk wat je hebt gemaakt.

Game artist in beeld
03:20

Dit ben je nu...

Je bent iemand die graag tekent, maar ook handig is met computers. Daarnaast heb je een passie voor games. Je bent een doorzetter en niet bang om je nieuwe software eigen te maken. Er zijn veel jonge mensen die goed kunnen tekenen en gek zijn van games. Er zijn dus ook veel mensen die graag game artist willen worden. Maar leuk kunnen tekenen, de lessen volgen en keurig je huiswerk maken is voor de opleiding Game artist niet genoeg. Je zal een stapje extra moeten zetten. Daarnaast is een nieuwsgierige en open houding noodzakelijk, zeker op het gebied van nieuwe technische en vakinhoudelijke ontwikkelingen.

We hechten veel waarde aan een professionele werkhouding, klantgericht denken en het verwerken van feedback. Dit bereidt je voor op de veeleisende game-industrie. Een lesweek omvat 26 uur, van 9:00 tot 18:00 uur, en vereist veel oefening buiten schooltijd, in avonden en weekenden. Reken dus op minimaal veertig uur per week achter je computer.

Digital Talks #2: Game Artist

Digital Talks #1: Game Artist

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Mediavormgeving-BOL niveau 4

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Na het voltooien van de opleiding ben je een professionele game artist met veel discipline. Een veerkrachtige volhouder. Je zal zo nu en dan vallen, maar je weet dat je dan ook weer op kunt staan. Je zet je skills in voor het ontwerpen en maken van toegepaste (geanimeerde) digitale 2D- en 3D-onderdelen voor games. Je kijkt kritisch naar je eigen werk en naar andermans werk en kunt goed omgaan met feedback. Je stelt je op als een teamplayer, want je werkt in een team van meerdere game artists en game developers. Je toont initiatief en hebt passie voor je vak en je blijft je talenten continu ontwikkelen, zodat je de professional blijft die jij wilt zijn

Werken
Voorbeelden van bedrijven waar je na de studie terecht zou kunnen komen, zijn kleine gamestudio’s zoals Wanted 5 Games, of grotere bedrijven zoals Vertigo Games en Paladin Studios. Daarnaast liggen er bij de game-simulatiecentra van de Koninklijke Marine en Defensie kansen. Ook zijn er veel plekken waar gewerkt wordt aan de gamification van procedures, processen en simulaties. Bijvoorbeeld in de medische wereld en voor onderwijsdoeleinden. Binnen de opleiding hebben we nauw contact met de game-industrie. Als je echt in de game-industrie wilt werken, bieden wij je alle kansen. Je moet ze alleen wel zelf (leren) benutten.

Doorstuderen
Met een niveau 4-diploma kun je doorstromen naar een game-opleiding op hbo-niveau bij de HKU, HvA of NHTV. Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, stromen er ook studenten door naar opleidingen die ogenschijnlijk (nu nog) ver af liggen van de industrie (zoals communicatie-, marketing- en filmopleidingen).

Vooral 3D vind ik leuk. Je bedenkt iets, je werkt het helemaal uit, je brengt het tot leven. Je kunt het voor iemand maken en er iemand blij mee maken.

Núria, student Game artist

Waarom Ma?

MA helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de game-industrie en weten wat jouw toekomstige opdrachtgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool.

Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan gamebedrijven. En we laten je vanaf het begin samenwerken met studenten van andere opleidingen zoals gamedevelopers. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen! 

“Werk samen met gamedevelopers en ontwikkel een complete game.”

“Ma helpt een stage te vinden die bij je past.”

“Leer visuals uitwerken in 2D- en 3D-software.”

“Minstens 40 uur per week achter je laptop om echt goed te worden.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omgeving zitten veel bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van games. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: