Game artist
Teken je graag en ben je gek van games? Dan is de opleiding Game artist misschien iets voor jou. Hier leer je digitale kunst maken op verschillende manieren: 2D, 3D en animatie. Wat je maakt, komt niet alleen in games terecht, maar ook in films, animaties en reclame. De opleiding combineert techniek met creativiteit. Naast tekenen en beeldende vorming ontwerp je in 2D en 3D. Je zult veel moeten oefenen, experimenteren en onderzoeken.
De opleiding
- Toelatingseis:
- Minimaal vmbo-kb + Creatieve en artistieke aanleg
- Leerjaren:
- 4
- Leerweg:
- Bol
- Niveau:
- 4
- Kwalificatiedossier:
- Mediavormgever
- Maximum aantal:
- 90 plaatsen
Wat leer je?
In de game- en filmwereld werk je nooit alleen. Samenwerking staat centraal. Je leert naar de opdrachtgever te luisteren en met je team een passend concept te bedenken na grondig onderzoek. Als de opdrachtgever akkoord gaat, werk je het idee uit in de gewenste stijl, zowel realistisch als gestileerd. Je hebt ook kennis van game-engines om je kunst te optimaliseren.
Je gebruikt verschillende softwarepakketten, dus affiniteit met computers en technische problemen oplossen is belangrijk. Naast tekentalent en creativiteit, leer je ook een professionele beroepshouding aan. Discipline, doorzettingsvermogen en het omgaan met feedback zijn essentieel voor de game-industrie.
Je werkt met de nieuwste technologieën, inclusief virtual en augmented reality. Soms werk je aan projecten met gamedevelopers of audiovisuele studenten. Daarnaast leer je handmatig schilderen, tekenen en kleien.
Tijdens de opleiding kun je kiezen tussen twee richtingen: Technical Artist en Animatie. Daarover lees je meer hieronder bij 'Studieprogramma'.
Dit ben je nu...
Je bent iemand die graag tekent, maar ook handig is met computers. Daarnaast heb je een passie voor games. Je bent een doorzetter en niet bang om je nieuwe software eigen te maken. Er zijn veel jonge mensen die goed kunnen tekenen en gek zijn van games. Er zijn dus ook veel mensen die graag game artist willen worden. Maar leuk kunnen tekenen, de lessen volgen en keurig je huiswerk maken is voor de opleiding Game artist niet genoeg. Je zal een stapje extra moeten zetten. Daarnaast is een nieuwsgierige en open houding noodzakelijk, zeker op het gebied van nieuwe technische en vakinhoudelijke ontwikkelingen.
We hechten veel waarde aan een professionele werkhouding, klantgericht denken en het verwerken van feedback. Dit bereidt je voor op de veeleisende game-industrie. Een lesweek omvat 26 uur, van 9:00 tot 18:00 uur, en vereist veel oefening buiten schooltijd, in avonden en weekenden. Reken dus op minimaal veertig uur per week achter je computer.
Wat na Ma?
...en zo ben je straks
Na het voltooien van de opleiding ben je een professionele game artist met veel discipline. Een veerkrachtige volhouder. Je zal zo nu en dan vallen, maar je weet dat je dan ook weer op kunt staan. Je zet je skills in voor het ontwerpen en maken van toegepaste (geanimeerde) digitale 2D- en 3D-onderdelen voor games. Je kijkt kritisch naar je eigen werk en naar andermans werk en kunt goed omgaan met feedback. Je stelt je op als een teamplayer, want je werkt in een team van meerdere game artists en game developers. Je toont initiatief en hebt passie voor je vak en je blijft je talenten continu ontwikkelen, zodat je de professional blijft die jij wilt zijn
Werken
Voorbeelden van bedrijven waar je na de studie terecht zou kunnen komen, zijn kleine gamestudio’s zoals Wanted 5 Games, of grotere bedrijven zoals Vertigo Games en Paladin Studios. Daarnaast liggen er bij de game-simulatiecentra van de Koninklijke Marine en Defensie kansen. Ook zijn er veel plekken waar gewerkt wordt aan de gamification van procedures, processen en simulaties. Bijvoorbeeld in de medische wereld en voor onderwijsdoeleinden. Binnen de opleiding hebben we nauw contact met de game-industrie. Als je echt in de game-industrie wilt werken, bieden wij je alle kansen. Je moet ze alleen wel zelf (leren) benutten.
Doorstuderen
Met een niveau 4-diploma kun je doorstromen naar een game-opleiding op hbo-niveau bij de HKU, HvA of NHTV. Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, stromen er ook studenten door naar opleidingen die ogenschijnlijk (nu nog) ver af liggen van de industrie (zoals communicatie-, marketing- en filmopleidingen).
Vooral 3D vind ik leuk. Je bedenkt iets, je werkt het helemaal uit, je brengt het tot leven. Je kunt het voor iemand maken en er iemand blij mee maken.
Waarom Ma?
MA helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de game-industrie en weten wat jouw toekomstige opdrachtgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool.
Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan gamebedrijven. En we laten je vanaf het begin samenwerken met studenten van andere opleidingen zoals gamedevelopers. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!
“Werk samen met gamedevelopers en ontwikkel een complete game.”
“Ma helpt een stage te vinden die bij je past.”
“Leer visuals uitwerken in 2D- en 3D-software.”
“Minstens 40 uur per week achter je laptop om echt goed te worden.”
Amsterdam
Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omgeving zitten veel bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van games. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!
Contact
- Neem contact op
-
Contactweg 36 1014 AN Amsterdam
Aanmelden
Is Game artist de opleiding voor jou?
Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden voor deze opleiding voor studiejaar '25-'26.
Past een van deze opleidingen beter bij jou?
Mediavormgever
Als je liever ontwerpt voor websites, posters en magazines.
Ruimtelijk vormgever
Als je naast werken op de laptop ook graag met je handen werkt.