Zoeken

Media­vormgever

Als mediavormgever verzorg je niet alleen de vormgeving van advertenties, folders en websites, maar ook van een app voor de smartphone of een digitale publicatie voor een tablet. Je wordt opgeleid om de boodschap van de opdrachtgever zo goed mogelijk over te brengen. Je kiest hiervoor het meest geschikte communicatiemiddel en ontwerpt daarvoor een passende uiting.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb + Creatieve en artistieke aanleg
Leerjaren:
4 jaar, 3 jaar voor versneld traject
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediavormgever
Maximum aantal:
210 plaatsen + 30 voor versneld traject

Wat leer je?

Tijdens je opleiding staat vormgeving centraal. Je leert dit toepassen op verschillende media-uitingen. Denk aan visitekaartjes, posters, kranten, (digitale) tijdschriften, billboards, vlaggen, productverpakkingen, websites en apps.  

Voor al deze mediaproducten moet een ontwerp gemaakt worden. Aan het uiteindelijke ontwerp (en product) gaat een heel werk- en denkproces vooraf. Hierin werk je in verschillende fasen samen met andere specialisten. Zo zorg je ervoor dat er een goed uitziend product komt dat is afgestemd met de opdrachtgever. Ook leer je hoe de mediawereld in elkaar zit, wat de rol is van de vormgever en hoe media worden gemaakt.

Bij het maken van het ontwerp verplaats je je in de wensen van de bezoeker of gebruiker. Wat wil hij, waar zoekt hij naar en hoe zoekt hij? Hiermee houd je rekening in je ontwerp. Dit heet user experience design (UXD) en is de beleving die een bezoeker meekrijgt bij het bezoeken van bijvoorbeeld een website of app. Wanneer een bezoeker namelijk een positieve ervaring heeft, is de kans groot dat hij de website of app opnieuw bekijkt. 

Het vakgebied mediavormgeving is heel breed. Er zijn binnen de opleiding veel mogelijkheden voor persoonlijke keuzes, afhankelijk van jouw interesses. Zo kies je na een oriëntatieperiode een van de twee keuzedelen Corporate design of Interaction design, waarbinnen je het eerder geleerde gaat toepassen. 

Opleiding Mediavormgever in 90 seconden
1:30

Iets voor jou?

Je bent creatief en nauwkeurig en vindt het een uitdaging om te werken voor print en digitale media. Kennis van vormgeving, kleurgebruik en beeldbewerking is belangrijk, net als kennis van de nieuwste technieken en het ontwerpen voor media zoals web, apps en mobiel. Je houdt rekening met wat je doelgroep mooi vindt en wat de opdrachtgever wil overbrengen. Verder weet je van aanpakken, je komt met originele ideeën en kunt goed communiceren met andere ontwerpers en collega's. Kijk vooral op deze sfeerpagina (YouTube) waar je veel video's door en met studenten vindt over de opleiding MV.

Digital Talks #2: Mediavormgever

Digital Talks #1: Mediavormgever

Studieprogramma

Je start met een oriëntatieperiode, waarin je je ontwikkelt in vormgeving, in beeldbewerking en interactie. Je leert behalve de uitgangspunten van lay-out en typografie ook te werken met verschillende opmaak- en bewerkingsprogramma’s. Daarnaast leer je de basis van HTML en CSS. Die kennis heb je nodig om te begrijpen hoe sites gebouwd worden.

Binnen de opleiding zijn veel mogelijkheden voor persoonlijke keuzes, afhankelijk van jouw interesses. Zo kies je verderop in de opleiding voor één van de keuzedelen Corporate design of Interaction design, waarbinnen je het eerder geleerde gaat toepassen. Ook ga je aan projecten werken, bijvoorbeeld samen met andere vakgebieden. En er zijn plusvakken waaruit je kiest. Dit zijn vakken waarmee je je kunt verdiepen in specifieke onderwerpen, zoals schilderen of animatie.

Als onderdeel van je beroepsopleiding loop je ook stage bij een bedrijf in de mediabranche en leer je hoe je straks succesvol kunt starten in de beroepspraktijk, zoals ondernemersvaardigheden. Tijdens het examen komt alles samen en laat je zien wat je allemaal in huis hebt.

Versnelde opleiding (3 jaar i.p.v. 4)

Heb je een diploma mbo-3 in aanverwante richting/havo/vwo of vergelijkbaar, en wil je de opleiding Mediavormgever doen, dan is het mogelijk om de 4-jarige opleiding in drie jaar af te ronden. Of je de opleiding versneld kunt doen, hangt onder meer af van je motivatie, eigen werk, zelfstandigheid en natuurlijk van je vooropleiding. Tijdens de intake zullen we bekijken welk traject we jou kunnen aanbieden.

Studie in Cijfers

Studie in cijfers | Mediavormgeving - BOL niveau 4

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de opleiding MV heb je een laptop nodig die voldoet aan specifieke eisen. Meer informatie hierover volgt zodra je bent aangenomen.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Na deze opleiding kun je direct aan de slag. Het studietraject dat je hebt gevolgd bepaalt waar je terecht komt. Heb je je gespecialiseerd, dan kun je gaan werken in een grote studio waar veel specifieke taken zijn. Als allrounder ben je breed inzetbaar bij kleinere bureaus; je werkt dan aan verschillende taken tegelijk. Zo kun je starten als (junior) vormgever bij een ontwerpstudio, een reclamebureau, een (online) communicatie- of multimediabureau. Ook kun je aan de slag als zelfstandig vormgever.

Doorstuderen

Veel van onze studenten studeren na hun opleiding bij Ma door op het hbo. Bijvoorbeeld op een kunstacademie, of de opleidingen Interactive Design, Communication and Multimedia Design en Interaction Design.

Ma meets oud-student Rebecca
01:35

We doen projecten waarbij je met een groepje zelfstandig moet werken. Ieder heeft dan een andere rol. Dat is superleuk, en het voelt alsof je echt in een bedrijf aan het werk bent.

Jaimy-lee, student Mediavormgever

Waarom Ma?

Ma helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de creatieve bureaus in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool. Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven en laten we je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen! 

“Werken met de nieuwste technieken op het gebied van media en software.”

“Altijd een stage die bij je past.”

“Samenwerken met studenten van andere opleidingen.”

“Direct na je opleiding aan de slag.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste reclamebureaus, studio’s en multimediabureaus ter wereld. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: