Zoeken

Allround mediamaker (dtp'er)

Posters, advertenties, websites en apps worden bedacht door een mediavormgever. Maar dat idee -het ontwerp- moet nog worden uitgewerkt tot een product. Dat is het werk van de allround mediamaker. Met software (zoals Photoshop, Illustrator, InDesign en Dreamweaver) werk je het ontwerp uit en maak je het op maat zodat je een bestand krijgt dat gedrukt, geprint of online geplaatst kan worden.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
3
Kwalificatiedossier:
Mediamaken
Maximum aantal:
60 plaatsen

Wat leer je? (niveau 3)

De Allround mediamaker (dtp'er) is verantwoordelijk voor het voorbereiden, bewerken en opmaken van bestanden voor drukwerk en publicatie op internet. Je leert alle ins en outs van softwareprogramma's om tekst en beeld te bewerken voor verschillende toepassingen. Jij combineert alle onderdelen tot een mooie lay-out en een technisch verantwoord product, dat aan alle benodigde specificaties voldoet. Je krijgt ook praktijkles in druktechnieken en signtechnieken.

De digitale en technische ontwikkelingen van tegenwoordig zorgen ervoor dat het mediawerkveld steeds groter en diverser wordt. Er zijn dus mensen nodig die up-to-date kennis en vaardigheden hebben om media-uitingen op de juiste manier uit te werken. Dit alles leer je bij de opleiding Allround mediamaker (dtp'er).

Allround mediamaker/DTP-er in beeld
03:15

Iets voor jou?

Als Allround mediamaker (dtp'er) moet je een mooi idee op de computer kunnen 'vertalen' in een perfect eindresultaat. Daarvoor heb je technische kennis en vaardigheden nodig, zoals het werken met softwareprogramma's. Je moet gevoel hebben voor kwaliteit en heel nauwkeurig kunnen werken met deze software. Ook moet je je verantwoordelijk voelen voor het (technische) eindproduct. Verder ben je oplossingsgericht en kun je flexibel omgaan met tussentijdse wijzigingen en onder tijdsdruk werken. Je werkt zelfstandig, maar overlegt tegelijk veel met je leidinggevende of opdrachtgever.

Digital Talks #2: Allround mediamaker (DTPer)

Digital Talks #1: Allround mediamaker (DTPer)

Studieprogramma

In het begin van de opleiding leer je hoe grafische producten tot stand komen. Daarna leer je hoe je deze moet voorbereiden en opmaken. Ook de realisatie van websites en apps maakt deel uit van de opleiding. Verder krijg je ook praktijkles in grafische- en signtechnieken, waarbij je lekker met je handen aan het werk gaat. Als Allround mediamaker (dtp'er) maak je dus niet alleen kennis met het vak mediamaken/dtp, maar ook met de vakgebieden Printmedia en Sign.

Later in de opleiding leer je alle ins en outs van de verschillende softwareprogramma’s om tekst en beeld te bewerken voor diverse toepassingen. Aan jou de taak om de losse onderdelen, zoals logo's, beeldmateriaal en tekst, te combineren tot een mooie lay-out en een technisch verantwoord product. Natuurlijk ga je ook op stage om praktijkervaring op te doen.

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Mediamaken-BOL niveau 3

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Als je klaar ben met je opleiding kun je direct aan de slag als mediamaker/dtp'er of websitebouwer bij een reclame-, ontwerp- of webdesignbureau, een copyshop of drukkerij.

Doorstuderen

Doorstuderen kan ook. Met een diploma Allround mediamaker (dtp'er) kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding Mediavormgever. Je studie duurt dan nog twee jaar.

Ik heb gekozen voor Allround mediamaker want ik vind het leuk om creatief bezig te zijn, dingen uit te werken die je in je hoofd hebt, en dat je dat dan mooi kunt maken met je eigen invulling.

Willemijn, student Allround mediamaker

Waarom Ma?

Ma helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de werkgevers in en rond Amsterdam en weten wat zij belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus laten we je samenwerken aan projecten met medestudenten. En we begeleiden je intensief. Want we willen dat iedereen een diploma haalt

“Maak mooie lay-outs voor websites en printproducten.”

“Ervaring opdoen in de praktijk tijdens je stage.”

“Leer alle ins en outs van verschillende software-programma's.”

“Na je opleiding direct aan het werk, of doorstuderen.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste reclamebureaus, studio’s en ontwerpbureaus ter wereld en veel copyshops en drukkerijen. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: