Zoeken

Allround DTP-er

Posters, advertenties, websites en apps worden bedacht door een mediavormgever. Maar dat idee moet nog worden uitgewerkt tot een product. Dat is het werk van de Allround DTP-er. Met software (zoals Photoshop, Illustrator, InDesign en Dreamweaver) maak je het op maat zodat het gedrukt, geprint of online geplaatst kan worden.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
3
Kwalificatiedossier:
DTP-er

Wat leer je?

DTP staat voor Desk Top Publishing en is het voorbereiden, bewerken en opmaken van bestanden voor drukwerk en publicatie op internet. Je leert alle ins en outs van softwareprogramma's om tekst en beeld te bewerken voor verschillende toepassingen. Jij combineert alle onderdelen tot een mooie lay-out en een technisch verantwoord product.

Allround DTP-er in beeld
03:15

Iets voor jou?

Als Allround DTP-er heb je technische kennis en vaardigheden nodig. Je moet gevoel hebben voor kwaliteit en heel nauwkeurig kunnen werken. Verder ben je oplossingsgericht en kun je flexibel omgaan met tussentijdse wijzigingen en onder tijdsdruk werken. Je werkt zelfstandig, maar overlegt tegelijk veel met je opdrachtgever.

Studieprogramma

In de eerste maanden van de opleiding leer je hoe grafische producten tot stand komen. Daarna leer je hoe je deze moet voorbereiden en opmaken. Ook de realisatie van websites en apps maakt deel uit van de opleiding. Je leert alle ins en outs van verschillende softwareprogramma’s om tekst en beeld te bewerken voor diverse toepassingen. Aan jou de taak om deze onderdelen te combineren tot een mooie lay-out en een technisch verantwoord product.

Verder krijg je ook praktijkles in druktechnieken en signtechnieken, waarbij je lekker met je handen aan het werk gaat. Als DTP-er maak je dus niet alleen kennis met DTP, maar ook met de vakgebieden Printmedia en Sign. In het derde en tevens laatste jaar ga je op stage om praktijkervaring op te doen.

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een mbo-opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-studentenkaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Ben je jonger, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je achttien wordt. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs terugbetalen. Ook je OV-chipkaart valt onder deze regeling.

Wat na Ma?

Werken

Als je klaar ben met je opleiding kun je direct aan de slag als DTP-er of websitebouwer bij een reclame-, ontwerp- of webdesignburea, een copyshop of drukkerij.

Doorstuderen

Doorstuderen kan ook. Met een diploma Allround DTP-er kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding Mediavormgever. Je studie duurt dan nog twee jaar.

Ik kan hier creatief bezig zijn, zoals illustraties maken en Photoshoppen. Al die computer-programma's wil ik perfect leren beheersen.

Marissa, student Allround DTP-er

Waarom Ma?

Ma helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de werkgevers in en rond Amsterdam en weten wat zij belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus laten we je samenwerken aan projecten met studenten van andere opleidingen. En we begeleiden je intensief. Want we willen dat iedereen een diploma haalt

“Maak mooie lay-outs voor websites en printproducten.”

“Ervaring opdoen in de praktijk tijdens je stage.”

“Leer alle ins en outs van verschillende software-programma's.”

“Na je opleiding direct aan het werk, of doorstuderen.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste reclamebureaus, studio’s en interactief ontwerpbureaus ter wereld en veel copyshops en drukkerijen. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden