Zoeken

Signspecialist

Als signspecialist ben je verantwoordelijk voor het maken van diverse producten zoals bewegwijzering, reclameborden, vlaggen, spandoeken, naambordjes en autoreclame. Je maakt niet alleen ontwerpen voor deze producten, maar doet ook de (digitale) voorbewerking, bedient apparatuur, werkt signproducten af en monteert het materiaal op locatie.

De opleiding

Toelatingseis:
Vmbo-kb
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
4 (uitstroom op niveau 3 mogelijk)
Kwalificatiedossier:
Signmaking
Maximum aantal:
30 plaatsen

Wat leer je?

Als signspecialist is geen dag hetzelfde. De ene dag verzorg je de belettering van een winkelgevel, de volgende dag maak je een spandoek of een beursstand voor een internationaal bedrijf. Tijdens de opleiding leer je onder andere ontwerpen, leidinggeven, organiseren en plannen tijdens reguliere lessen en praktijklessen. Je krijgt les van mensen uit de beroepspraktijk en werkt samen met echte opdrachtgevers.

Je krijgt theorielessen, praktijk- en digitale vakken. Tijdens de lessen kom je in aanraking met alle aspecten van het werkveld van een signspecialist, waaronder wayfinding, carwrapping en textieldruk. Daarnaast ga je op stage om praktijkervaring op te doen. 

Wil je in de toekomst een creatieve en gevarieerde baan, dan is de opleiding Signspecialist misschien iets voor jou.

Signspecialist in beeld
03:03

Dit ben je nu...

Als signspecialist overleg je veel met je collega’s en anderen, zoals vormgevers en klanten. Daarom moet je goed kunnen communiceren en is zelf initiatief nemen voor jou geen enkel probleem. Je moet nauwkeurig zijn, flexibel kunnen omgaan met tussentijdse wijzigingen en in staat zijn om onder tijdsdruk te werken. Vakkennis en organisatietalent zijn heel belangrijk.

Een kijkje in de leslokalen

Digital Talks #2: Signspecialist

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Signmaking-BOL niveau 4

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Werken
Na het behalen van je diploma ben je signspecialist. Je kunt dan direct aan de slag bij gespecialiseerde bedrijven in de sign- en/of graveersector. Ook kun je besluiten als zelfstandig ondernemer te gaan werken.

Doorstuderen
Wil je nog verder leren, dan kan dat ook. Je kunt je specialiseren in de richting van ontwerpen en vormgeving en instromen in een hbo-opleiding op dit gebied.

Ik hou ervan om met mijn handen bezig te zijn. Hier kun je je fantasie gebruiken achter de computer, en daarna je eigen ontwerpen uitprinten en op gaan plakken.

Michael, student Signspecialist

Waarom Ma?

MA helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je werk van kunt maken. We kennen de signbedrijven en creatieve bureaus in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool.

Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven uit de branche en laten we je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!

“Naast ontwerpen leer je ook leidinggeven en organiseren.”

“Veel variatie in je werkzaamheden.”

“Direct na je opleiding aan de slag.”

“Altijd een stage die bij je past.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste signbedrijven, ontwerpstudio's, promotie- en reclamebureaus ter wereld. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: