Zoeken

Ruimtelijk vormgever

Als ruimtelijk vormgever ontwikkel je ideeën voor een fotoshoot, tentoonstelling, winkeletalage, beursstand of filmset. Hier komt veel bij kijken, want bezoekers verwachten steeds meer een totaalbelevenis. Aan jou de taak de wensen van de opdrachtgever uit te werken in een ontwerp. Vervolgens maak je dit in 3D of 4D en je presenteert het aan de opdrachtgever. Afhankelijk van jouw specialisatie ben je ook betrokken bij het maken van het eindproduct.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb + Creatieve en artistieke aanleg en ruimtelijk inzicht
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Ruimtelijke vormgeving
Maximum aantal:
60 plaatsen

Wat leer je?

Je leert hoe je een ruimtelijk ontwerp maakt en hoe je dit kunt presenteren aan de opdrachtgever. Je leert dit op de manier zoals het in het bedrijfsleven gaat. Ook leer je hoe belangrijk licht, beeld/projectie en geluid zijn voor de aankleding en sfeer van een ruimte of presentatie van een product. Want museumbezoek, festivals en zelfs winkelen worden steeds meer een ‘experience’. Bezoekers zijn kritisch en verwachten een totaalbelevenis. Het bedrijfsleven vraagt dan ook om jonge creatieve mensen die dit kunnen realiseren. Ma heeft alles in huis om jou hiervoor op te leiden. In de oriëntatiefase van je opleiding volg je de basisvakken, daarna kies je een van de twee uitstroomprofielen: 4D-styling of 4D-design. 

Ruimtelijk vormgever in beeld
03:01

Iets voor jou?

Ben je creatief, denk je commercieel en volg je de laatste trends op het gebied van styling en design? Dan is de opleiding Ruimtelijk vormgever iets voor jou. Uiteraard zijn technische vaardigheden zoals werken met ontwerpprogramma’s op computers heel belangrijk. Omdat je werkt met 3D- en 4D-ontwerpen is het van belang dat je ruimtelijk inzicht hebt. Verder ga je voor kwaliteit, je luistert goed naar de opdrachtgever en je kent je doelgroep. Je bent flexibel, kunt samenwerken en je houdt je aan planningen en budgetten.

Studieprogramma

In de oriëntatie- en basisfase van je opleiding volg je de basisvakken en ontwikkel je je vanaf fase 3 steeds meer richting 4D-styling of 4D-design. Beide richtingen hebben een grote overlap en blijven aangeboden worden. In de loop van de tijd zal het steeds duidelijker worden waar jouw voorkeur naar uitgaat. De kennis die je opdoet gebruik je in praktijkgerichte opdrachten en ter verdieping van het vak, en je gaat stage lopen. De laatste fase van je opleiding staat in het teken van afstuderen.

Uitstroomprofielen

In het begin van je opleiding volg je de basisvakken, later kies je een van de twee uitstroomprofielen: 4D-styling of 4D-design.

4D-styling
Met de richting 4D-styling kun je stylist worden voor productpresentaties, fotoshoots of tv-programma’s, of setdresser bij commercials/films of binnen de retail. Om een totale beleving neer te zetten ge­bruik je je creativiteit, je ruimtelijk inzicht en de nieuwste technieken. Naast vakken zoals kleur-, vorm- en compositieleer, materiaalkennis en kunstbeschouwing, krijg je ook mediavakken zoals belichting en projectie. Je leert trendprognoses en moodboards te maken. Met vakken als marketing en presentatietechnieken ontwikkel je ook jouw commerciële kant.

4D-design
Met de richting 4D-design kun je ontwerper worden voor events en beurzen. Succesvolle deelname voor een bedrijf hangt mede af van een overtuigend design, dat de doelgroep aanspreekt. Een goede 4D-designer kent dan ook de marketingdoelstellingen van zijn opdrachtgever en is creatief, technisch en communicatief vaardig. Ook heeft hij ruimtelijk inzicht. Vakken zoals marketing, communicatie en presentatietechnieken vormen een belangrijke basis in deze richting. Op het creatieve vlak krijg je o.a. ruimtelijk vormgeven, kleur-, vorm- en compositieleer, maquettebouw, kunstbeschouwing, mindmappen, technisch tekenen en nieuwe media-technieken.

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Na je opleiding ben je breed inzetbaar. Bijvoorbeeld als designer voor events of beurzen, als commercieel stylist, visual merchandiser, setdresser of ruimtelijk vormgever. Je komt te werken bij een ontwerpbureau, in de retail, op een filmset of je gaat aan de slag als zelfstandige of freelancer.

Doorstuderen

Doorstuderen op het hbo kan ook. Bijvoorbeeld bij de opleidingen Media & Graphic Design, Fashion & Product Design, Interieur Ontwerpen en Lifestyle & Design. Deze zijn te volgen bij ArtEZ, Willem de Kooning Academie en diverse Hogescholen voor de Kunst.

De opleiding is heel breed. Zo heb ik geleerd hoe software werkt zoals InDesign en Vectorworks. Het leuke vind ik dat je ook veel met je handen werkt.

Liz, student Ruimtelijk vormgever

Waarom Ma?

Ma helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de bedrijven in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool. Al 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven en laten we je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen! 

“Je leert werken zoals het in het bedrijfsleven gaat.”

“Altijd een passende stage in Amsterdam en omgeving.”

“Bij Ma word je een 4D-specialist.”

“Na je opleiding direct aan de slag.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste ontwerpbureaus ter wereld. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven! 

Contact

Aanmelden