Zoeken

Ruimtelijk vormgever

Als student van de opleiding Ruimtelijk vormgever aan het Mediacollege Amsterdam ben je de BOB; je Bedenkt, Ontwerpt en Bouwt de ruimte voor een evenement, film, tv, fotografie of voor een productpresentatie. Hierbij kun je denken aan de ruimte zelf, aan objecten in de ruimte, maar ook aan bijvoorbeeld geluid, beeld, licht of zelfs geur. En dat allemaal in 2D, 3D of 4D. Lijkt jou dat helemaal geweldig? Met de opleiding Ruimtelijk vormgever kun je hier je werk van maken. Ontdek alle ins en outs van het vak en word een echte professional.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb + Creatieve en artistieke aanleg en ruimtelijk inzicht
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Ruimtelijke vormgeving
Maximum aantal:
60 plaatsen

Wat leer je?

Je leert hoe je ruimtes kunt vormgeven, hoe je een verhaal tot leven brengt, en hoe je dit kunt presenteren aan de opdrachtgever. Je leert dit op de manier zoals het in het bedrijfsleven gaat, zodat je bent voorbereid op de dynamische ontwikkelingen in de creatieve industrie.

In vier jaar leer jij jouw vaardigheden toe te passen binnen, maar zeker ook buiten bestaande kaders. Je krijgt basiskennis in bijvoorbeeld schilderen, verven, bouwen en behangen, je leert samen te werken op projectbasis met studenten van je eigen opleiding en met studenten van andere opleidingen. Zo zet je bijvoorbeeld samen een digitale ruimtelijke beleving neer. Naast kennis over basismaterialen leer je hoe belangrijk Virtual Reality, licht, beeld/projectie en geluid zijn voor de aankleding en sfeer van een ruimte of presentatie van een product. Want museumbezoek, festivals en zelfs winkelen zijn steeds meer een ‘experience’. Bezoekers zijn kritisch en verwachten een totaalbelevenis. Het bedrijfsleven vraagt dan ook om jonge creatieve mensen die dit kunnen realiseren. Mensen met gevoel voor en kennis van sfeer, kleur, vorm, stijl en ruimte.

Aan de ene kant sta je met je voeten in de verf, aan de andere kant zit je met je laptop in 3D-software. Je werkt bij Ruimtelijk vormgever in de digitale, maar ook veel in de fysieke wereld, deze combinatie maakt de opleiding uniek. Ma heeft alles in huis om jou hiervoor op te leiden.

Ruimtelijk vormgever in beeld
03:01

Iets voor jou?

Je bent op zoek naar een opleiding waar je niet de hele dag achter de computer zit maar ook met je handen kan werken. Je vindt het leuk om dingen te maken, zowel op de laptop als in het echt. Je bent nieuwsgierig en vindt het leuk om samen te werken met anderen. 

Aan het eind van de opleiding kun je je creatieve talenten volledig inzetten. Ook ben je helemaal op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke beleving. Je weet wanneer en hoe je mensen van andere vakgebieden kunt inschakelen, maar houdt de regie. Je houdt je aan planningen en budgetten en je werkt goed samen in diverse teams. Je stelt de juiste vragen en kijkt kritisch door de ogen van zowel de opdracht gever als de doelgroep. Zo kom je tot een passend ruimtelijk ontwerp.

Digital Talks #3: Ruimtelijk vormgever

Digital Talks #1: Ruimtelijk vormgever

Studieprogramma

Per leerjaar zijn er 4 periodes van ieder 10 weken. Elke periode staat in het teken van een thema. Elk thema bevat een project. Het thema en het project vormen samen een module. Een module bestaat uit 5 units, dit zijn kleinere bouwstenen van een module. Alle units staan in het teken van de module en dragen bij aan het project. Een module bij Ruimtelijk vormgever zal altijd te maken hebben met ruimte, van ontwerp tot toepassing, inrichting en interactie met ruimte.

Tijdens de open dagen, de informatieavond voor nieuwe studenten en aan het begin van het studiejaar krijg je uiteraard meer uitleg over het studieprogramma.

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Ruimtelijke vormgeving - BOL niveau 4

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Na je opleiding ben je breed inzetbaar, bijvoorbeeld als designer voor commerciële interieurs of evenementen, als commercieel stylist, setdresser of ruimtelijk vormgever. Je komt te werken bij een ontwerpbureau voor interior design, live communicatie of een (film)set. Ook kun je ervoor kiezen om aan de slag te gaan als zelfstandige of freelancer.

Doorstuderen

Doorstuderen op het hbo kan ook. Bijvoorbeeld bij de opleidingen Media & Graphic Design, Fashion & Product Design, Interieur Ontwerpen en Lifestyle & Design. Deze zijn te volgen bij ArtEZ, Willem de Kooning Academie, AMFI, Film Academie en diverse Hogescholen voor de Kunst.

De opleiding is heel breed. Zo heb ik geleerd hoe software werkt zoals InDesign en Vectorworks. Het leuke vind ik dat je ook veel met je handen werkt.

Liz, student Ruimtelijk vormgever

Waarom Ma?

Ma helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de bedrijven in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool. Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven en laten we je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen! 

“Je leert werken zoals het in het bedrijfsleven gaat.”

“Altijd een passende stage in Amsterdam en omgeving.”

“Bij Ma word je een 4D-specialist.”

“Na je opleiding direct aan de slag.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste ontwerpbureaus ter wereld. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven! 

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: