Zoeken

Ruimtelijk vormgever

Als ruimtelijk vormgever ontwikkel je ideeën voor een tentoonstelling, een winkel, festival of filmset. Hier komt veel bij kijken, want bezoekers verwachten steeds meer een totaalbelevenis. Aan jou de taak de wensen van de opdrachtgever uit te werken in een ontwerp. Vervolgens maak je dit in 3D of 4D en je presenteert het aan de opdrachtgever. Afhankelijk van jouw specialisatie ben je ook betrokken bij het maken van het eindproduct.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Ruimtelijke vormgeving

Wat leer je?

Je leert werken zoals dat in het bedrijfsleven gaat. Ook leer je hoe belangrijk licht, beeld/projectie en geluid zijn voor de aankleding en sfeer. Want museumbezoek, festivals en zelfs winkelen worden steeds meer een ‘experience’. Bezoekers zijn kritisch en verwachten een totaalbelevenis. Het bedrijfsleven vraagt dan ook om jonge creatieve mensen die dit kunnen realiseren. Ma heeft alles in huis om jou hiervoor op te leiden. In het eerste halfjaar volg je de basisvakken, daarna kies je een van de twee specialisaties: 4D-styling of 4D-design. 

Ruimtelijk vormgever in beeld
03:01

Iets voor jou?

Ben je graag creatief bezig, denk je commercieel en volg je de laatste trends op het gebied van styling en design? Dan is de opleiding Ruimtelijk vormgever misschien iets voor jou. Uiteraard zijn technische vaardigheden zoals werken met ontwerpprogramma’s op computers heel belangrijk. Je gaat voor kwaliteit, luistert goed naar de opdrachtgever en je kent je doelgroep. Je bent flexibel, kunt samenwerken en je houdt je aan planningen en budgetten.

Studieprogramma

In het eerste jaar werk je vaak in projecten. In het tweede en begin derde jaar gebruik je je kennis in praktijkgerichte opdrachten en ter verdieping van het vak. Aan het eind van het derde jaar en het begin van het vierde jaar loop je stage. In het laatste halfjaar ben je aan het afstuderen.

Specialisaties

In het eerste halfjaar van je opleiding volg je de basisvakken, daarna kies je een van de twee uitstroomprofielen: 4D-styling of 4D-design.

4D-styling
Met de richting 4D-styling kun je stylist worden voor productpresentaties, fotoshoots of tv-programma’s, of setdresser bij commercials/films of binnen de retail. Om een totale beleving neer te zetten ge­bruik je je creativiteit en de nieuwste technieken. Naast vakken zoals kleur-, vorm- en compositieleer, materiaalkennis en kunstbeschouwing, krijg je ook mediavakken zoals belichting en projectie. Je leert trendprognoses en moodboards te maken. Met vakken als marketing en presentatietechnieken ontwikkel je ook jouw commerciële kant.

4D-design
Met de richting 4D-design kun je designer worden voor events en beurzen. Succesvolle deelname voor een bedrijf hangt mede af van een overtuigend design dat de doelgroep aanspreekt. Een goede 4D-designer kent dan ook de marketingdoelstellingen van zijn opdrachtgever en is creatief, technisch en communicatief vaardig. Vakken zoals marketing, communicatie en presentatietechnieken vormen een belangrijke basis in deze richting. Op het creatieve vlak krijg je o.a. ruimtelijk vormgeven, kleur-, vorm- en compositieleer, maquettebouw, kunstbeschouwing, mindmappen, technisch tekenen en nieuwe mediatechnieken.

In het eerste jaar werk je vaak in projecten. In het tweede en begin derde jaar gebruik je je kennis in praktijkgerichte opdrachten en ter verdieping van het vak. Aan het eind van het derde jaar en het begin van het vierde jaar loop je stage. Het laatste halfjaar staat in het teken van afstuderen.

Kosten

De schoolkosten van een mbo-opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-studentenkaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Ben je jonger, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook de aanvullende) terugbetalen. Ook je OV-chipkaart valt onder deze regeling.

Wat na Ma?

Werken

Na je opleiding ben je breed inzetbaar. Bijvoorbeeld als designer voor events of beurzen, als commercieel stylist, visual merchandiser, setdresser of ruimtelijk vormgever. Je komt te werken bij een ontwerpbureau, in de retail, op een filmset of je gaat aan de slag als zelfstandige of freelancer.

Doorstuderen

Doorstuderen op het hbo kan ook. Bijvoorbeeld bij de opleidingen Media & Graphic Design, Fashion & Product Design, Interieur Ontwerpen en Lifestyle & Design. Deze zijn te volgen bij ArtEZ, Willem de Kooning Academie en diverse Hogescholen voor de Kunst.

De docenten proberen je anders te laten denken en kijken. Ik heb ook veel technische dingen geleerd. Ik houd van die combinatie van met je handen bezig zijn en met de computer werken.

Devaney, student Ruimtelijk vormgever

Meisje met rode bloes en hoed houdt witte blokken vast

Waarom Ma?

Ma helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de bureaus in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool. Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven en laten we je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen! 

“Samenwerken met Filmacteurs en Audiovisueel vormgevers.”

“Altijd een stage in Amsterdam en omgeving.”

“Bij Ma word je een 4D-specialist.”

“Na je opleiding direct aan de slag.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste ontwerpbureaus ter wereld. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven! 

Contact

Aanmelden