Zoeken

Geluids­technicus

Als geluidstechnicus ben je verantwoordelijk voor het geluid bij optredens en opnames. Dat kan bijna nooit zonder techniek. Dit geldt niet alleen voor versterkte muziek of muziek die volledig met apparatuur is gemaakt, maar zelfs voor akoestische muziek. Hierdoor is er vraag naar technici die verantwoord met de techniek om kunnen gaan en de juiste tools op de juiste manier in weten te zetten.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb, instrument bespelen
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Podium- en evenemententechniek

Wat leer je?

Je wordt opgeleid voor een baan in de podium- en evenementenbranche. De opleiding is gericht op de geluidstechniek bij muziekvoorstellingen en studio-opnames. Je leert wat je moet weten over de techniek bij geluid en muziek, zoals systeemtechniek, klanksynthese, live techniek, opnametechniek en muziek(productie)software. Daarom moet je een instrument kunnen bespelen.

Daarnaast ontwikkel je jezelf muzikaal (op je eigen instrument) en neem je deel aan muziekprojecten met een band die is samengesteld uit klasgenoten Ook werk je met studenten van je eigen en andere opleidingen aan gezamenlijke projecten.

Geluidstechnicus in beeld
02:28

Iets voor jou?

Als muziektechnicus ben je niet alleen technisch onderlegd, maar heb je ook 'oren aan je hoofd'. Dat vereist muzikaliteit en muzikale ontwikkeling. Vandaar dat muziek een plaats heeft gekregen als theorievak maar ook als praktijkvak in de vorm van bandcoaching. Verder moet je goed kunnen samenwerken met andere technici, opdrachtgevers en artiesten. Als je dit allemaal wilt leren, dan is de opleiding Geluidstechnicus misschien iets voor jou.

Studieprogramma

Het eerste jaar zit je vooral op school. Je hebt dan praktijklessen in de studio's, theorielessen en een half jaar lang een ochtend bandcoaching. Ook ga je je oriënteren op het werken in een bedrijf door middel van een zogeheten oriënterende stage. In het tweede en derde jaar loop je een half jaar stage bij een bedrijf in de audio-, evenementen- of muziekbranche. Je laatste half jaar stage gebruik je om je in de praktijk te specialiseren.

Specialisaties

De opleiding Geluidstechnicus heeft geen andere afstudeerrichtingen, want Geluid is een specialisatie binnen het kwalificatiedossier Podium- en evenemententechniek. Decor, rigging, beeld en licht spelen dan ook een rol in de opleiding en deze vakken volg je samen met studenten van de opleidingen Podium- en evenemententechnicus en Lichttechnicus. Wel neemt geluid vanaf het eerste leerjaar meteen een belangrijke plaats in. 

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een mbo-opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-studentenkaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Ben je jonger, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Vergeet niet om op tijd een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je achttien wordt. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs terugbetalen. Ook je OV-chipkaart valt onder deze regeling.

Wat na Ma?

Werken

Met een opleiding Geluidstechnicus kun je werken als live technicus, studiotechnicus of bij de post-productie voor beeld.

Doorstuderen

Heb je je diploma niveau 4 en het talent, dan kun je kiezen voor een hbo-vervolgopleiding, zoals Conservatorium, Mediatechnologie, Sounddesign, Filmacademie of Theaterschool.

Als hobby was ik al veel met licht en geluid bezig. Toen hoorde ik dat daar een opleiding voor was. Het bevalt me tot nu toe heel goed hier.

Jeff, student Geluidstechnicus

Waarom Ma?

Ma helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de geluidsstudio’s en de evenementen- en muziekbranche in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus leer je samenwerken met mensen uit andere vakgebieden. En vanaf je eerste dag op school doe je ervaring op in onze eigen studio's. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!

“Je leert samenwerken met mensen van andere opleidingen.”

“Vanaf de eerste dag werk je in onze eigen studio's.”

“Leer alles over de techniek achter muziek.”

“Je moet een instrument kunnen bespelen.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in een prima omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten veel bedrijven uit de audio-, evenementen- en muziekbranche. En, ze kunnen hardwerkende jonge professionals die verantwoord omgaan met geluidsapparatuur goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden