Geluidstechnicus
Een geluidstechnicus verzorgt het geluid bij festivals, evenementen, theater en opnames. Dat kan bijna nooit zonder techniek. Dit geldt niet alleen voor versterkte muziek of muziek die volledig met apparatuur is gemaakt, maar zelfs voor akoestische muziek. Als geluidstechnicus ben je verantwoordelijk voor de geluidsbeleving van het publiek en de artiesten en zorg je ervoor dat de show staat als een huis.
De opleiding
- Toelatingseis:
- Minimaal vmbo-kb
- Leerjaren:
- 3
- Leerweg:
- Bol
- Niveau:
- 4
- Kwalificatiedossier:
- Podium- en evenemententechniek
- Maximum aantal:
- 30 plaatsen
Wat leer je?
Je wordt opgeleid voor een baan in de podium- en evenementenbranche. Je leert van alles over muziek en geluidstechniek, zoals systeemtechniek, klanksynthese, mixen, livetechniek, opnametechniek en muziek(productie)software. Daarnaast ontwikkel je jezelf muzikaal door deel te nemen aan een band die is samengesteld uit klasgenoten en door lessen in muziektheorie. Ook werk je met andere studenten aan gezamenlijke projecten. Zo oefen je de geleerde theorie in de praktijk en leer je samenwerken met anderen.
Als geluidstechnicus werk je in een bruisende omgeving en je komt op de leukste plekken. Je leert samen met andere technici een show neer te zetten en deze vervolgens weer af te bouwen. Bij grote evenementen werken namelijk vaak meerdere geluidstechnici, met verschillende taken. Zo leer je hoe je een geluidsplan maakt, hoe je de apparatuur aansluit en inregelt, het geluid mixt en opnames maakt. Samen zorg je ervoor dat het geluid perfect werkt.
Iets voor jou?
Als geluidstechnicus ben je niet alleen technisch onderlegd, maar heb je ook 'oren aan je hoofd'. Dat vraagt om een goed gehoor, maar ook om muzikaliteit en muzikale ontwikkeling. Verder moet je goed kunnen samenwerken en communiceren met andere technici, opdrachtgevers en artiesten. Ook is het belangrijk dat je stressbestendig en flexibel bent, want je moet soms onder hoge druk werken onder wisselende omstandigheden. Als je dit allemaal wilt leren, dan is de opleiding Geluidstechnicus misschien iets voor jou. Wanneer je al een instrument speelt, is dat een voordeel.
Wat na Ma?
Werken
Met een opleiding Geluidstechnicus kun je werken bij onder meer festivals, evenementen, theaters, reizende bands en producties, poppodia, opnamestudio's en bedrijven voor post-productie (nabewerking).
Doorstuderen
Heb je je diploma niveau 4 en het talent, dan kun je kiezen voor een hbo-vervolgopleiding, zoals Conservatorium, Mediatechnologie, Sounddesign, Filmacademie of Theaterschool.
Aan het begin van de opleiding wist ik bijna niks maar ik heb alles aangepakt. Tijdens mijn stage bij een poppodium heb ik op en achter het podium gewerkt en veel geleerd, en ik werk er nog steeds.

Waarom Ma?
Ma helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de geluidsstudio’s en de evenementen- en muziekbranche in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.
Al 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus leer je samenwerken met mensen uit andere vakgebieden. En vanaf je eerste dag op school doe je ervaring op in onze eigen studio's. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!
“Je leert samenwerken met studenten van andere opleidingen.”
“Vanaf de eerste dag werk je in onze eigen studio's.”
“Leer alles over de techniek achter muziek.”
“Stage lopen in de muziek- of evenementen-sector.”
Amsterdam
Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in een prima omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten veel bedrijven uit de audio-, evenementen- en muziekbranche. En, ze kunnen hardwerkende jonge professionals die verantwoord omgaan met geluidsapparatuur goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!
Contact
- Neem contact op
-
Contactweg 36 1014 AN Amsterdam
Aanmelden
Is Geluidstechnicus de opleiding voor jou?
Meld je dan aan voor studiejaar 2019-2020!
Past een van deze opleidingen beter bij jou?
Podium- en evenemententechnicus
Als je liever allround technicus wordt.
Audiovisueel
Als je je wilt specialiseren in film en camera.