Zoeken

Audio­visueel

In het dagelijks leven word je omringd door bewegend beeld, zoals commercials, trailers, leaders, bedrijfsfilms, internetfilms, videoclips en animaties. Dit is het werkveld van een audiovisueel professional. Met deze opleiding word je opgeleid tot allrounder die alle facetten van het maken van AV-producties beheerst.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
AV-productie

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Audiovisueel ga je filmen, monteren en animeren. Je leert hoe je een scenario schrijft, je ontdekt de techniek achter camera, geluid en licht en de vele mogelijkheden in het nabewerken van geluid en bewegend beeld. Kortom, je leert alles over het samenspel tussen creativiteit en techniek.

Audiovisueel in beeld
03:05

Iets voor jou?

Een AV-product vraagt om planning en samenwerking in een team. Je weet van aanpakken, bent creatief en je kunt oplossingsgericht denken. Je kent de maatschappelijke trends en je blijft op de hoogte van (technische) ontwikkelingen. Onregelmatige werktijden, verschillende werkomstandigheden en diverse werklocaties zijn normaal. Daarom moet je voor dit werk stressbestendig, flexibel en communicatief zijn.

Studieprogramma

Na anderhalf jaar lessen, projecten en trainingen ga je je specialiseren. Je hebt de keuze uit camera, compositing en creative. Dit duurt een jaar. Halverwege het derde jaar ga je op stage; dit duurt 2x een half jaar. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid.

Specialisaties

Camera
Als cameraman/-vrouw maak je zelfstandig items en geef je technisch en creatief vorm aan de wensen van je opdrachtgever. Tijdens deze specialisatie leer je hoe je de juiste belichting toepast, het perfecte beeld creëert en foutloos geluidsopnamen verzorgt.

Compositing
Als compositor doe je de post-productie. Je bewerkt ruw beeld- en geluidmateriaal, maakt animaties en combineert dit met andere media. Je leert hoe je met de montage het verhaal naar je hand zet, hoe je met visual effects de beelden bewerkt en hoe je het product technisch aflevert. In dit proces werk je samen met een regisseur of producent.

Creative
Een creative is een verhalenverteller die overloopt van de ideeën en die visueel kan vormgeven en realiseren. Je gaat je verdiepen in live action en mixed media en leert sterke concepten bedenken en uitvoeren. Tijdens deze specialisatie leer je hoe je richting geeft aan het productieproces, hoe je anderen daarbij inspireert en hoe je zelfstandig items kunt maken.

Kosten

Schoolkosten
De schoolkosten van een mbo-opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-studentenkaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Ben je jonger, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Vergeet niet om op tijd een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je achttien wordt. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs terugbetalen. Ook je OV-chipkaart valt onder deze regeling.

Wat na Ma?

Werken

Na je opleiding Audiovisueel kun je als junior cameraman, compositor of producer werken voor verschillende multimedia- en audiviovisuele bedrijven, of voor een reclamebureau. Je kunt er ook voor kiezen om te starten als zelfstandige.

Doorstuderen

Doorstuderen kan ook, bijvoorbeeld bij de Filmacademie, HKU of Willem de Kooning Academie.

In mijn vrije tijd deed ik al wat met film. En nu leer ik hoe ik een heel audiovisueel product moet maken.

Ruben, student Audiovisueel

Student AV met camera op schouder

Waarom Ma?

Ma helpt je jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de facilitaire en audiovisuele bedrijven in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Tijdens je opleiding koppelen we je aan bedrijven uit de branche. En we laten je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen.

“Keuze uit drie specialisaties: camera, compositing en creative.”

“Meteen aan de slag met de nieuwste apparatuur.”

“Er is volop vraag naar hardwerkende, jonge AV-professionals.”

“Je leert alles over het samenspel tussen creativiteit en techniek.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in een prima omgeving. Ga maar na: in en rond Amsterdam zitten de beste facilitaire en audiovisuele bedrijven ter wereld. En, ze kunnen hardwekende jonge professionals die zich gespecialiseerd hebben in camera, compositing of creative goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden