Zoeken

Audio­visueel

Wil je alles leren over het maken van audiovisuele content en ben je creatief? Dan is de opleiding Audiovisueel (AV) iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer je alles over de technieken die gebruikt worden voor audiovisuele producties, zoals beeld, licht, geluid en nabewerking. Je ontwikkelt jezelf uiteindelijk tot een breed opgeleide AV-specialist.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb + Creatieve en artistieke aanleg
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
AV-productie
Maximum aantal:
120 plaatsen

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je alles over het maken van audiovisuele producties, zoals commercials, trailers, leaders, films, video’s en social mediacontent. Je ontwikkelt jouw creatieve en technische vaardigheden en leert hoe je een idee omzet tot een succesvol AV-product.

Je krijgt technische vakken als camera, geluid, licht en beeldbewerking. Ook vakken als storytelling en professionalisering komen aan bod. Als AV-specialist ben je een echte verhalenverteller die voortdurend bezig is met hoe een onderwerp zo goed mogelijk overkomt in beeld en geluid. Je leert hoe je de wensen van een opdrachtgever en jouw eigen ideeën zowel creatief als technisch vormgeeft, hoe je de juiste doelgroep bereikt en hoe je met een storyboard en een plan van aanpak aan de opdrachtgever overtuigend kunt presenteren hoe het eindproduct gerealiseerd gaat worden.

Je werkt gedurende de hele opleiding aan jouw portfolio, zodat je jezelf goed kunt presenteren aan bijvoorbeeld opdrachtgevers. Daarnaast bevat de opleiding keuzedelen die je opleiding een meerwaarde geven. Je kunt ervoor kiezen je te verbreden binnen het vakgebied of juist te verdiepen in een specifiek beroep, zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt.

Tijdens de opleiding ga je stagelopen en je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid. Je krijgt dan een opdracht waarbij een praktijksituatie wordt nagebootst. Hierdoor kunnen we zien of je het toekomstig beroep in je vingers hebt.

Studieprogramma

In het begin van de opleiding maak je kennis met het werkveld en leer je de basisvaardigheden en-vakken die je nodig hebt om een goede AV-specialist te worden. Daarmee ga je je verdiepen en verder bekwamen, zodat je alles te weten komt over het vakgebied. Ook ga je stage lopen, zo leer je hoe je alle theoretische kennis in de praktijk toepast. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid. Hiermee laat je zien dat je er klaar voor bent om aan het werk te gaan of verder te gaan studeren.

Audiovisueel in beeld
03:05

Dit ben je nu...

Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je zelfstandig en creatief zijn, van aanpakken weten en niet denken in problemen maar in oplossingen. Je moet risico’s durven nemen, goed kunnen plannen en goed kunnen samenwerken in teams met verschillende samenstellingen. Daarnaast moet je stressbestendig, flexibel en communicatief zijn.

Digital Talks #2: Audiovisueel

Digital Talks #1: Audiovisueel

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - AV-productie-BOL niveau 4

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Werken
Na je opleiding Audiovisueel kun je als junior cameraman, junior compositor of junior producer werken voor verschillende multimedia-, facilitaire en audiviovisuele bedrijven, of voor een reclamebureau of webdesignstudio. Je kunt er ook voor kiezen om te starten als zelfstandige.

Doorstuderen
Doorstuderen kan ook, bijvoorbeeld bij de Filmacademie, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) of Willem de Kooning Academie.

Ik was al jaren bezig met filmpjes maken, maar wist niet dat er een opleiding voor bestond. Ik heb me meteen aangemeld. De opdrachten zijn heel leuk, we krijgen veel vrijheid.

Maren, student Audiovisueel

Waarom Ma?

MA helpt je jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de facilitaire en audiovisuele bedrijven in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool.

Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Tijdens je opleiding koppelen we je aan bedrijven uit de branche. En we laten je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen.

“Je leert alles over het samenspel tussen creativiteit en techniek.”

“Meteen aan de slag met de nieuwste apparatuur.”

“Er is volop vraag naar hardwerkende, jonge AV-professionals.”

“Kom alles te weten over special effects, animatie en sounddesign.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in een prima omgeving. Ga maar na: in en rond Amsterdam zitten de beste facilitaire en audiovisuele bedrijven ter wereld. En, ze kunnen hardwekende jonge professionals die zich gespecialiseerd hebben in camera, compositing, creative of motion design goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: