Zoeken

Audio­visueel

In het dagelijks leven word je omringd door bewegend beeld, zoals reclamefilmpjes, trailers, bedrijfsfilms, internetfilms, videoclips en animaties. Deze producten worden gemaakt door een audiovisueel professional. Met deze opleiding word je breed opgeleid zodat je alle facetten van het maken van AV-producties beheerst. Daarnaast specialiseer je je in camera, compositing, creative of motion design.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb + Creatieve en artistieke aanleg
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
AV-productie
Maximum aantal:
120 plaatsen AANMELDEN NIET MEER MOGELIJK

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Audiovisueel ga je filmen, monteren en animeren. Je leert hoe je een scenario schrijft, je ontdekt de techniek achter camera, geluid en licht en de vele mogelijkheden in het nabewerken van geluid en bewegend beeld. Ook leer je hoe je 2D- en 3D-animaties maakt. Kortom, je leert alles over het samenspel tussen creativiteit en techniek.

Audiovisueel in beeld
03:05

Iets voor jou?

Om een AV-product te kunnen maken moet je creatief zijn, van aanpakken weten en niet denken in problemen maar oplossingen. Je weet je werk strak te plannen en je kunt goed samenwerken in een team. Je kent de maatschappelijke trends en je blijft op de hoogte van (technische) ontwikkelingen. Ook weet je hoe je een idee of product aan een opdrachtgever kunt presenteren. Onregelmatige werktijden, verschillende werkomstandigheden en diverse werklocaties zijn normaal in de AV-sector. Daarom moet je voor dit werk stressbestendig, flexibel en communicatief zijn.

Studieprogramma

Na een basisperiode waarin je in lessen, projecten en trainingen kennismaakt met alle facetten van de opleiding ga je je specialiseren. Je hebt de keuze uit camera, compositing, creative of motion design. Ook ga je stage lopen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid (= examen).

Specialisaties

Camera
Als cameraman/-vrouw ben je voortdurend bezig met hoe een onderwerp zo goed mogelijk overkomt in beeld en geluid. Je filmt zelfstandig items en daarin geef je technisch en creatief vorm aan de wensen van je opdrachtgever. Tijdens deze specialisatie leer je hoe je de juiste belichting toepast, het perfecte beeld creëert en foutloos geluidsopnamen verzorgt. Daarnaast leer je zelfstandig items te maken als camjo (camerajournalist).  

Compositing
Als compositor doe je de post-productie (nabewerking) van een AV-product. Je bewerkt het ruwe beeld- en geluidsmateriaal, maakt 2D- en 3D-animaties en combineert dit met andere media. Je leert hoe je met de montage het verhaal naar je hand zet, hoe je met visual/special effects de beelden en geluiden bewerkt en hoe je het product technisch perfect aflevert. In dit proces werk je samen met een regisseur of producent.

Creative
Een creative is een verhalenverteller die overloopt van de ideeën en die visueel kan vormgeven en realiseren. Je leert hoe je met een storyboard en een plan van aanpak aan je opdrachtgever overtuigend kunt uitleggen hoe je het eindproduct gaat maken. Je gaat je verdiepen in live action en mixed media en leert sterke concepten bedenken en uitvoeren. Tijdens deze specialisatie leer je hoe je richting geeft aan het productieproces, hoe je anderen daarbij inspireert en hoe je zelfstandig items kunt maken.

Motion Design
De motion designer heeft verstand van grafisch vormgeven en heeft een goed gevoel voor timing en ritme. Je weet hoe je vormen, kleuren, logo’s, teksten en karakters zo mooi mogelijk maakt en hoe je dit alles kunt combineren om het eindproduct er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Je verdiept je in 2D- en 3D-animatie en de combinatie met live action. Verder heb je kennis opgedaan over kleur, compositie en animatieprincipes. Als motion designer kun je jouw ideeën zowel op papier als op de computer goed tot uiting laten komen.

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Na je opleiding Audiovisueel kun je als junior cameraman, junior compositor of junior producer werken voor verschillende multimedia-, facilitaire en audiviovisuele bedrijven, of voor een reclamebureau of webdesignstudio. Je kunt er ook voor kiezen om te starten als zelfstandige.

Doorstuderen

Doorstuderen kan ook, bijvoorbeeld bij de filmacademie (NFTA), HKU of Willem de Kooning Academie.

Vroeger was ik al benieuwd hoe reclames gemaakt werden. Later ontdekte ik dat daar een opleiding voor is! Je leert bij AV echt van alles: het verhaal bedenken, een script maken, filmen én nabewerken.

Guilmar, student Audiovisueel

Waarom Ma?

Ma helpt je jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de facilitaire en audiovisuele bedrijven in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Tijdens je opleiding koppelen we je aan bedrijven uit de branche. En we laten je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen.

“Keuze uit vier specialisaties: camera, compositing, creative en motion design.”

“Meteen aan de slag met de nieuwste apparatuur.”

“Er is volop vraag naar hardwerkende, jonge AV-professionals.”

“Je leert alles over het samenspel tussen creativiteit en techniek.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in een prima omgeving. Ga maar na: in en rond Amsterdam zitten de beste facilitaire en audiovisuele bedrijven ter wereld. En, ze kunnen hardwekende jonge professionals die zich gespecialiseerd hebben in camera, compositing, creative of motion design goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden