Zoeken

Immersive designer

Bij de opleiding Immersive designer leer je om omgevingen te ontwerpen waarin mensen helemaal kunnen opgaan. Met technologieën als virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR) creëer je meeslepende werelden, waarin alle zintuigen worden geprikkeld. Na je opleiding ben je klaar om de toekomst van digitale media vorm te geven!

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb met technische of creatieve aanleg
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediavormgeving
Maximum aantal:
30

Nieuw: Immersive designer

Stel je voor: een interactieve tentoonstelling waar je niet alleen naar kunt kijken, maar die je ook echt kunt beleven. Of een etalage die tot leven komt en klanten verrast, of een simulatie waarmee mensen in een veilige omgeving kunnen oefenen. Bij een immersieve ervaring duik je als het ware een andere wereld in waarbij je zintuigen worden geprikkeld.

Als immersive designer leer je zulke ervaringen te maken. Tijdens de opleiding Immersive designer bij Mediacollege Amsterdam leer je hoe je met technologieën als virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR) zulke meeslepende werelden creëert. Je leert niet alleen ontwerpen, maar ook hoe je die ontwerpen echt tot leven kunt brengen. Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan mensen die dit kunnen, en met jouw vaardigheden ben je straks klaar om de toekomst van digitale media vorm te geven!

Let op:
Mediacollege Amsterdam start met ingang van studiejaar 2025-2026 de nieuwe opleiding Immersive designer. Je kunt je op dit moment nog niet officieel aanmelden, maar je kunt wel je interesse voor deze nieuwe opleiding kenbaar maken. Klik op de button hieronder en vul in het formulier de gevraagde gegevens in. Na ontvangst nemen we contact met jou op over het vervolg (meer informatie en aanmeldprocedure).

Wat leer je?

Bij de opleiding Immersive designer leer je om omgevingen te ontwerpen waarin mensen helemaal kunnen opgaan, zoals VR-werelden en AR-apps. Om zulke ervaringen te creëren, krijg je technische vaardigheden en je leert hoe je een boeiend verhaal vertelt. Je werkt met software als Unreal Engine en Blender en ontdekt hoe je ruimtesensoren (physical computing) kunt inzetten om je ontwerpen interactief te maken. Zo kun je ervoor zorgen dat gebruikers niet alleen kijken, maar ook reageren op wat ze zien en beleven.

Je leert ook over psychologie, kleurenleer en storytelling, zodat je begrijpt hoe mensen reageren op wat jij ontwerpt. En natuurlijk krijg je vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Het doel is om creatief én technisch te leren denken en anderen een onvergetelijke ervaring te geven met jouw ontwerpen.

Studieprogramma

  • Jaar 1: In het eerste halfjaar ontdek je of de opleiding echt bij je past. Je werkt aan twee projecten waarin onderzoek en technologie centraal staan. Daarna begin je met het opbouwen van basisvaardigheden zoals 3D-modelleren, werken met game engines en interactieontwerp.
  • Jaar 2: Het tweede jaar draait om verdieping. Je specialiseert je in een onderdeel van immersive design, zoals 4D-vormgeving of interactieve installaties. Je werkt in multidisciplinaire teams aan echte projecten en bereidt je voor op je eerste stage.
  • Jaar 3: In het derde jaar ga je verder met het aanscherpen van je vaardigheden en start je met de eerste van twee stages.
  • Jaar 4: Je rondt je tweede stage af en bereidt je voor op de examens. Alles wat je hebt geleerd, komt samen in het eindproject.

Dit ben je nu...

Je bent creatief en nieuwsgierig naar de nieuwste technologieën. Je vindt het interessant om ervaringen te ontwerpen die mensen helemaal meenemen, zoals VR-werelden of interactieve installaties. Je werkt graag samen met andere creatieve mensen en kunt goed communiceren. Immersieve ervaringen maken doe je namelijk samen: iedereen heeft een eigen rol en werkt aan hetzelfde doel. Jij bent flexibel, kunt doorzetten als het moeilijk wordt en vindt het leuk om te leren en experimenteren. Met jouw doorzettingsvermogen en creativiteit wil je altijd iets bijzonders maken.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Werken
Na de opleiding kan je aan de slag als immersive designer in verschillende sectoren. Je maakt interactieve ervaringen voor bijvoorbeeld de media- en entertainmentindustrie, maar ook voor zorg, onderwijs en evenementen. Denk aan VR-trainingen voor ziekenhuizen, simulaties voor politietrainingen, of leeromgevingen voor scholen. Je kunt werken bij creatieve bureaus, musea, mediabedrijven, of als zelfstandig ondernemer.

Doorstuderen
Doorstuderen op het hbo, zoals in Game Design of Creative Technology, is ook een goede optie. Met jouw vaardigheden ben je klaar voor de toekomst van digitale ervaringen.

Waarom Ma?

MA helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de mediabureaus in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool. Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven en laten we je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!

“Leer met jouw ontwerpen meeslepende ervaringen te creëren.”

“Technologie en creativiteit combineren.”

“Virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR).”

“Samenwerken met andere creatieve mensen.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. Dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omgeving zit een aantal van de beste media- en entertainmentbedrijven ter wereld. En, ze kunnen hardwerkende jonge professionals die zich gespecialiseerd hebben in immersieve technologieën goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier momenteel geen probleem. Bovendien heeft Amsterdam alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: