Zoeken

Immersive designer

Bij de opleiding Immersive designer leer je om omgevingen te ontwerpen waarin mensen helemaal kunnen opgaan. Met technologieën als virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR) maak je meeslepende werelden, die mensen echt kunnen beleven en waarin alle zintuigen worden geprikkeld.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb met technische of creatieve aanleg
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediavormgeving
Maximum aantal:
30

Nieuw: Immersive designer

Stel je voor: een tentoonstelling die je niet alleen ziet, maar écht beleeft. Een etalage die reageert op voorbijgangers. Of een simulatie waarin je veilig kunt oefenen. Als immersive designer breng jij fysieke en digitale werelden samen tot één meeslepende ervaring.

Je werkt met VR (virtual reality), AR (augmented reality), MR (mixed reality) en andere interactieve technologieën. Daarbij gebruik je audiovisuele middelen, ruimtelijke vormgeving en storytelling om gebruikers onder te dompelen in een wereld die raakt én blijft hangen.

Bedrijven in media, evenementen, zorg en onderwijs staan te springen om creatieve technici die dit kunnen. Met deze opleiding ben jij klaar voor de toekomst van digitale ervaringen.

Mediacollege Amsterdam start met ingang van studiejaar 2025-2026 de nieuwe opleiding Immersive designer.

Wat leer je?

In vier jaar leer je hoe je meeslepende ervaringen ontwerpt én realiseert. Je werkt met software als Unreal Engine en Blender, ontdekt hoe je met ruimtesensoren interactie creëert, en leert hoe je storytelling en psychologie inzet om mensen écht te raken. Je krijgt ook vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

Je leert onder andere:

  • 3D-modelleren en interaction design
  • Werken met game engines
  • Sensorgebruik en user experience (UX)
  • Storytelling en visueel ontwerp
  • Projectmatig en multidisciplinair samenwerken

Studieprogramma

Jaar 1
Oriëntatie en basis: je werkt aan onderzoeks- en technologieprojecten, leert de tools en ontdekt of de opleiding bij je past.

Jaar 2
Verdieping en keuze: je kiest een richting:
 

  • Immersive ontwerper: je focust op het creatieve ontwerp
  • Immersive technicus: je focust op de realisatie en techniek
    Je werkt aan echte projecten in teams en bereidt je voor op je eerste stage.

Jaar 3
Je ontwikkelt je verder in je richting en loopt je eerste stage.

Jaar 4
Je loopt een tweede stage, werkt aan je afstudeerproject en bereidt je voor op je examen.

OASIS

Mediacollege Amsterdam is trotse partner van OASIS: Organised Advancement of Specialists in Immersive Solutions. Dit landelijke samenwerkingsverband van zes mbo-vakscholen en 22 bedrijven uit de media-, game- en entertainmentindustrie verbindt onderwijs en industrie om specialisten in immersieve technologieën op te leiden.

Immersieve content biedt oplossingen voor grote uitdagingen, van ruimtelijke ordening en veiligheid tot onderwijs. Om deze kansen te benutten, investeert OASIS in Nederlandse creativiteit en leidt het specialisten op in immersieve oplossingen. Het is de grootste landelijke samenwerking op het gebied van immersieve technologie zoals virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR). 

Bekijk de video hieronder voor een impressie van OASIS en diverse immersieve technieken.


Dit ben je nu...

Jij bent een creatieve pionier. Je hebt een open, onderzoekende houding en houdt ervan om mensen te verrassen met innovatieve ervaringen. Je bent nieuwsgierig, experimenteert graag en zoekt steeds naar nieuwe manieren om techniek en creativiteit om mensen helemaal onder te dompelen in meeslepende belevenissen. Je werkt graag samen, kunt goed communiceren en zet door als iets lastig is. Met jouw doorzettingsvermogen en creativiteit wil je altijd iets bijzonders maken.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Werken
Na de opleiding Immersive designer kan je aan de slag als:
• 3D-designer – ontwerp digitale werelden voor reclame en entertainment.
• Spatial designer – werk aan interactieve werelden voor games, musea en winkels.
• Interactief ontwerper – creëer meeslepende belevingen voor festivals en attracties.
• Innovatie-expert – help bedrijven nieuwe technologieën inzetten in onderwijs en zorg.

Waar kun je aan de slag?
• Bij game- en mediabedrijven die werken met VR en AR.
• In de entertainment- en filmwereld om digitale ervaringen te maken.
• Bij musea en evenementen voor interactieve tentoonstellingen.
• Voor de zorg en het onderwijs, waar VR en AR worden gebruikt voor training en therapie.

Doorstuderen
Doorstuderen op het hbo, zoals in Game Design of Creative Technology, is ook een goede optie. Met jouw vaardigheden ben je klaar voor de toekomst van digitale ervaringen.

Waarom Ma?

MA helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de mediabureaus in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool. Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven en laten we je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!

“Leer met jouw ontwerpen meeslepende ervaringen te creëren.”

“Technologie en creativiteit combineren.”

“Virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR).”

“Samenwerken met andere creatieve mensen.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. Dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omgeving zit een aantal van de beste media- en entertainmentbedrijven ter wereld. En, ze kunnen hardwerkende jonge professionals die zich gespecialiseerd hebben in immersieve technologieën goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier momenteel geen probleem. Bovendien heeft Amsterdam alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: