Zoeken

Podium- en evenementen­technicus

Geen voorstelling, festival, beurs of bedrijfspresentatie kan zonder techniek. Belichting, geluidseffecten, achtergrondprojecties en camerabeelden ondersteunen het optreden en zorgen voor sfeer. Jij beheerst en bedient de techniek achter dit alles en zorgt ervoor dat de bezoekers een onvergetelijke ervaring hebben.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb / vmbo-kb / vmbo-bb
Leerjaren:
3 / 2 / 2
Leerweg:
Bol
Niveau:
4 / 3 / 2
Kwalificatiedossier:
Podium- en evenemententechniek

Wat leer je?

Je leert hoe je een evenement of theaterproductie neerzet. Hoe je een idee uitvoert en hoe de techniek achter licht, geluid en podium & rigging werkt (rigging is het veilig bouwen van podiumconstructies en het veilig ophangen van bv. installaties boven een podium). Daarnaast ontdek je hoe creativiteit en techniek samengaan.

Podium- en evenemententechnicus in beeld
02:57

Iets voor jou?

Kun je goed tegen stress, onverwachte ontwikkelingen en leg je makkelijk contact? Dan is de opleiding Podium- en evenemententechnicus misschien iets voor jou. Want een evenement of theaterproductie vraagt om een goede samenwerking in een team. En het werk in de evenementen- & theatersector kent onregelmatige werktijden en wisselende werkomstandigheden en werklocaties.

Niveaus

De opleiding Podium- & Evenemententechnicus wordt aangeboden op niveau 2, 3 en 4.

  • Niveau 2: Je bent medewerker en geeft ondersteuning bij de werkzaamheden. Duur: 2 jaar.
  • Niveau 3: Je bent allround technicus en voert zelfstandig opdrachten uit. Duur: 2 jaar.
  • Niveau 4: Je bent specialist, bereidt producties voor en voert ze uit. Je stuurt de crew aan. Duur: 3 jaar.

Studieprogramma

In het eerste jaar krijg je een grondige technische basis en ga je onderzoeken waar je later kunt gaan werken. Hiervoor ga je op excursi naar o.a. poppodia, theaters en verhuurbedrijven. In het tweede jaar ga je jouw technische kennis verdiepen en ga je op stage. In het derde jaar ben je bezig met het door jou gekozen specialisme: Licht, Geluid of Podium & Rigging en ga je ook op stage. In het derde jaar krijg je naast een verdieping van je specialisme extra lessen in het werkgebied dat je kiest: Theatre & Performance, Events of Concept & Design. Tenslotte sluit je de opleiding af met een examen. 

Werkgebieden

Theatre & Performance
Of het nu om een musical, popconcert, cabaret of outdoorfestival gaat, jouw inbreng is onmisbaar. Door passende belichting, geluidsversterking en podiumaankleding geef jij artiesten de technische ondersteuning die nodig is voor een geslaagde voorstelling. Tijdens de voorstelling zit je achter de knoppen of sta je op het podium om alles in goede banen te leiden, want the show must go on.

Events
Evenementen zijn tijdelijke producties op locatie, zoals een festival, beurs of een bedrijfspresentatie in een fabriekshal. Door jouw technische ondersteuning kan het event plaatsvinden. Evenementen worden steeds crossmedialer; projecties, live streaming, licht en geluid, alles staat met elkaar in verbinding. Jij bedient de apparatuur of staat op het podium om alles te coördineren. Of het nu een klus binnen of buiten is, in de zon of regen, jij zet op elke locatie een show neer.

Concept & Design 
Voorafgaand aan een voorstelling of event moet worden nagedacht over het ontwerp van de show. Wat is het doel en hoe bereiken we dat? Hoe komt de show eruit te zien? Bij een productpresentatie draait het om het promoten van het product, bij een dance event als Sensation om het gevoel dat je krijgt als bezoeker. Bij Lowlands houden de vormgeving en techniek niet op bij het podium, maar zie je het overal op het terrein terug. Jij bent de creatieve technicus die de techniek gebruikt om elke keer met iets verrassends te komen. Je kunt dan ook prima samenwerken met ontwerpers en artiesten. 

Specialismes

Welk werkgebied je ook kiest, je stroomt uit met een van de volgende drie specialismes: Licht, Geluid of Podium & Rigging.

Licht
Je maakt een lichtontwerp en/of voert dit uit en stuurt lichtmedewerkers aan.

Geluid
Je bent verantwoordelijk voor het podium- of studiogeluid en zorgt voor een goede geluidskwaliteit.

Podium & Rigging
Je zorgt voor een goede en veilige planning, op- en afbouw en stuurt medewerkers aan tijdens de uitvoering. Ook leer je veilig heffen en hijsen.

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een mbo-opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-studentenkaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Ben je jonger, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je achttien wordt. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs terugbetalen. Ook je OV-chipkaart valt onder deze regeling.

Wat na Ma?

Werken

Na je opleiding kun je aan de slag als lichttechnicus, geluidstechnicus, stage manager of rigger. Je kunt werken voor theaters en facilitaire en audiovisuele bedrijven. 

Doorstuderen

Doorstuderen kan ook. Met een diploma niveau 4 kun je terecht op het hbo, zoals de Theaterschool Amsterdam of de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Ma meets oud-student Chris
01:28

Het leukste vind ik dat je steeds nieuwe dingen leert. Zoals over computergestuurde lampen, of hoe je bepaalde geluidseffecten maakt.

Stella, student Podium- en evenemententechnicus

Meisje met blond haar en apparatuur

Waarom Ma?

Ma helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de theaters en evenementenbureaus in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven en vanaf je eerste dag doe je ervaring op in onze eigen studio's. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen! 

“Keuze uit theatre & performance, events en concept & design.”

“Altijd een stage die bij je past.”

“Meteen aan de slag in onze eigen studio's.”

“Volop werk in de theater- en evenementen-sector.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omgeving zitten de beste theaters, poppodia, festivalorganisaties en facilitaire bedrijven ter wereld. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden