Zoeken

Podium- en evenementen­technicus Licht en Geluid

Geen voorstelling, festival, concert of bedrijfspresentatie kan zonder techniek. Belichting, geluidseffecten, achtergrondprojecties en camerabeelden ondersteunen het optreden en bepalen voor een groot deel de sfeer. Als podium- en evenemententechnicus zorg jij ervoor dat deze techniek foutloos en veilig werkt en dat de bezoekers een onvergetelijke ervaring hebben.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-bb voor niveau 2 / Minimaal vmbo-kb voor niveau 4
Leerjaren:
2 voor niveau 2 en 3 voor niveau 4
Leerweg:
Bol
Niveau:
2 en 4
Kwalificatiedossier:
Podium- en evenemententechniek Licht en Geluid
Maximum aantal:
90 plaatsen bij niveau 4 / 25 plaatsen bij niveau 2

Wat leer je?

Je leert welke techniek er bij een evenement, theater- of festivalproductie komt kijken en hoe de techniek achter licht, geluid, beeld en podium & rigging werkt (rigging is het veilig bouwen van podiumconstructies en het veilig ophangen van bv. installaties boven een podium). 

Als technicus moet je zorgen dat lampen, camera's, microfoons, mengpanelen, versterkers, projectieschermen en decor op tijd klaar staan en opgehangen zijn en dat alles foutloos en veilig werkt. Zo geef jij -samen met je collega's- de artiest de ondersteuning die nodig is om te kunnen schitteren. 

Alle producties beginnen met een idee, dus je leert ook hoe je een idee concreet uitvoert hoe je daar je creativiteit bij kunt gebruiken.

Podium- en evenemententechnicus Licht en Geluid in beeld
02:57

Iets voor jou?

Geen voorstelling, festival, concert of bedrijfspresentatie kan zonder licht, geluid en beeld. Deze techniek ondersteunt een artiest of product en bepaalt voor een groot deel de sfeer. Kun je goed tegen stress, onverwachte ontwikkelingen en leg je makkelijk contact? Dan is de opleiding Podium- en evenemententechnicus Licht en Geluid misschien iets voor jou. Want een evenement of theaterproductie zorgt ervoor dat alle apparatuur foutloos werkt en vraagt om een goede samenwerking in een team.

Het werk in de evenementen- & theatersector kent onregelmatige werktijden en wisselende werkomstandigheden en werklocaties, dus flexibiliteit en kunnen werken onder druk zijn ook belangrijk. Verder ken je de trends en de laatste (technische) ontwikkelingen, zodat je die kunt toepassen in je werk. Bijvoorbeeld in presentaties van je concept of product aan een opdrachtgever. 

Meekijken bij de praktijklessen

Digital Talks #2: PET Licht en Geluid

Niveaus

De opleiding Podium- & evenemententechnicus Licht en Geluid wordt aangeboden op niveau 2 en 4.

  • Niveau 2: Je bent medewerker en geeft ondersteuning bij de werkzaamheden. Duur: 2 jaar.
  • Niveau 4: Je bent specialist, bereidt producties voor en voert ze uit. Je stuurt de crew aan. Duur: 3 jaar.

Studieprogramma

In de eerste fase van je opleiding krijg je een grondige technische basis en ga je onderzoeken waar je later kunt gaan werken d.m.v. excursies naar o.a. poppodia, verhuurbedrijven & theaters.

Later ga je de kennis van o.a. licht, geluid, beeld en podium & rigging verder uitbreiden en ga je op stage.

In het laatste deel van je opleiding ben je bezig met het door jou gekozen specialisme: Licht, Geluid of Podium & Rigging en ga je opnieuw stage lopen. Ten slotte sluit je de opleiding af met een examen.

Specialismen

In het laatste deel van je opleiding ben je bezig met het door jou gekozen specialisme: Licht, Geluid of Podium & Rigging.

Licht
Je maakt een lichtontwerp en/of voert dit uit en stuurt lichtmedewerkers aan.

Geluid
Je bent verantwoordelijk voor het podium- of studiogeluid en zorgt voor een goede geluidskwaliteit.

Podium & Rigging
Je zorgt voor een goede en veilige planning, op- en afbouw van het podium en decor en stuurt medewerkers aan tijdens de uitvoering. Ook leer je veilig heffen en hijsen.

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Podium- en evenemententechniek-BOL niveau 2

Studie in cijfers - Podium- en evenemententechniek-BOL niveau 4

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Na je opleiding kun je aan de slag als lichttechnicus, geluidstechnicus, stagemanager of rigger. Je kunt werken bij/voor theaters en facilitaire en audiovisuele bedrijven. 

Doorstuderen

Doorstuderen kan ook. Met een diploma niveau 4 kun je terecht op het hbo, zoals de Theaterschool Amsterdam of de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Ma meets oud-student Chris
01:28

De docenten geven je veel vertrouwen. Waarom werkt iets niet, kom er maar zelf achter, ga het maar uitzoeken, daar leer je heel veel van.

Vinay, student Podium- en evenemententechnicus Licht en Geluid

Waarom Ma?

Ma helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de theaters en evenementenbureaus in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven en vanaf je eerste dag doe je ervaring op in onze eigen studio's. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen! 

“Keuze uit de specialismes Licht of Geluid.”

“Altijd een stage die bij je past.”

“Meteen aan de slag in onze eigen studio's.”

“Volop werk in de theater- en evenementen-sector.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omgeving zitten de beste theaters, poppodia, festivalorganisaties en facilitaire bedrijven ter wereld. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden