Zoeken

Filmacteur

Ma helpt je om aan de slag te komen in de film- of tv-industrie. Met de opleiding Filmacteur leer je allerlei technieken en vaardigheden, waardoor je breed inzetbaar bent en tegelijk natuurgetrouw overkomt voor de camera. Dat is nodig, want geloofwaardigheid van de personages in dramaproducties en reality-formats wordt steeds belangrijker. Daarnaast leer je alles om trainingsacteur te kunnen worden, te spelen in bedrijfsfilms, films na te synchroniseren, radiocommercials in te spreken of presentator te worden.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Artiest, uitstroom Drama

Wat leer je?

De opleiding Filmacteur is de enige opleiding in Nederland waar je leert acteren voor de camera. Dat is anders dan spelen op toneel, want er is geen publiek, de camera registreert alle nuances en het kan altijd opnieuw als het moet. Het grootste verschil: je kunt het terugkijken, evalueren en het opgenomen materiaal wordt nog bewerkt en gemonteerd. Je moet in staat zijn te presteren in elke gewenste situatie, met een minimale voorbereidingstijd. Kortom, filmacteren is een ambacht. 

Meer over dit ambacht, en het ontstaan en waarom van de opleiding Filmacteur, vind je in het artikel 'Het minder bekende broertje van de Toneelschool' uit onderwijsmagazine Bij de Les. 

Filmacteur in beeld
02:43

Iets voor jou?

Om de opleiding succesvol af te ronden heb je drie eigenschappen zeker nodig. Discipline, omdat een goede werkhouding essentieel is om je de vaardigheden van een acteur eigen te maken en een fijne collega te zijn op de set. Zelfbewustzijn heb je nodig om over te komen zoals je over wilt komen en dat ook te kunnen sturen. En flexibiliteit zodat je regisseerbaar en multi-inzetbaar bent in elk genre, in elke mogelijke rol. Herken jij je hierin? Dan is de opleiding Filmacteur misschien iets voor jou.

Studieprogramma

Het eerste jaar van de opleiding is een oriëntatiejaar. Je besteedt dan veel aandacht aan je spel, stem, taal, lichaam en theorie. In het tweede jaar leer je meer over hoe je voor en met de camera speelt en hoe je je kunt laten regisseren. Ook speel je je eerste rollen; dit zijn je eerste stages. In het derde jaar volg je workshops van gastdocenten en loop je weer stage. Je speelt dan bijvoorbeeld in een speelfilm, dramaserie, soap, commercial, bedrijfsfilm en/of eindexamenfilm. Ook kun je je kennis verbreden of verdiepen door het volgen van keuzedelen, bijvoorbeeld Trainingsacteren en Stemacteren. Hiermee kun je je onderscheiden in het werkveld.

Al tijdens je opleiding doe je dus praktijkervaring op met camera-acteren. Het agentschap voor studenten Filmacteur - Ma Agency - vertegenwoordigt je hierbij. Meer informatie en de student-acteurs die momenteel worden vertegenwoordigd vind je op Ma Agency.

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een mbo-opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-studentenkaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Ben je jonger, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je achttien wordt. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs terugbetalen. Ook je OV-chipkaart valt onder deze regeling.

Wat na Ma?

Werken

Met de opleiding Filmacteur kun je werk vinden in de film- of tv-industrie. Maar je kunt ook werken als trainingsacteur voor overheidsinstellingen, in bedrijfsfilms spelen, films nasynchroniseren, radiocommercials inspreken of zelfs presentator worden. Ook in de sociale media zie je onze acteurs de laatste jaren opduiken. Alles hangt af van de verbreding van je mogelijkheden tijdens de opleiding. Bijvoorbeeld door het volgen van de keuzedelen Trainingsacteren en Stemacteren.

Doorstuderen

Doorstuderen kan ook: met dit diploma kun je een hbo-opleiding op diverse academies volgen.

Tijdens de opleiding leer je hoe je overkomt voor de camera en hoe je dat kunt beïnvloeden. Als je zelf ergens in gelooft en je straalt dat uit, dan gelooft de kijker dat ook.

Nancy, student Filmacteur

Meisje met hoed en jongen met clapper board

Waarom Ma?

Ma helpt je om van camera-acteren je beroep te maken. De Nederlandse film- en tv-wereld is in Amsterdam geconcentreerd en wij leveren praktijkgericht onderwijs met een gevarieerd docententeam met kennis en ervaring. We werken nauw samen met casting directors, producenten en filmregisseurs. Er worden regelmatig screentests bij ons op school gehouden en een groot deel van de rollen wordt dan ingevuld door de studenten Filmacteur. Ma is een vakschool. Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op, dat ze direct aan het werk kunnen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. 

“De enige opleiding waar je leert acteren voor de camera.”

“Workshops van gastdocenten uit de film- en tv-wereld.”

“Tijdens de opleiding speel je al je eerste rollen.”

“Steeds meer vraag naar mensen die geloofwaardig overkomen op tv.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in en rond Amsterdam is een groot deel van de Nederlandse film- en televisiewereld geconcentreerd. En er is steeds meer vraag naar mensen met kennis van en ervaring in camera-acteren. Hier is je kans het grootste om een stage en later werk te vinden. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden