Zoeken

Mediaperformer & Filmacteur

Al jaren kun je bij Ma opgeleid worden tot filmacteur. Maar het werkgebied van de media wordt steeds diverser. Denk aan Youtube en online tv: alles is mogelijk en de verschillende media zijn direct beschikbaar. Zo kan iedereen tegenwoordig vlogs maken, maar lang niet iedereen is daarin succesvol. Wil jij leren hoe jij wel kunt slagen in dit drukbevolkte werkveld, dan is de opleiding Mediaperformer & Filmacteur misschien iets voor jou. Je leert allerlei technieken en vaardigheden, waardoor je breed inzetbaar bent en tegelijk geloofwaardig overkomt voor de camera of bij welke creatieve (digitale) performance dan ook.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb + Technische en fysieke vermogen om kunstuiting te kunnen uitvoeren en creatieve en artistieke aanleg
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Artiest, uitstroom Drama
Maximum aantal:
30 plaatsen MAXIMUM BEREIKT

Wat leer je?

De opleiding Mediaperformer & Filmacteur is de enige fulltime opleiding in Nederland waar je leert acteren voor de camera. Dat is anders dan spelen op toneel, want er is geen publiek, de camera registreert continu alle nuances en het kan altijd opnieuw als het moet. Het grootste verschil: je kunt het terugkijken, evalueren en het beeld en geluid worden nog bewerkt en gemonteerd. Je moet in staat zijn te presteren in elke gewenste situatie, met een minimale voorbereidingstijd. Kortom, filmacteren is een ambacht.

Mediaperformer & Filmacteur

Waar de opleiding Filmacteur voorheen een aparte opleiding was, is deze nu een van de uitstroomprofielen geworden van de opleiding Mediaperformer en vormt het samen met de uitstroomprofielen theater, cross-over media en development (o.a. educatie, samenleving en overheid) de pijlers van de opleiding.

Een mediaperformer is bijvoorbeeld een vlogger, iemand met een eigen kanaal op Youtube of een (digitale) presentator: iemand die creatief en autonoom is en die zijn eigen content creëert. Als mediaperformer ben je multi-inzetbaar, en door het bedenken en maken van je eigen producties niet altijd meer afhankelijk van opdrachtgevers. Met alle digitale technieken en de diversiteit van het mediawerkveld zijn de mogelijkheden eindeloos.

Zo speelt het Mediacollege Amsterdam in op de actuele ontwikkelingen en zorgen we ervoor dat onze studenten aansluiting houden op het werkveld.

Filmacteur in beeld
02:43

Iets voor jou?

Om de opleiding succesvol af te ronden heb je verschillende eigenschappen nodig. Vanzelfsprekend moet je creatieve aanleg hebben voor acteren. Verder moet je fysiek in staat zijn om alle uiteenlopende rollen die je krijgt te spelen.

Daarnaast is een gedisciplineerde beroepshouding belangrijk, omdat deze essentieel is om je de vaardigheden van een acteur of performer eigen te maken en een fijne collega te zijn bij een productie. Zelfbewustzijn en reflectievermogen heb je nodig om over te komen zoals je over wilt komen en dat ook te kunnen sturen. En flexibiliteit, zodat je regisseerbaar en multi-inzetbaar bent in elk genre, in iedere rol.

Herken jij je hierin? Dan is de opleiding Mediaperformer & Filmacteur misschien iets voor jou.

Studieprogramma

De opleiding start met een oriëntatieperiode. We besteden veel aandacht aan je spel, stem, taal, lichaam en theorie. Later ga je jouw identiteit als performer en het camerabewustzijn verder uitdiepen én leer je regisseerbaar te zijn. Ook verwerf je de eerste stages. In de laatste fase van je opleiding volg je workshops van gastdocenten en loop je weer stage. In de Proeve van Bekwaamheid (het examen) zijn diverse opdrachten geformuleerd waarmee je gaat afstuderen. In elk leerjaar zijn er samenwerkingsprojecten met studenten van andere opleidingen. Hierdoor krijg je inzicht in wat er bij een AV-productie komt kijken en word je een echte teamspeler. 

Tijdens de opleiding kun je je kennis verbreden of verdiepen door het volgen van keuzedelen, zoals Trainingsacteur, Stemacteur of keuzedelen van andere opleidingen binnen Ma. Hiermee kun je je onderscheiden in het werkveld.

Al tijdens je opleiding doe je dus praktijkervaring op met camera-acteren. Het agentschap voor studenten Mediaperformer & Filmacteur - Ma Agency - vertegenwoordigt je hierbij. Meer informatie en de student-acteurs die momenteel worden vertegenwoordigd vind je op Ma Agency.

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Toelatingsprocedure Mediaperformer & Filmacteur

Het toelatingsproces voor de opleiding Mediaperformer & Filmacteur is deels afwijkend. Kijk voor meer informatie op Aanmelden mbo.

Wat na Ma?

Werken

Met de opleiding Mediaperformer & Filmacteur kun je werk vinden in de film- of tv-industrie maar ook in de rest van het brede werkveld van young creatives, zoals in sociale media of andere online producties. Je kunt ook werken als (trainings)acteur voor (overheids)instellingen, in bedrijfsfilms spelen, films nasynchroniseren of radiocommercials inspreken. Alles hangt af van de verbreding van je mogelijkheden tijdens de opleiding. 

Doorstuderen

Doorstuderen kan ook: met dit diploma kun je een hbo-opleiding op diverse academies volgen.

Het klassengevoel op deze opleiding is heel fijn: doordat de vakken en opdrachten die je met elkaar doet heel intensief zijn, krijg je echt een band met je klasgenoten.

Kyara en Abel, studenten Filmacteur

Waarom Ma?

Ma helpt je om filmacteur of creatief performer te worden. Wil je filmacteur worden, dan vind je de Nederlandse film- en tv-wereld praktisch om de hoek, want deze is in Amsterdam en omstreken geconcentreerd. We werken nauw samen met casting directors, producenten en filmregisseurs. Er worden regelmatig screentests bij ons op school gehouden en een groot deel van de rollen wordt dan ingevuld door onze acteurs.

Wil je creatief performer worden, dan vind je bij Ma alles wat je nodig hebt om je hierin te bekwamen, bijvoorbeeld met de keuzedelen Trainingsacteren en Stemacteren. Maar ook heeft Ma een complete opleiding Audiovisueel, waarmee je samenwerkt om de fijne kneepjes van vloggen of het maken van een Youtubefilmpje te leren. Bij dit alles begeleiden we je intensief.

“De enige fulltime opleiding waar je leert acteren voor de camera.”

“Workshops van gastdocenten uit de film- en tv-wereld.”

“Tijdens de opleiding speel je al je eerste rollen.”

“Leer hoe je je eigen content creëert.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in en rond Amsterdam is een groot deel van de Nederlandse film- en televisiewereld geconcentreerd en zijn ook veel andere mediabedrijven gevestigd. En er is steeds meer vraag naar mensen die weten hoe ze professioneel voor de camera of bij welke creatieve (digitale) performance dan ook over moeten komen. Hier is je kans het grootste om een stage en later werk te vinden. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden