Zoeken

Filmacteur

Houd je van acteren en volg je de nieuwste ontwikkelingen op tv en internet, zoals YouTube, sociale media en (online) tv? Dan is de opleiding Filmacteur iets voor jou. Je leert verschillende technieken en vaardigheden, waardoor je breed inzetbaar bent en tegelijkertijd geloofwaardig overkomt voor de camera.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb + Technische en fysieke vermogen om kunstuiting te kunnen uitvoeren en creatieve en artistieke aanleg
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Artiest, uitstroom Drama
Maximum aantal:
25 plaatsen

Wat leer je?

De opleiding Filmacteur is de enige fulltime mbo-opleiding in Nederland waar je leert acteren voor de camera. Dat is anders dan spelen op toneel, want er is geen publiek, de camera registreert continu alle nuances en het kan altijd opnieuw als het moet. Het grootste verschil: je kunt het terugkijken, evalueren en het beeld en geluid worden nog bewerkt en gemonteerd. Je moet in staat zijn te presteren in elke gewenste situatie, met een minimale voorbereidingstijd. Kortom, acteren voor de camera is een ambacht.

Je volgt verschillende vakken en workshops, waarbij je leert hoe je een rol of personage opbouwt op basis van een script, wat er komt kijken bij acteren voor een camera, over stemvorming en je krijgt fysiek vormende lessen zoals dans, yoga en filmvechten.

Je doet interessante praktijkervaring op door stages en samenwerkingsprojecten en je kunt je kennis verbreden of verdiepen door het volgen van keuzedelen. Keuzedelen volg je tijdens de tweede helft van de opleiding. Er zijn diverse samenwerkingsprojecten met andere opleidingen waarbij wederzijdse kwaliteiten gebruikt worden. Zoals bij het acteren in producties van de opleiding Audiovisueel en het verzorgen van castingfoto’s voor studenten Filmacteur door studenten van de opleiding Photographic designer. Het stagesysteem van Filmacteur kent flexibele individuele stagetrajecten, waarbij je de verschillende onderdelen van het werkveld van een zelfstandig acteur leert ontwikkelen, zoals netwerken, castings doen, ondernemen en het bijhouden van lichaam en stem.

Meer mogelijkheden

De opleiding richt zich niet alleen op het audiovisuele werkveld, maar biedt ook mogelijkheden om breder uit te stromen. Zo kun je je specialiseren in stemacteren en trainingsacteren, creatief makerschap, cross-over media en development (o.a. educatie, samenleving en overheid) en zelfstandig ondernemerschap. De afgelopen jaren hebben onze afgestudeerden ook daadwerkelijk werk gevonden in die branches. 

Ook zijn er afgestudeerde studenten met een eigen kanaal op YouTube. Zo ben je als performer of presentator creatief en autonoom en door het bedenken en maken van je eigen producties niet altijd meer afhankelijk van opdrachtgevers. Met alle digitale technieken en de diversiteit van het mediawerkveld zijn de mogelijkheden eindeloos.

Studieprogramma

De opleiding start met een oriëntatieperiode. We besteden veel aandacht aan je spel, stem, taal, lichaam en theorie. Later ga je jouw identiteit als performer en het camerabewustzijn verder uitdiepen én leer je regisseerbaar te zijn. Ook verwerf je de eerste stages. In de laatste fase van je opleiding volg je workshops van gastdocenten en loop je weer stage. In de Proeve van Bekwaamheid (het examen) zijn diverse opdrachten geformuleerd waarmee je kunt afstuderen. In elk leerjaar zijn er samenwerkingsprojecten met studenten van andere opleidingen. Hierdoor krijg je inzicht in wat er bij een productie komt kijken en word je een echte teamspeler. 

Tijdens de opleiding kun je je kennis verbreden of verdiepen door het volgen van keuzedelen, zoals Trainingsacteur of Stemacteur. Hiermee kun je je onderscheiden in het werkveld.

Al tijdens je opleiding doe je dus praktijkervaring op met camera-acteren. Het agentschap voor studenten Filmacteur - Ma Agency - vertegenwoordigt je hierbij. Meer informatie en de student-acteurs die momenteel worden vertegenwoordigd vind je op Ma Agency.

Digital Talks #2: Filmacteur

Dit ben je nu...

Om de opleiding succesvol af te ronden heb je creativiteit, artistieke aanleg en fysieke capaciteiten nodig. Filmacteur is een intensieve opleiding die veel van je vraagt, daarom is het belangrijk dat je gedreven bent om een professioneel camera-acteur te worden. Verder moet je communicatief, stressbestendig en flexibel zijn. Je moet in staat zijn om in verschillende situaties te kunnen presteren, met een minimale voorbereidingstijd. We zoeken talenten die leergierig zijn, die willen leren hoe je samen een verhaal vertelt en die niet bang zijn om hun persoonlijkheid te ontwikkelen. Durf jezelf te laten zien als je auditie komt doen! Herken jij je hierin? Dan is de opleiding Filmacteur iets voor jou.

Digital Talks #1: Filmacteur

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Artiesten-BOL niveau 4

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Toelatingsprocedure Filmacteur

Het toelatingsproces voor de opleiding Filmacteur is deels afwijkend. Kijk voor meer informatie op Aanmelden mbo.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Werken
Na het afronden van de opleiding Filmacteur kun je aan de slag in de film- of tv-industrie, maar ook in andere media zoals sociale media of online producties. Je kunt werken als (trainings-)acteur voor (overheids-)instellingen, in bedrijfsfilms spelen, films nasynchroniseren of radiocommercials inspreken.

Doorstuderen
Doorstuderen kan ook: verschillende alumni hebben de afgelopen jaren hun opleiding voortgezet aan de toneelscholen in Amsterdam, Arnhem en Maastricht.

Op deze school gaat het er niet om hoe goed je bent maar om je ontwikkeling. Je krijgt zoveel technieken aangereikt die je later zou kunnen gebruiken, die basis heb je dan in ieder geval.

Fiona en Thom, studenten Filmacteur

Waarom Ma?

MA helpt je om filmacteur of creatief performer te worden. Wil je filmacteur worden, dan vind je de Nederlandse film- en tv-wereld praktisch om de hoek, want deze is in Amsterdam en omstreken geconcentreerd. We werken nauw samen met casting directors, producenten en filmregisseurs. Wil je creatief performer worden, dan begeleiden we je ook hierbij intensief.

“De enige fulltime opleiding waar je leert acteren voor de camera.”

“Workshops van gastdocenten uit de film- en tv-wereld.”

“Tijdens de opleiding speel je al je eerste rollen.”

“Leer hoe je je eigen content creëert.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in en rond Amsterdam is een groot deel van de Nederlandse film- en televisiewereld geconcentreerd en zijn ook veel andere mediabedrijven gevestigd. En er is steeds meer vraag naar mensen die weten hoe ze professioneel voor de camera of bij welke creatieve (digitale) performance dan ook over moeten komen. Hier is je kans het grootste om een stage en later werk te vinden. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: