Zoeken

Media­producer

Houd je van dingen regelen, ben je een creatieve oplosser, een echte aanpakker en wil je graag werken in de mediabranche? Doe dan de opleiding Mediaproducer en word een talent in het organiseren en produceren van tv- en radioproducties, socialmediacampagnes, evenementen, video’s, magazines en websites.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediamanagement
Maximum aantal:
60 plaatsen

Wat leer je?

De opleiding Mediaproducer (voorheen: Mediamanager) is een veelzijdige opleiding. Een producer is de onmisbare spil van elke mediaproductie. Je moet dan ook heel veel weten over bijna alle facetten van zo’n productie. Van concept tot eindproduct: vaak heb je bij alle stappen een belangrijke rol, omdat jij precies weet wat er moet gebeuren. Jij hebt altijd de eindstreep voor ogen. Je leert over marketing, projectmanagement en mediaproductie. Daarnaast leer je door samen te werken aan verschillende opdrachten heel veel over jezelf en over anderen. Zo produceer je een talkshow voor tv, bedenk en organiseer je events en leer je hoe je social media effectief inzet voor verschillende opdrachtgevers.

Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig een advies geven aan een opdrachtgever over hoe en op welke manier een mediaproductie kan worden ingezet. Ook kun je deze mediaproductie volledig produceren. Je regelt de mensen en de middelen die de productie moeten maken.

Wat leer en doe je tijdens de lessen en opdrachten?

Een greep uit de lesopdrachten: collegetours organiseren met gasten uit de verschillende mediasectoren, je eigen magazine en AV-productie maken, een schoolevenement organiseren, een game in de markt zetten en je leert hoe je sociale media inzet voor verschillende opdrachtgevers. Zo leer je op allerlei gebieden wat er komt kijken bij het werk van een mediaproducer.

Omdat je als producer van bijna alle facetten van het mediavak iets moet weten, leren we je ook hoe je zelf kunt editen, fotoshoppen en vormgeven. We leren je vooral de basisvaardigheden aan, maar als je méér wilt, kan dat ook.

Je sluit iedere tien weken af met een project. Deze projecten zijn altijd mediaproducties, zoals een tv-show, een videoclip voor een artiest of een event, zoals een festival op school. In leerjaar 2 en leerjaar 3 loop je twee keer twintig weken stage.

Studieprogramma

In het begin van de opleiding maak je kennis met het werkveld en leer je de basisvaardigheden die je nodig hebt om een goede mediaproducer te worden. Daarmee ga je je verdiepen en verder bekwamen, zodat je alles te weten komt over het vak van mediaproducer. In leerjaar 2 en leerjaar 3 loop je twee keer twintig weken stage. Zo leer je hoe je alle theoretische kennis in de praktijk toepast. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid. Hiermee laat je zien dat je er klaar voor bent om als mediaproducer aan de slag te gaan.

Mediamanager in beeld
02:31

Dit ben je nu...

Je bent nieuwsgierig, sociaal, flexibel, creatief en stressbestendig. Je durft taken en opdrachten te doen waarvan niet helemaal zeker is dat die gaan lukken. En je doet er altijd je uiterste best voor. Je krijgt écht energie van regelen, samenwerken en organiseren, mensen verrassen met jouw ideeën en je houdt ervan anderen te helpen.

Reportages vanuit de leslokalen

Digital Talks #2: Mediamanager

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Mediamanagement-BOL niveau 4

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Werken
Mediaproducers werken voor televisieprogramma’s, radioprogramma’s, socialmediabedrijven, eventproducers en communicatieafdelingen. Kortom: overal waar mediaproducties worden gemaakt, ben jij nodig. Na de opleiding kun je als junior medewerker aan de slag bij bijvoorbeeld een AV-productiebedrijf, de reclamebranche, een (multi)mediabedrijf, designstudio of evenementenbureau.

In the picture: oud-student Jorrit Schooneman heeft zijn Ma-diploma op zak. Hij heeft niet stilgezeten na zijn afstuderen.

Doorstuderen
Nog niet uitgeleerd? Er zijn diverse doorstroommogelijkheden naar het hbo. Een voorbeeld hiervan is de opleiding Creative Business.

We moeten voor opdrachten veel zelf uitzoeken. Prima, want zo kom je veel te weten. We leren ook over onderwerpen zoals financiën en hoe je een eigen event organiseert.

Claudia, student Mediaproducer

Waarom Ma?

MA helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen veel bedrijven uit de mediabranche in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool.

Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan studenten van andere opleidingen en leer je projecten te managen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!

“Leer de productieprocessen kennen uit de mediasector.”

“Je krijgt intensieve begeleiding.”

“Werk met medestudenten aan events en AV-producties.”

“Straks direct aan het werk of doorstuderen op het hbo.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste reclamebureaus, ontwerpbureaus en evenementenbureaus ter wereld. Daar moet heel veel gemanaged en geregeld worden en er is altijd vers organisatietalent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: