Zoeken

Mediaredactie­medewerker

Als redactiemedewerker ben je een echte contenttijger. Jij weet hoe je een verhaal vertelt met tekst, foto’s, video en podcast. En of jouw verhalen nu journalistiek zijn of meer gericht op communicatie, jij weet hoe je social media en andere kanalen op een professionele manier inzet om de boodschap over te brengen. Je leert alle kneepjes van het vak om te werken voor een online-, tijdschrift-, televisie- of radioredactie. Ook kun je aan de slag bij een PR-bureau, in de contentmarketing of op een communicatie-afdeling. Doe je veel op social en/of andere media? Maak er je beroep van!

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediaredactie
Maximum aantal:
60 plaatsen

Wat leer je?

Je leert content verzamelen door onderzoek te doen en mensen te interviewen. Wij leren je de technische vaardigheden om die content online en offline te publiceren. Je leert schrijven, vormgeven, filmen, audio opnemen, monteren en presenteren. In lesopdrachten oefen je met het publiceren van een eigen tijdschrift, website of podcast maken. Je gaat al snel aan de slag met opdrachten die 'net echt' zijn. Je interviewt gasten bij een talkshow, je publiceert je eigen tijdschrift, je maakt items voor radio, tv of social media. Ook maak je al vanaf het eerste jaar je eigen live radioshow voor ons programma MaLive. Sommige opdrachten doe je samen met studenten van andere opleidingen - net als op de werkvloer later. Alles om een brede mediaprofessional te worden.

Mediaredactiemedewerker in beeld
03:01

Iets voor jou?

Jij bent nieuwsgierig, breed geïnteresseerd, creatief, communicatief en flexibel. Je werkt zelfstandig en kunt goed samenwerken. Je bent geïnteresseerd in nieuws, onderzoekt en houdt van taal, beeld en geluid. Dus: houd je van social media en mooie content maken? Dan is de opleiding mediaredactiemedewerker zeker iets voor jou!

Reportages vanuit de leslokalen

Digital Talks #2: Mediaredactiemedewerker

Studieprogramma

De opleiding start met een oriëntatie op het vakgebied. Je maakt kennis met het werkveld en leert de basisvaardigheden die je nodig hebt om een goede mediaredactiemedewerker te worden. Daarmee ga je je verdiepen en verder bekwamen in het vak van redactiemedewerker. Ook ga je stage lopen, zo leer je hoe je alle theoretische kennis in de praktijk toepast. Je sluit de opleiding af met het examen. Hiermee laat je zien dat je er klaar voor bent om als mediaredactiemedewerker aan de slag te gaan.

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Mediaredactie-BOL niveau 4

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Na je opleiding kun je werken op een televisie-, radio-, social media- of tijdschriftredactie. Of aan de slag op een communicatie-afdeling, als social mediaspecialist bijvoorbeeld.  Denk ook aan een omroep, non-profit organisatie, een uitgeverij of bij een reclamebureau of multimediabedrijf. Je mogelijkheden? Eindeloos!

Doorstuderen

Doorstuderen op het hbo kan ook, zoals de School voor Journalistiek of de opleiding Communicatie.

Ik wil presentatrice worden. Daar is geen opleiding voor maar hier leer ik allerlei dingen om in die wereld actief te kunnen zijn, zoals interviewen, filmen en onderzoek doen.

Laquilla, student Mediaredactiemedewerker

Waarom Ma?

Ma helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen veel bedrijven uit de mediabranche in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan studenten van andere opleidingen en maak je samen met hen content voor verschillende media. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!

“Maak en publiceer media-uitingen zoals artikelen en filmpjes.”

“Zelfstandig werken aan opdrachten.”

“Werk aan lesopdrachten zoals talkshows en magazines.”

“Samenwerken met studenten van andere opleidingen.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving.

In Amsterdam zitten de beste reclamebureaus, interactief ontwerpbureaus en ontwerpstudio's ter wereld en daar is veel content nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: