Zoeken

Mediaredactie­medewerker

Als mediaredactiemedewerker werk je met foto's en video's, je schrijft teksten en maakt nieuwsitems. Op deze manier verzamel en maak je content voor allerlei media. Daarnaast publiceer je de items die je gemaakt hebt. Ook doe je onderzoek en bereid je jouw producties zelf voor. Je werkt als redactiemedewerker bij een omroep, krant, tijdschrift of drukkerij. Of je gaat aan de slag bij een pr-bureau of multimediabedrijf.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediaredactie
Maximum aantal:
60 plaatsen

Wat leer je?

De opleiding Mediaredactiemedewerker is een brede opleiding waarin je met uiteenlopende opdrachten een compleet beeld van de beroepspraktijk krijgt. Tijdens je opleiding maak je kennis met de manier van werken op o.a. een radio/tv-redactie, printredactie, onlineredactie en een PR- & communicatiebureau. In elk werkveld zijn namelijk verschillen maar ook overeenkomsten.

Je leert dit in projecten waarin je met medestudenten en soms ook met studenten van andere opleidingen samenwerkt. Jouw lesopdrachten zijn dan bijvoorbeeld: het interviewen van gasten bij talkshows, het publiceren van een eigen magazine en verslag doen op het gebied van radio en tv. Ook werk je binnen de school aan externe beroepsopdrachten, zoals het jaarboek van Ma en een live radioprogramma in de week voor kerst. De opleiding bevat naast een journalistiek deel ook een technisch en managementonderdeel. Want je moet jouw producties zelf verwerken en voorbereiden.

Mediaredactiemedewerker in beeld
03:01

Iets voor jou?

Als mediaredactiemedewerker werk je zelfstandig en proactief onder begeleiding van een redacteur of leidinggevende. Je krijgt een opdracht, overlegt met je interne of externe opdrachtgever en organiseert vervolgens je eigen werkzaamheden. Hiervoor heb je dus goede communicatieve vaardigheden nodig. Ook ben je goed in Nederlands en je werkt graag met taal en beeld. Verder doe je onderzoek en weet je hoe je moet plannen. Als je dan ook nog stressbestendig bent, flexibel, leergierig en nieuwsgierig, dan is deze opleiding misschien iets voor jou.

Digital Talks #2: Mediaredactiemedewerker

Digital Talks #1: Mediaredactiemedewerker

Studieprogramma

De opleiding start met een oriëntatie op het vakgebied. Je maakt kennis met het werkveld en leert de basisvaardigheden die je nodig hebt om een goede mediaredactiemedewerker te worden. Daarmee ga je je verdiepen en verder bekwamen in het vak van redactiemedewerker. Ook ga je stage lopen, zo leer je hoe je alle theoretische kennis in de praktijk toepast. Je sluit de opleiding af met het examen. Hiermee laat je zien dat je er klaar voor bent om als mediaredactiemedewerker aan de slag te gaan.

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Na je opleiding kun je aan de slag als redactiemedewerker bij verschillende soorten organisaties, zowel in de non-profit sector als in het bedrijfsleven. Denk aan een omroep, krant of tijdschrift, of een uitgeverij. Maar je kunt ook gaan werken op een communicatieafdeling, bij een reclamebureau of multimediabedrijf.

Doorstuderen

Doorstuderen op het hbo kan ook, zoals de School voor Journalistiek of de opleiding Communicatie.

Ik wil presentatrice worden. Daar is geen opleiding voor maar hier leer ik allerlei dingen om in die wereld actief te kunnen zijn, zoals interviewen, filmen en onderzoek doen.

Laquilla, student Mediaredactiemedewerker

Waarom Ma?

Ma helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen veel bedrijven uit de mediabranche in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan studenten van andere opleidingen en maak je samen met hen content voor verschillende media. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!

“Maak en publiceer media-uitingen zoals artikelen en filmpjes.”

“Zelfstandig werken aan opdrachten.”

“Werk aan lesopdrachten zoals talkshows en magazines.”

“Samenwerken met studenten van andere opleidingen.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving.

In Amsterdam zitten de beste reclamebureaus, interactief ontwerpbureaus en ontwerpstudio's ter wereld en daar is veel content nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden