Zoeken

Mediaredactie­medewerker

Als mediaredactiemedewerker werk je met foto's en video's, je schrijft en maakt nieuwsitems. Op deze manier verzamel en maak je content voor allerlei media. Daarnaast publiceer je de items die je gemaakt hebt. Ook doe je onderzoek en bereid je jouw producties zelf voor. Je werkt als redactiemedewerker bij een omroep, krant, tijdschrift of drukkerij. Of je gaat aan de slag bij een pr-bureau of multimediabedrijf.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediaredactie

Wat leer je?

Tijdens je opleiding maak je kennis met de manier van werken op o.a. een radio/tv-redactie, printredactie, nieuwe media-redactie en een PR & communicatiebureau. In elk werkveld zijn namelijk verschillen maar ook overeenkomsten. De opleiding bevat naast een journalistiek deel ook een technisch en managementonderdeel. Want je moet jouw producties zelf verwerken en voorbereiden. Ook zijn er projecten waarin je met medestudenten en studenten van andere opleidingen samenwerkt aan bijvoorbeeld een evenement, tv-programma of magazine.

Mediaredactiemedewerker in beeld
03:01

Iets voor jou?

Als mediaredactiemedewerker werk je onder begeleiding van een redacteur of leidinggevende. Je overlegt met interne of externe opdrachtgevers en organiseert vervolgens je eigen werkzaamheden. Je bent goed in Nederlands en je werkt graag met taal en beeld. Ook doe je onderzoek en weet je hoe je moet plannen. Als je verder stressbestendig bent, flexibel, leergierig en nieuwsgierig, dan is deze opleiding misschien iets voor jou.

Je eigen talkshow maken

Op 17 mei 2016 waren de eerstejaars studenten van de opleiding Mediaredactiemedewerker te gast bij de Pauw Academy om een eigen talkshow op te nemen. Dit alles onder leiding van het professionele team van cameramensen, regisseurs en producers van het programma Pauw. Na het opnemen van de talkshow en een rondleiding achter de schermen, schoven de studenten aan als publiek tijdens de avonduitzending. De eigen uitzending is hieronder te zien.

Ma @ Pauw Academy
14:04

Studieprogramma

De opleiding Mediaredactiemedewerker is een brede opleiding waarin je met uiteenlopende opdrachten een compleet beeld van de beroepspraktijk krijgt. Voorbeelden van lesopdrachten zijn: het interviewen van gasten bij evenementen, het publiceren van een eigen magazine en verslag doen op het gebied van radio en tv. Naast de beroepsopdrachten en theoretische vakken ga je binnen de school samenwerken met Mamedia, het leer-/werkbedrijf van het Mediacollege Amsterdam, dat film- en sociale media-producties maakt.

Tijdens de opleiding zijn er vijf fasen. In de eerste fase in het eerste leerjaar oriënteer je je op het vakgebied. Halverwege het eerste jaar start de tweede fase, de basistraining voor je opleiding. In de derde fase, in het begin van het tweede leerjaar, verdiep je je verder in het vakgebied. In leerjaar 3 loop je het grootste deel van het schooljaar stage, dit is de vierde fase van je opleiding. Je rondt je studie af in de vijfde fase met het eindexamen.

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een mbo-opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-studentenkaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Ben je jonger, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je achttien wordt. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs terugbetalen. Ook je OV-chipkaart valt onder deze regeling.

Wat na Ma?

Werken

Na je opleiding kun je aan de slag als redactiemedewerker bij verschillende soorten organisaties, zowel in de non-profit sector als in het bedrijfsleven. Denk aan een omroep, krant of tijdschrift, of een uitgeverij. Maar je kunt ook gaan werken op een communicatieafdeling, bij een reclamebureau of multimediabedrijf.

Doorstuderen

Doorstuderen aan een hbo kan ook, zoals de School voor Journalistiek of de opleiding Communicatie.

Ik vind dat je breed opgeleid moet zijn. Het liefst ga ik de tv-kant op. Uiteindelijk wil ik zelf programma's bedenken, dat is mijn passie.

Daniël, student Mediaredactiemedewerker

Waarom Ma?

Ma helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen veel bedrijven uit de mediabranche in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool.

Al bijna 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan studenten van andere opleidingen en maak je samen met hen content voor verschillende media. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!

“Maak en publiceer media-uitingen zoals artikelen en filmpjes.”

“Zelfstandig werken aan opdrachten.”

“Overleg met opdrachtgevers en haal de deadlines.”

“Werk samen met studenten van andere opleidingen.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving.

In Amsterdam zitten de beste reclamebureaus, interactief ontwerpbureaus en ontwerpstudio's ter wereld en daar is veel content nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden