Zoeken

Mediaredactie­medewerker

Als mediaredactiemedewerker ben je een echte contentmaker. Wij leren je hoe je een verhaal vertelt met tekst, foto’s, video en podcast. We leren je ook het verschil tussen commerciële en journalistieke communicatie. Na deze opleiding weet je hoe je social media en andere kanalen op een professionele manier inzet om een boodschap over te brengen. Je leert alle kneepjes van het vak om te werken voor een online-, tijdschrift-, televisie- of radioredactie. Ook kun je aan de slag bij een PR-bureau, in de contentmarketing of op een communicatie-afdeling. Doe je al veel op social en/of andere media? Maak er je beroep van!

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
3
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediaredactie
Maximum aantal:
60 plaatsen

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je de beste producties te maken voor jouw doelgroep. Je maakt verhalen in tekst, beeld en geluid voor zowel print als televisie en online. Je leert content verzamelen door onderzoek te doen en mensen te interviewen. Wij leren je de technische vaardigheden om die content online en offline te publiceren. Je leert schrijven, vormgeven, filmen, audio opnemen, monteren en presenteren.

Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig een multimediaal project (dus met verschillende media-uitingen) neerzetten. Je kunt researchen, online content maken (social media), schrijven, editen, radio maken en samenwerken.

Wat leer en doe je tijdens lessen en opdrachten?

Je werkt tijdens je studie aan opdrachten die je een beeld geven van het werkveld waarin je terecht kunt komen na je opleiding. In lesopdrachten oefen je met het maken van een tijdschrift, website of podcast. Je gaat aan de slag met opdrachten die ‘net echt’ zijn. Je interviewt gasten bij een talkshow, je publiceert je eigen tijdschrift, je maakt items voor radio, tv of social media. Ook maak je al vanaf het eerste jaar je eigen live-radioshow voor ons programma MALive. Als je geen radio maakt, ben je aan het werk op onze eigen online-redactie voor MALive. Zo leer je een draaiboek maken, een programma samenstellen en interviews afnemen. 

Sommige opdrachten doe je samen met studenten van andere opleidingen - net als op de werkvloer later. We leren je alles om een brede mediaprofessional te worden. Je krijgt beroepsgerichte vakken als Redactie (content maken voor internet, schrijven, radio), Techniek (editen, vormgeven, Photoshop) en je krijgt het vak Burgerschap. Dit is een vak waarin je sociale en maatschappelijke vaardigheden leert, want een redacteur heeft veel algemene kennis en kennis over de maatschappij nodig om aan anderen te kunnen duiden ‘hoe het zit’.

Tijdens deze opleiding leer je pijlsnel drempels nemen. Je leert hoe je jouw brede interesse kunt inzetten om anderen te boeien met jouw tekst, filmpje of radio-uitzending. Je werkt veel samen, want een redacteur werkt nooit alleen.

Studieprogramma

De opleiding start met een oriëntatie op het vakgebied. Je maakt kennis met het werkveld en leert de basisvaardigheden die je nodig hebt om een goede mediaredactiemedewerker te worden. Daarmee ga je je verdiepen en verder bekwamen in het vak van redactiemedewerker. In leerjaar 2 en leerjaar 3 loop je twee keer twintig weken stage. Zo leer je hoe je alle theoretische kennis in de praktijk toepast. Je sluit de opleiding af met het examen. Hiermee laat je zien dat je er klaar voor bent om als mediaredactiemedewerker aan de slag te gaan.

Mediaredactiemedewerker in beeld
03:01

Dit ben je nu...

Jij bent nieuwsgierig, breed geïnteresseerd, creatief, communicatief en flexibel. Je bent geïnteresseerd in nieuws, taal, beeld en alles wat er om je heen gebeurt.

Reportages vanuit de leslokalen

Digital Talks #2: Mediaredactiemedewerker

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Mediaredactie-BOL niveau 4

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Werken
Een mediaredactiemewerker is een mediaprofessional met interesse in de wereld. Je kunt na deze opleiding een mediaproductie maken, voor zowel on- als offline media. Je werkt op de redactie van een tijdschrift of voor televisie of radio. Mediaredactiemedewerkers vind je ook veel op communicatieafdelingen van organisaties, bedrijven en marketingbureaus. 

Doorstuderen
Je hebt met deze opleiding een goede aansluiting voor het hbo. Met je onderzoeksvaardigheden kun je daar prima terecht, zoals op de School voor Journalistiek of de opleiding Communicatie.

Ik wil presentatrice worden. Daar is geen opleiding voor maar hier leer ik allerlei dingen om in die wereld actief te kunnen zijn, zoals interviewen, filmen en onderzoek doen.

Laquilla, student Mediaredactiemedewerker

Waarom Ma?

MA helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen veel bedrijven uit de mediabranche in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool.

Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan studenten van andere opleidingen en maak je samen met hen content voor verschillende media. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!

“Maak en publiceer media-uitingen zoals artikelen en filmpjes.”

“Zelfstandig werken aan opdrachten.”

“Werk aan lesopdrachten zoals talkshows en magazines.”

“Samenwerken met studenten van andere opleidingen.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving.

In Amsterdam zitten de beste reclamebureaus, interactief ontwerpbureaus en ontwerpstudio's ter wereld en daar is veel content nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: