Zoeken

Software developer

Programmeren en de taal van de computer begrijpen, lijkt je dat wat? Als software developer ontwerp en ontwikkel je software voor bijvoorbeeld start-ups, game-bedrijven, musea, ziekenhuizen, bedrijfsleven, onderwijs of overheden. Of je zet je in voor de maatschappij met online oplossingen voor bijvoorbeeld duurzaamheid of gezondheid. Kortom, er zijn diverse werelden waarin jij met jouw skills het verschil kunt maken. Binnen de opleiding heb je de mogelijkheid om jouw ideale leerroute te bepalen. Zo kies jij zelf de route die past bij jouw interesse en ambitie.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Software development
Maximum aantal:
120 plaatsen

Wat leer je?

Als student Software developer leer je het programmeren en onderhouden van (mobiele) websites, games, apps, web- en software- applicaties. Je leert niet alleen veel over technologie en programmeren, maar ook over het bedenken van oplossingen voor technische online uitdagingen. Ook leer je de basis van digitale vormgeving en conceptontwikkeling. Want een product moet niet alleen goed werken, ook het idee erachter moet kloppen en het product moet er aantrekkelijk uitzien. We bieden verschillende vormen van onderwijs aan zodat jij kan leren in de omgeving die het beste bij jou past. Een voorbeeld hiervan is onze Gamestudio als hybride leeromgeving (HLO) op de H20 Esports Campus in Purmerend.

Gamedevelopment als specialisatie

Ma biedt een volledige specialisatie op het gebied van gamedevelopment. Hiermee onderscheidt de opleiding zich van andere Software developer-opleidingen in de regio. Je volgt gamedevelopment-lessen en -projecten waarbij je gebruikmaakt van game engines als Unity, en werkt veel samen met studenten van de opleiding Game artist. Er zijn verschillende gamespecialisaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van complexe gamefunctionaliteiten, waarbij je diep de techniek induikt. Maar je kunt je ook richten op het realiseren van een game als geheel.

In beeld: Software developer

Iets voor jou?

Als je in staat bent een ingewikkeld probleem uit te pluizen en op te lossen en verbanden tussen gegevens herkent, dan is deze opleiding misschien iets voor jou. Dit vraagt om geduld en discipline. Voordat het eindresultaat zichtbaar is, draait het om programmeren, testen, puzzelen en logische redeneren. Je vindt het leuk om te puzzelen en te zoeken naar oplossingen. Dit doe je graag samen met anderen. Nieuwe (technische) ontwikkelingen volg je op de voet.

Reportages vanuit de leslokalen

Digital Talks #2: Software developer

Studieprogramma

Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op de beroepspraktijk leer je werken met opdrachtgevers. Je werkt volgens Agile ontwikkelmethoden zoals Scrum en maakt gebruik van een professionele ontwikkelomgeving inclusief versiebeheer. Zo ben je straks helemaal klaar voor jouw rol als Software developer.

In het eerste half jaar van jouw studie start iedere student met inhoudelijk dezelfde modules. Op deze manier zorgen wij er voor dat iedere student dezelfde basis heeft. Vanaf de tweede helft van het eerste jaar, krijg je de mogelijkheid om zelf modules te kiezen die aansluiten bij jouw interesses en ambities. Werk je bijvoorbeeld liever aan een game in space, een app voor een duurzaam huis of bouw je liever een webshop? Naast praktijkvakken krijg je ook Nederlands, Engels, Burgerschap en Studieloopbaan-begeleiding.

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Software development-BOL niveau 4

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor deze opleiding is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

Werken

Veel bedrijven hebben digitale oplossingen nodig. De vraag naar software developers is dus groot en dat biedt vele kansen! Na de opleiding Software developer is het mogelijk om direct aan de slag te gaan in de praktijk. Bij een organisatie, met je  eigen bedrijf of als freelancer. 

Beroepen waar je aan kunt denken
 • Gamedeveloper
 • Webdeveloper
 • Mobile App developer
 • Software-engineer
 • Front-end developer
 • Full Stack developer
 • Game-engineer
 • Applicatieprogrammeur
 • Ethisch hacker
 • Back-end developer
 • Productdesigner
 • Growth hacker
 • App ontwikkelaar ZZP/ Freelance developer

Doorstuderen

Na de opleiding is het mogelijk om direct aan de slag te gaan in de beroepspraktijk, maar doorleren kan natuurlijk ook. Je kunt hierbij denken aan de Hbo-opleidingen: Communicatie & Multimedia Design, Gamedevelopment of Informatica.

Ik koos voor deze opleiding omdat ik wilde weten hoe games worden gemaakt. Ik oefende al met programmeren en wilde er verder mee. Ik heb ervoor gekozen mij in game te specialiseren.

Suryani, student Software developer

Waarom Ma?

Ma helpt je jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de bedrijven in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want Ma is een vakschool. Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Tijdens je opleiding koppelen we je aan bedrijven. En we laten je samenwerken aan projecten met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen.

“De achterkant van een site bouwen met back-end programming.”

“Bij een fout helemaal uitzoeken wat er niet klopt. ”

“Technologie ontmoet creativiteit.”

“Veel moeten onthouden en iets maken wat niet gelijk zichtbaar is.”

Amsterdam

Kies je voor Ma, dan kies je voor Amsterdam. Dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omgeving zit een aantal van de beste internet- en mediabedrijven ter wereld. En, ze kunnen hardwerkende jonge professionals die zich gespecialiseerd hebben in web- en appdevelopment goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier momenteel geen probleem. Bovendien heeft Amsterdam alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: